Daisypath Anniversary tickers

2011. november 24., csütörtök

Bérlakások Bécsben

A bérlakásoknak többféle formája létezik Bécsben.

Kezdjük a sima Mietwohnung-al.
Ezt általában magánszemélyektől bérelhetjük. Ha szerencsénk van, akkor közvetlenül a bérbeadó adja fel a hirdetést, ebben az esetben nem kell extra költségekkel számolnunk. Ha ügynökséget bíz meg a kiadás bonyolításával, akkor képbe kerül a Provision nevű igen tetemes összeg. Ez 2-3 havi lakbér lehet és ezt az ügynökség egyaránt begyűjti a bérbeadótól és a bérlőtől is. Ezen felül a tulaj biztos, hogy fog 2-3 havi lakbérnek megfelelő kauciót (Kaution) is kérni.
A bérleti szerződés lehet határozott időre szóló (befristet) vagy lehet határozatlan idejű (unbefristet). Határozott idejű szerződés esetén a bérlő 100%-os védelmet élvez a szerződés lejáratáig amennyiben rendesen fizeti a bérleti díjat, vagyis a bérbeadó nem rakhatja ki csak úgy. A bérlő viszont köteles 3-4 hónappal előre jelezni, ha fel kívánja bontani a szerződést vagyis el akar költözni. A kauciót természetesen visszakaphatjuk, ha kiköltözéskor a tulaj mindent rendben talál.
Ha a megállapodásunk lehetővé teszi, akkor van lehetőség hosszabításra is. Előfordul, hogy ezt is ügynökségen keresztül kell intézni, ekkor az ügynökség megint fog kérni 2-3 havi díjat az ügyintézésért.
Minden esetben kap az ember egy hosszú, hivatalos bérleti szerződést (magánszemély esetében is!), mely tartalmazza a két fél jogait, kötelességeit. Pl. kazánfelülvizsgálatot köteles a bérlő intézni. Ha valami elromlik a lakásban, akkor azt a bérlő javíttatja. Pl. mosogatógép. Ha valamit ki akar cserélni a bérlő, akkor lelke rajta. Ha mozdítható és a régi eszköz visszarakható (pl. mosogatógép), akkor az új eszközt elviheti a bérlő. Ha erre nincs lehetőség (mosogató, fürdőkád, parketta stb.) akkor az marad a lakásban és nem jár érte pénz.
Mindez persze szerződésfüggő és váratlan helyzetekben lehet a bérbeadóval egyezkedni.
A lakásban lévő ingóságokra nem árt saját biztosítást kötni. Ez kb. 20 EUR/hó és egy esetleges beázásnál ez jól jöhet.
A neten látható bérleti díj általában két részből áll. Az egyik része a Miete, mely a tulajdonost illeti, a másik része a Betriebskosten, ez felel meg a közös költségnek. Érdemes jól megnézni, hogy a kiírt ár tartalmazza-e mindkettőt, hogy ne a lakásnézés során érjen minket meglepetésként, hogy a kedvező árra még jön 150-200 EUR.
A bérleti díjon felül még számolhatunk víz, villany, fűtés díjjal. Ez a mi családunk és a 63 nm-es egyedi fűtéses lakásunk esetében kb. 130 EUR havonta.

Genossenshaftswohnung
Ez egy érdekes fajtája a bérlakásnak. Gyakran maguk a beruházó cégek (BUWOG, GEWOG, Gesiba, Sozialbau stb.) adnak a megépíttetett lakások közül bérbe jó néhányat.
Az ilyen típusú lakások esetén egy jelentősebb összeget le kell tenni az asztalra a lakáshoz jutásnál. Új lakásoknál ez 15.000-től akár 80.000 EUR-ig is felmehet. Ez az összeg 10 éven át évente 1%-ot veszít az összegéből, vagyis a tizedik év végén a befizetett összegünket már nem kaphatjuk vissza teljes egészében. Egy esetleges költözésnél az összeg átvihető egy másik lakásra minden további nélkül vagy akár vissza is fizetik azt.
Az ilyen lakások bérleti díja természetesen jóval kedvezőbb, mint a sima bérlakásoké.
Pl. egy kb. 80 nm-es lakáshoz normál bérlet esetében 800 EUR alatt nem jutunk hozzá, ennyi pénzért azonban már 90-100 nm-es Genossenschaftswohnung-ot is lehet kapni. Bécsen kívül még alacsonyabb árakkal lehet számolni.
A beugró összegre lehet hitelt kérni. 50.000 EUR esetén 25 évre 300-400 EUR/hó összeg körül lehet számítani, de ebben érdemes a bank tanácsát kérni, mert bank, jövedelem és családnagyság függő.
Fontos azonban, hogy az ember legalább 2 éves osztrák tartózkodással rendelkezzen (Hauptwohnsitz).
Ezen az oldalon lehet jelentkezni az új projektekre vagy épp kiadó lakásokra.
http://www.sozialbau.at/
http://www.buwog.at/
http://www.gesiba.at/web/guest;jsessionid=54f8d61b22d8adc26a9b6095703b
http://www.mischek.at/projekte/alle-projekte.html
http://www.oesw.at/

Gemeindewohnung
Államilag támogatott lakások. A legolcsóbb bérleti forma, de egyben a legnehezebb is ilyen lakáshoz jutni. Kb. 5000 ember várakozik manapság ilyen lakásokra. Itt már nézik a jövedelmeket és egy 3 tagú család csak max. 3 szobás lakást igényelhet.
Monatlich(14-mal) Euro Jährlich Euro
Eine Person 2.859,28 40.030
Zwei Personen 4.260 59.640
Drei Personen 4.820,71 67.490
Vier Personen 5.382,14 75.350
Für jede weitere Person plus 314,28 plus 4.400
Lehet online is jelentkezni. További részletek németül itt.

Ausztriában is van a lakáskasszához hasonló előtakarékossági lehetőség. Az Erste Banknál ez a Bausparkasse. Nem sokat tudok róla, mert ezt nekem már nem lesz alkalmam kihasználni, de a lányoknak valószínűleg kötünk majd ilyet.
Részletek itt németül.

Természetesen lehet lakásokat is vásárolni (Eigentum) igen borsos áron. Ebbe a témába nem ástam bele magamat túlságosan, mert esélyünk nincs rá és nem akarok eladósodni a gatyámig.
Ha ilyesmire adja a fejét az ember, akkor az adott város vagy megye támogathatja az ingatlanvásárlást kisebb (Förderung) vagy nagyobb (Superförderung) mértékben. Ezt az adott ingatlan vásárlásakor jelzik, ennyivel kevesebbet kell fizetni a vételárból. Ez akár elérheti az 50.000 EUR-t is.
Ugyanakkor ilyen támogatás a bérlakásokra is létezik, ekkor Geförderte Mietwohnung-ként jelenik meg a lakás a hirdetésekben.
És hogy még egyet csavarjak az eddigieken, az újépítésű bérlakásokat később meg is lehet vásárolni ekkor a Geförderte Mietwohnung mit Eigentumsoption fedőnéven akadhatunk lakásokra.

A baloldali képen egy 3 szobás 103 nm-es lakás finanszírozási adatait láthatjátok.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult ez az egész? :-)

31 megjegyzés:

Névtelen írta...

istennő vagy köszönöm :))))))) szép napot szilvi

Hajnalka Nagy írta...

sztem, több, mint istennő!! ;)
picit árnyaltabb a kép, mert pl.az olcsó bérlakás, de nagy beugró verziót csak felületesen ismertem, de így már van egy elképzelésem..
a jövőben mi inkább telek+építkezés irányába mennénk, s az a körüli támogatásokat néztem, meg procedúrát, hát irtóra bonyi volt első és második blikkre is... nah, majd ha aktuálisabb megint belemélyedek...

AnTalk írta...

Ingatlan vásárláskor a Förderung csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik. Ha valaki ilyet ad el és volt rajta támogatás, amit tovább ad, azt a hirdetésben fel szokták tüntetni.
(Sajnos a mienkre nem járt.)

Hajnalka Nagy írta...

AnTalk-tól kérdezem, hogy ez a Förderung életkorral van összefüggésben+gyerekek számával?
-mert egyre emlékszem, hogy 35 éves korig jár Jungfamilie-féle Förderung, avagy afelett is létezik?

AnTalk írta...

A Wohnbauförderung-nak különböző kategóriái vannak, ebbe tartozik bele a Jungfamilie.

Ez is, mind a többi támogatási forma tartományonként változó összegű és feltételű. Többnyire jövedelem, létszám és négyzetméter függő.
Meg kell keresni az adott tartományra vonatkozó aktuális szabályokat. Egy biztos, jövőre kevesebb jut támogatásra.

Nikol írta...

A Jungfamilie egyik fo kriteriuma a 35 ev. Afolott mar sajnos nem jar, hiaba van akar tobb gyereke is az ember lanyanak.

Hajnalka Nagy írta...

KÖSZI a választ!
Hát igen... ezen agyalunk, hogy épp bő 1,5 évünk van rá dönteni, h ilyet akarunk vagy sem, utána már nem lesz aktuális a Jungfamilie dolog csak más, Passivhaus, stb...

jah, ami meg nagyon fontos kérdés: a Förderung bármilyen is legyen, az egy nem visszafizetendő támogatás, mint otthon a szocpol.volt hajdanán x gyerekre vagy egy alacsony kamatú támogatott hitel?..

Névtelen írta...

Ha 2en kivennenk egy kisebb lakast, minden koltseggel egyutt kb. 500 euro lenne a kulsobb reszeken?

Nikol írta...

Kedves Névtelen!
Erre egzakt választ senki nem tud neked adni. Függ a lakás nagyságától, az állapotától, elhelyezkedésétől stb. Kb. 10 EUR/nm a lakások bérleti díja. Erre jön még a gáz, elektromos áram és esetleg víz számla. Ez meg függ a személyek számától, a fűtési és vízhasználati szokásoktól. Kb. 70-90 EUR/hó.
De mindenképpen érdemes megnézned az ingatlanportálokon található kínálatot, hogy be tudd lőni az igényeidhez az árat.

Unknown írta...

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata arról, hogyan működik az áramszámlázás bérbeadás- ill. bérlés esetén? Bediktálós? Vagy az előre megsaccolt éves fogyasztás van csak?
Ha valakit Mattersburgi minigarzon érdekel, épp a felújítás folyik, utána ősztől hosszú távra kiadó. Köszi. Üdv.

Nikol írta...

Ingrid: a bérlő veszi nevére ezeket a szolgáltatásokat vagyis neki kell szerződnie a szolgáltatóval. Először megállapítanak egy átalányt (mondjuk az előző bérlő fogyasztása alapján), majd utána az éves fogyasztás alapján korrigálják az átalányt. Azt hiszem, hogy havi leolvasás is lehetséges, de nekünk pl. az előző lakásban nem volt kulcsunk a villanyóra szekrényhez.

Unknown írta...

Nikol: köszönöm a választ, sokat segítettél. Továbbra is követem a blogot, nagyon jó. Gratula a lányoknak, ügyesek.

Névtelen írta...

Szia, segiteni tudnál nekem abban, hogy Becsben szeretnénk a férjemmel lakást berelnenk, de van egy beagle kutyánk akit mindenképpen vinni szeretnénk. Probléma ez lakasberlesnel ill. Hogyan jelzi a tulajdonos hogy vihető-e. Koszonom anita

Nikol írta...

Névtelen: általában nem jelölik. Nem tudsz mást tenni, mint hogy minden egyes időpont kérésnél megkérdezed, hogy mit szólnak a kutyushoz. Jobb előre tisztázni, mint mikor már megnézted a lakást és pl. beleszerettél. :-)

Névtelen írta...

A gondom a követekző.Mi van akkor ha ross a szerződés és elismeri a tulaj de nem hoz újjat.Nem akar fűteni csak este.Magyarul mondva tisztességtelen a viselkedése amióta a kauciót felvette.Állítólag van erre egy rendkívüli felmondás de nem találok rá.Felmondhatok azonnal hogy ne bukjam a 2000 kauciót?

Zsolt írta...

Szia Nikol!

Nagyon szuper az oldal, a becsi lakaskereshez rengeteg dolgot hasznaltam innen, foleg a linkeket.

Nehany dolgot helyesbitenek a leirtakkal kapcsolatban. A Genossenschaft berlesehez nem szukseges a ketto ev bejelentett lakcimnek meglennie, ott a csalad jovedelme utani jogosultsag alapjan biraljak el a lakashoz valo jutast. Az info egyenesen az MA50-tol van :)

A Gemeindewohnung ahol szukseges a ket ev es ehhez hozzatartozik az is, hogy a 2 ev egy helyre valo bejelentes szukseges hozza.

Névtelen írta...

Szép napot !

Nagyon nagy kérdéseim lennének.
Én lakáspiacon a másik oldalra állnék , olyan ingatlant(Zinshaus) érdekelne,amit jól ki lehetne adni.Vagy hasonlóan érdekelne panzió-motel is...a neten nézegetve nagyon sok Gasthof-Pension -Motelt láttam eladót,ez azért lenne,mert nem mennek jól?Kevesebb a vendég?Nézegettem a Versteigerung und Zwangsversteigerung portálokat is,szép számmal van végrehajtás is, leginkább ilyen ingatlanban gondolkodnék.Esetleg létezik valamilyen link---a lejobb magyar nyelvű lenne---hogy az ingatlan árverések , hogyan is történnek ott, és hogyan lehetne ilyen , valóban jól kiadható Zinshaus-t találni?

Előre is nagyon szépen köszönöm,itt találtam rá arra is, hogy az ingatlan vételt anyagilag is támogatják, erről sem tudtam semmit, van kint egy magyar ingatlanos, de egyre jobban látom, hogy csak rá akart szedni,mert erről a lehetőségről nem beszélt , ez csak új ingatlanoknál elérhető?Mennyit lehet alkudni?Esetleg van-e olyan ismerős,aki ebben profi, de nem lenyúlós és átverős,amit már megtapasztaltam , rám kartak eyget tukmálni,majd 20%-kal olcsóbban láttam hírdetni egy másik portálon , szóval van negativ tapasztalat.Ha tudsz-tudtok kérlek segítsetek.

Nikol írta...

Hmmm. Ilyen mélyen nem utazom ingatlanokban.
Magyar nyelvű tájékoztatás meg nem hinném, hogy nagyon lesz, hiszen ez elég ország specifikus téma.

Névtelen írta...



Köszi a választ.

Akkor csak egy fontos kérdésem lenne, az , hogy az osztrák ingatlanpiac is jelentős árengedményekre szorul, igaz lehet?Vagy csak én érzem úgy, hogy már ott sem mindig minden a kánaánról szól?Az ingatlanok böngészésénél ez jött le .Alkudni mennyir elehet szerintetek? Előre is köszönöm a válaszod.

Nikol írta...

Az én tapasztalataim szerint alkudni nem nagyon lehet. Európa közepe nem az a nagyon alkudozós ország.
Legalább is a bérlakásoknál nincs alkudozási lehetőség, hiszen sokszoros a túljelentkezés, a tulajdonos válogathat a "kérők" között, így tuti nem strapálja magát az alkudozásokkal. Bérli, nem bérli, hidegen hagyja.
Vásárlásnál lehet, hogy lehet árengedményt elérni, nem tudom.
De itt az egész alkudozás életidegen dolog. Nem is nagyon értik, hogy mire jó. Ha kell, elviszed annyiért, ha meg nincs pénzed, akkor ne akarj vásárolni. Amúgy meg nagyjából minden korrektül van beárazva.

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszi a választ. 5 lakásos Zinshaust láttam Grazba, 380000 euroért, akkor ez egy jó ár lenne?kb 270 nettó m2 a Wohnflache.....

Ebben gondolkodunk , mielőtt a politikai és gazdasági vasfüggöny felépül , bár sajna ma szűlőföldön ingatlant eladni....

Nagyon szépen köszönöm kedvességedet és a válaszaidat.Próbálok minden magyarok által ismert fórumon a már régebben kint élőktől életből való , tapasztalati infókat begyűjteni. Még egyszer köszönöm.Esetleg ebben profi ügyvédet ismertek kint?Főleg a Versteigerung területén láttam jó lehetőségeket vételre.

Köszi.

AnTalk írta...

A lakaskerdes epp az aktualis politikai tema. Keves a berlakas, magasak arak ... Valamit tenni kell.
Tapasztalatom szerint a kikialtasi arbol lehet faragni. Ez nem annyira alkudozas kerdese, csak tenni kell egy alacsonyabb ajanlatot, azt vagy elfogadjak vagy nem.

Névtelen írta...

An Talk...köszönöm.Keresgélek.ezt találtam, és szerintem nem is rossz.

http://www.stiegler.at/de/zinshaus-graz/zinshaus-graz-kaufen-beschreibung.php

vélemény róla?esetleg?

AnTalk írta...

Így távolról nem nyilatkoznék. Graz egy jó város. Van egyeteme, ipara, a lakáskiadással nem lehet nagy gond. Az energia felhasználása magas, E kategòria, de ezt úgyis a bérlôk fizetik. Vagy mègsem, a bèrleti szerzôdèsektôl függ.

Névtelen írta...

köszönöm a segítséged....elsősorban árverésre koncentrálok, ha van értelme,meglátjuk.

azt mondták sokan, hogy elkapkodják az ingatlanokat én mégis találtam nem kevés,jónak tűnő , de régóta eladásra hírdetett házakat.

igen a hát energia osztály gyenge , bár belülről meg jól néz ki, nagy kérdés!

Hajnalka Nagy írta...

Amit linkeltél Bahnhof-hoz közel van, 2 park is van közelben, ha ilyen sok pénzed van hasonlóba fektess be, bérbeadással valóban nem lesz gondod egy Graz típusú városban Bahnhof, parkok és kórház közelben :)

Névtelen írta...

Kedves Nagy Hajnalka !
Köszi az észrevételeidet.Sokat segítesz és még egyszer köszönöm.
Lenne néhány kérdésem:
-esetleg ismersz-e olyan ügyvédet-ingatlanforgalmazót (ha magyar származású az külön jó lehet - habár már volt honfitárs is próbált megvezetni pont ingatln ügyben !) , legalább tanulok , akivel lehetne ingatlan árverésekkel kapcsolatos megbízásokat , papírozást lebonyolítani?
más- ez ahely , akkor aránylag elmegy kint Grazban, a vonat közelsége nem lenne zavaró?
-ez az összeg ,mint vételár kb hol foglal helyet ott az árpalettán?

Bocsi a sok buta kérdésért , de ha az unió elhagyását egyesek komolyan gondolják az óhazában, akkor én a leendő vasfüggöny nyugati felén szeretnék már lenni kis családommal.

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Hajnalka Nagy írta...

hmm, ennyire én sem vagyok képben sajna :( és sajna kontaktom sincs, bárcsak lenne!! mi is ingatlanvétel előtt állunk s még nem tudjuk merre fele, az fix, h Bécs közelében vmerre meg Niederösterreich... (de mi nem bízunk a kész termékben :P)

...én mindenképpen már full saniert ingatlant vennék a helyedben... de persze utána is lehet vacakolni, meg vannak vmi támogatások is Sanierung-ra mindenhol, csak az plusz forrás, idő, stressz...
keress rá Wohnbauförderung, Sanierung címszókra... akár Graz-on belül, ha az a kiszemelt célpont..
(egy pl.http://www.raiffeisen-bausparen.at/foerderatlas/DE/Daten+eingeben.aspx?id=214)

ha rendes szigetelt ablakok vannak akár Bahnhof közelében is lehet lakást tök mindegy, nem zavaró annyira, ha be van csukva, de ott nem közvetlenül a sínek mellett áll a ház, ha a példánál maradunk... én osztrák ingatlanost, ingatlan irodát bíznék meg, h hajtsa fel Neked a megfelelő Zinshaus-t(bankoknak is van saját ingatlan adatbázisuk és ott is láttam már kitéve "kirakatba" hirdetett ingatlanok közt amolyan árverésest is... ) lesz egy 2-3-4%-os Provision költséged emiatt, de közben válogathatsz és a munka java részét akkor nem Neked kell végezni... sztem...
nehéz és fontos ügy, döntés ez...nem lehet félvállról venni!

EU-ból pedig sok osztrák is ki akar lépni :P nagyon sokan EU-ellenesek, párt is van tehát annyira ne legyünk biztosak, h csak Magyarországra várhat eu-ból való kiválás, kirúgás... utóbbi persze AT-t nem veszélyezteti sztem...

Hajnalka Nagy írta...

itt egy hasznos link: http://www.noe.gv.at/Bauen-Wohnen/Sanieren-Renovieren.html

Névtelen írta...

Nagy Hajnalka !

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.Tudod, nem politizálva is látom, hogy a 14 és 18 éves gyermekeimnek itt semmi jövője , az én szuper kis cégem is be kellett zárnom, mert az adóemelésekkel megfojtották.Így ott kell próbálkozzak.Nagyon szépen köszönöm a linkeket és a véleményt , ha esetleg valamit e témában hallasz , látsz , kérlek,hogy oszd itt meg velem ezen az oldalon.

Még egyszer sok-sok köszönet.

Hajnalka Nagy írta...

Nem tudom milyen irányultságú volt a céged, de itt vállalkozni biztosan jobban megérné... kereslet-kínálatot persze fel kell mérni, milyen profil, etc...
sok-sok oldal van fent facebook-on is ausztriai ügyeket érintve magyarul, de németül osztrák oldalakon is rengeteg, szinte elég csak egy-két címszóval keresni a neten és ömlik az infó, csak keresni kell meg a szemnek ráállni a kategóriákra, mert szemetet is találni eleget...
Ha megy vmennyire a német akkor osztrák oldalakat mustráld...

De magyarul pár hasznos oldal, ha a kitelepülésen gondolkodtok:
http://www.igr.at/1020,,,8.html
(bal oldalt tematika szerint szinte minden ömlesztve)

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=5

http://www.euvonal.hu/?op=kerdesvalasz

még fontos!! http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

http://www.ausztriaimunkak.hu/

VÁLLALKOZÁS
http://www.ausztriaimunkak.hu/vallalkozas
ezen belül is itt egy cikk: http://www.ausztriaimunkak.hu/vallalkozas/ausztriai-vallalkozas-cegalapitas-vasarlas-engedelyek

EZ egy jó oldal még cégalapítás témakörében: http://www.osztrakjog.at/tarsasagi-jog/cegalapitas-koltsegek-ausztriaban/#.UXFNpqKGNLs

Jó olvasgatást! :)