Daisypath Anniversary tickers

2012. április 27., péntek

Autó honosítás Ausztriában - összefoglalás

Úgy döntöttem összefoglalom a témában eddig szerzett információkat. Utoljára.

Az osztrák törvények szerint, ha valaki állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) rendelkezik Ausztriában, akkor van rá egy hónapja, hogy honosítsa (osztrákosítsa) külföldi rendszámú gépjárművét.
Német nyelvű tájékoztató a kötelezettségről:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.063160.html
http://portal.wko.at/wk/format_detail.wk?angid=1&stid=665121&dstid=685

A további lépések:
1. Otthon a gépjármű forgalomból kivonatása
2. A gépjármű ausztriai rendszámozásához ez kell:
• Osztrák törzskönyv - Typenschein - megigénylése ca. 190 EUR - ezt az autó típusának megfelelő márkakereskedésben lehet intézni.
• Műszaki vizsga és engedély - azaz az un. Pickerl / Prüfgutachten §57 (für Plakette). Megszerzése 60 EUR. Ezt meg lehet tenni az ÖAMTC-nél, ARBÖ-nél vagy a márkaszervízek is tudnak ebben segíteni. További tájékoztató németül: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.060500.html
• Finanzamt, NoVA – gépjárműadó megfizetése, rendszámozáshoz NoVA megfizetését igazolni kell. A NoVA összegét itt számolhatod ki: http://www.nova-rechner.at/
• Biztosítási igazolás beszerzése Magyarországról. Az otthoni biztosítónál mindenképpen be kell jelentened, hogy a gépjárművedet kivonattad a magyarországi forgalomból és emiatt megszünteted a biztosításodat. Ekkor ki fogják állítani a kártörténeti igazolást, ami tartalmazza az aktuális bónusz fokozatod. Ha lehetséges, akkor próbáld meg ezt angol nyelven kérni. Az igazolásra mindenképpen szükséged lesz, mert az osztrák biztosító addig nem köt veled szerződést, amíg látja, hogy nincs szerződésed Magyarországon többé.
• Ezután lehet kérelmezni a rendszámot a “ Zulassungstelle”-nél – 182 EUR.

A NoVA nélkül a gépjármű átiratásával kapcsolatos költségek kb. 430-450 EUR-t tesznek ki, de a büntetést sem mérik szűk marokkal. Nem éri meg kockáztatni.

További hasznos linkek:
Itt megtalálhatjátok, hogy milyen iratokra van szükség a rendszám igényléshez: http://www.kfz-zulassungsstellen.at/kfz-anmelden.php
Itt meg megtalálhatjátok, hogy hol lehet rendszámot igényelni: http://www.vvo.at/kfz-zulassungsstellenauskunft

Az osztrák biztosítás megkötésében meg segítséget kaphatsz itt, akár magyar nyelven is:
www.haftpflicht24.at
Telefon: +43 (0)1 890 4942

12 megjegyzés:

ererer írta...

Es ha Nebenwohnsitzem van, akkor mi a helyzet? engem raadasul forditva erintene mivel eleve kint szeretnek autot venni. Ekkor meg majd haza nem mehetek? hauptwohnsitznek mi a feltetele? ha felmondom a magyar allando lakhelyemet akkor itt siman kaphatok vagy csak evek multan? jelenleg Mo.on csak ideiglenesen jelentkeztem ki az ikmanyirodaban.

Hajnalka Nagy írta...

Hauptwohnsitz vagy Nebenwohnsitz tök mindegy, ha feltételről beszélünk, lényeg a lakás tulaja aláírja a Meldezettelt! nekünk pl.simán van otthon állandó lakcímünk és itt Hauptwohnsitz-ünk, otthon egyelőre az ideiglenes külföldön tartózkodás van lejelentve... most még nem foglalkozunk vele, ám lehet majd teljesen kijelentkezünk...

ererer írta...

A teljes kijelentkezesen agyalok en is, ekkor nem kothetnek belem otthon ha odztrak rendszamos autoval vagyok...

Sweeper írta...

Köszi!
Ezek nagyon hasznos infók...

Névtelen írta...

Az autot Magyarorszagon feltetlenul ki kell vonni a forgalombol? Ugy nem lehet szerintetek megcsinalni, hogy mindket orszagban legyen bejelentve az auto, igy marad a magyar rendszam is es kap egy osztrakot is? Igy, ha az ember hazamegy, felteszi a magyart, ha Ausztriaban van, hasznalja az osztrakot.

Nikol írta...

Kedves Névtelen! Nem rossz, nem rossz, de nem lehet.
Mert pl. az osztrák hatóság addig nem csinál semmit, amíg nem mutatod be a papírokat, hogy ki van jelentve az autó.
És persze egyéb kérdések is felvetődnek, hogy melyik országban fizeted a biztosítást?
És viccesen nézne ki a határon a rendszámcsere. Akkor mindenki azt csinálná. :-)

Névtelen írta...

Valahol neten olvastam, hogy vhol daniaban igy honosittatta valaki az autojat. Megmaradt a magyar rendszam es kapott kulfoldit is.

Biztositast a "ketrendszamos" megoldas eseten mindket orszagban fizetsz.

Nem pont a hataron kellene cserelni, hanem vhol elotte, de ez reszletkerdes. Az igazi problema nem ez. ;-)

Az en automon meg hitel van, ez mennyire bonyolitja a honositast szerintetek? Erdrmes egyaltalan ezzel szivni vagy egyszerubb, ha veszek egy osztrak autot?

Nikol írta...

Anonymus: most beszéltem ismerőssel. akinek volt hitel az autóján, de átiratta. Ők előbb kifizették a hitelt, mert anélkül nem tudták volna az átírást megcsinálni.

Névtelen írta...

Az jo, hogy atiras elott ki kellene fizetni. Szuppi! :-)

A masik gond azzal van, hogy ha Ausztriaban magyar rendszammal kozlekedek, azert az osztrak, ha osztrak rendszammal odahaza kozlekedek, azert meg a magyar rendor cseszeget.

Ami esetemben tovabb bonyolitja az ugyet, hogy Magyarorszagon bejegyzett cegembe be vagyok jelentve, tehat odahaza is van munkaviszonyom. Erre varrjon gombot valaki. :-)

Névtelen írta...

Hello

En itt vagyok Hauptwohnsitzre bejelentve,itt dolgozom. Osztrak rendszamu autom van az afgan allampolgarsagu magyarorszagon elö parom neven... engedellyel hogy vezethetem :) Ezt meg sem probaltak a rendörök kibogozni :)

Unknown írta...

Kedves Blogger, nagyon hasznos az autó honosításáról szóló információ, egy dologban akadtam el a NOVA kiszámításában! Mekkora összegre lehet számítani egy két éves autónál?
köszönöm a segítséget

Daniel írta...

NoVa-t ön sem tudtam kiszamolni, mert az evjaratnal csak 2002 ig van a szamazoas, nekem meg 96 os a kocsim:) mondjuk elnezve a szamokat, az auto aranak a felet kene fizetnem legalabb.