Daisypath Anniversary tickers

2012. január 24., kedd

Külföldi rendszámú autóval Magyarországon - update

A police.hu oldalon talált magyarázat alapján az autómban tartom a Meldezettel hitelesített magyar fordítását. Ennek már elégnek kell lennie (bár konzuli hitelesítés hiányzik róla...), de egyelőre még nem igazoltattak.

"A magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető akkor jogosult nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:

rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy..."

Korábbi elmélkedésemet lsd. itt.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Most nagyon felkapták ezt a dolgot. Biztos olvastad te is, hogy járt egy svájcban élő hölgy a kocsijával Magyarországon. Már én is mondtam a férjecskémnek, hogy mindenféle igazolást, meg papiruszt be fogunk tenni a kocsiba, nehogy kiszurjanak minket aztán elkezdjenek velünk morgolódni. Próbálja az ember befedezni magát. De azt gondolom, hogy a kulcs kérdés valóban az, hogy van-e külföldön bejelentett lakóhelye az embernek, vagy nincs. Szerencsére nekünk mindenféle papirunk van ennek igazolására. Különben mi bejelentettük a lakcimkártyát kiállitó szervhez, hogy tartósan külföldön tartózkodunk, talán ez is segit ha gond van. De ne legyen!

perger írta...

Kezdjük az alapoknál:

Lakóhely (régiesen: állandó lakcím) = Hauptwohnsitz (vagy Erstwohnsitz)
Tartózkodási hely (ideiglenes lakcím) = Nebenwohnsitz (németül: Zweitwohnsitz)

Idézet egy 2008-as Apeh-honlapról:
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény határozza meg a lakóhely, illetve a tartózkodási hely fogalmát.
A törvény alapján a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.


A klasszikus probléma az, hogy amikor az emberfialánya kiköltözött, megtartotta a magyarországi lakóhelyét és mellé létrehozott egy új Hautpwohnsizt-et. Az EU-ban kettő lakóhely nem lehet, de ez eddig nem volt baj.

Kettes számú gond, hogy a külföldi lakóhely nem egyenlő a "bejelentett külföldi tartózkodási hely" fogalmával (Haupt-Neben különbség ugyebár). Azaz hiába igazolom én bármilyen lefordított, lepecsételt papírral, hogy van külföldi lakóhelyem, a törvény csak akkor mentesít, ha a külföldi igazolás tartózkodási helyre szól. Nem segít a "tartósan külföldön tartózkodás" okmányirodai bejelentése, mert a közúti közlekedésről szóló törvény ezt a fogalmat nem ismeri.

Hármas számú gond, hogy nemcsak a vezető, hanem az üzembentartó (esetünkben ő a tulajdonos) is szabályt szeghet, ha van magyarországi lakóhelye. Tehát hiába dumálod ki magad meldecetlivel, ha tied az autó, még mindig jöhet azzal a rendőr, hogy kezdeményezted-e már a jármű magyarországi forgalomba helyezését...

El se merem gondolni, hogy mennyi jóindulat és/vagy esztergomi látkép, Deák-bérlet kellhet a sikeres továbbhaladáshoz.

Egy megoldás van, magyarországi lakóhelyet megszüntetni. Ha nincs magyarországi lakóhelyed, a rendőr egyet tehet: a napszaknak megfelelően köszön, és jó utat kíván.