Daisypath Anniversary tickers

2014. március 14., péntek

Parizs, az orias

Ha Parizst egy szoval kellene jellemezni, akkor azt mondanam, hogy hatalmas!
Nem a varos alaprajza, vagy a lakossag szama, hanem az epuletek, a terek. A Notre Dame oriasi templom. Az ember csak ul benne es probalja elkepzelni, hogy mindezt a XII. szazadban kezdtek el epiteni. Akkor meg nem volt elektromos aram, daruk meg ilyesmi. Elkepeszto teljesitmeny. Vagy ott a Concord ter es a setany ill. kert a Louvre-ig. Kifarad az ember mire vegigsetalja. A Champs Elysees meg olyan szeles, hogy az egyik oldalarol a masikra alig lehet atlatni. Az nem igazan egy eletszeru helyzet, hogy "dragam ugorjunk mar at a tuloldalra, lattam egy csini rucit a kirakatban". Ad egy tavolsag miatt a kirakat nem lathato, ad ketto legalabb 8 savot kellene atszelni. A Mariahilferstrasse ehhez kepest csak egy falusi utcacska. 
Aztan ott a Diadaliv. Riesengross! 50 m magas, 284 lepcso vezet a tetejere. Kb. 16 emelet gyalog. Hat, nem mentunk fel. De csak azert, mert sokan voltak.
Vagy ott az Eiffel-torony. Lenyugozo. Pedig meg csak messzirol lattuk. 
A Musee d'Orsay sem kicsi. Palyaudvarnyi. Igaz, ez nem nehez, hiszen egy regi palyaudvarbol csinaltak muzeumot. Csutortokon egeszen este 9-ig van nyitva es 6 ora utan a jegy is olcsobb. Ki nem hagytuk volna. Bar a hazafele seta enyhen kerdeses volt, ugy elfaradtunk.
Vagy ott a Luxembourg kert. Legalabb 2 es fel Stadtpark elferne benne. Es ez csak egy a parizsi parkok kozul.
Es a parizsi arak, na azok is oriasiak. Egy korso sor 8 EUR!

De Parizs tenyleg szep es aki szeret utazgatni, annak latni kell.

Ui: van makaron a McDonaldsban! Igaz, nem olyan finom, mint egy cukraszdaban. :-)

Nincsenek megjegyzések: