Daisypath Anniversary tickers

2010. december 14., kedd

December 8. - kereskedelmi szemszögből

Előbb hadd említsem meg, hogy mit is ünneplünk Ausztriában ezen a napon. Nem mást, mint a szeplőtelen fogantatást. Vagyis azt, hogy már Mária is szeplőtlenül vagyis eredendő bűn nélkül fogant Szent Anna méhében.
Ennyit az ünnep eredetéről.
Ami különös ebben a napban, hogy ez olyan fél-munkaszüneti nap. A legtöbb dolgozó szabadságon van, viszont a kereskedelmi alkalmazottak egy része dolgozik vagyis az üzletek nyitva vannak. És azért csak egy része, mert a szupermarketek, élelmiszerboltok zárva vannak.
Jó néhány éve, amikor a szakszervezet elhatározta a vasárnapi zárvatartást, akkor a kereskedők lobbiztak azért, hogy legalább ezen a napon nyitva lehessenek a karácsonyi ünnepek előtt. Mert ha nem, jelentős bevételtől esnének el. A közértesek mert azért lobbiztak, hogy ők ne legyenek nyitva, mert a dolgozóik legalább ezen a napon el tudnák rendezni a karácsonyi nagybevásárlásukat.
Így mindenki jól járt, sőt idén még mi is. :-) Mert elfeledkeztünk ugyan a rendkívüli nyitvatartásról, de a délelőtti sétánk során szembesültünk azzal a ténnyel, hogy minden nyitva van. Szerencsénkre a pénztárcám is nálam volt, így mi is jelentős összeggel gyarapítottuk a kereskedők kasszáját, megerősítve ezzel, hogy jövőre is megérje nekik nyitvatartani december 8-án.
Teljesen logikus, nem? :-)

Nincsenek megjegyzések: