2011. augusztus 2., kedd

Weitra-i kirándulás

A hétvégén Waldviertel-ben jártunk. A kirándulás apropóját pedig Notburga adta, aki Harbach-ban pihen 3 hétig, így meglátogattuk. Csak sajnos az időjárás nem kedvezett a túrázásnak.
Reggel részt vettünk egy nagyon érdekes misén. Az önkéntes tűzoltóság ünnepi hétvégét tartott, ennek keretén belül szabadtéri mise lett volna vasárnap reggel, de az időjárási viszontagságok miatt a mise és a hívők beköltöztek a sörsátorba. Az asztalok mellett, a sörpadokon ülve hallgattuk a misét és az énekeket a helyi fúvósok kisérték. A sörsátor szomszédságában, a tűzoltóság épületében pedig készítették az ebédet, csülök, egész csirke sültek nyársakon, kolbászok pedig a sütőben... Felejthetetlen élmény volt.
A folyamatosan permetező esőben visszasétáltunk a szanatóriumba, egy kávé mellett kitaláltuk, hogy túrázás helyett átautózunk a közeli Weitra-ba sétálni.

Weitra-ban többféle nevezetesség van, mint pl. a helyi sör, a sgraffito-s házak, a Fürstenberg család kastélya a nyári színházzal valamint a szövött gombok. A kastélyt egyébként 1994-ben renováltatta Fürstenberg herceg és ezzel együtt megnyitotta a nagyközönség számára. A kastélyt vagy egyes részeit bárki kibérelheti rendezvényekre, esküvőre. 2006. óta pedig Felix Dvorak rendez nyári fesztiválokat a kastélyudvaron található színházban.
A régió további nevezetessége még a mák. Jelentős máktermelés folyik errefelé, így az ételek nagy része a mák körül forog. A szanatórium cukrászdájában egészben is megrendelhető elvitelre a híres "Harbacher Mohntorte". Minden pékségben kapható a helyi "Waldviertler Mohnzelten", a mákkal töltött sütemény, mely ideális kávéhoz, teához. És ne feledkezzünk meg a mák olajról sem. Ezt ugyan még egyikőnk sem kóstolta, de ami késik nem múlik. :-)
A folyamatosan szitáló eső és a 11 fok ellenére is nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük Gabiéknak a remek társaságot és a jó programot!

További képek itt.

4 megjegyzés:

Notburga írta...

Köszönjük, hogy itt voltatok, nagyon jó volt Veletek tölteni ez a vasárnapot!!!

Névtelen írta...

Kedves Nikol!
Azt szeretném kérdezni,hogy a meldezettelhez szükséges papírt hány példányban kell benyújtani a hivatalnak?
Előre is köszi!
Csilla

Nikol írta...

Kedves Csilla! Egy példányban.

Nils Holgersonné írta...

hú, ez jól hangzott! A szemerkélő esős tájkép nagyon tetszik nekem, azt hiszem, szeretem az ilyen időt (is). Az istentisztelet hangulata meg nagyon átjött (legalábbis úgy képzelem :)).