Daisypath Anniversary tickers

2010. július 2., péntek

Kiskertek Bécsben


A legeslegelső napon, mikor is a családom Bécsbe költöztetett, a délutáni terepfelderítős sétánk során nagyon érdekes dolgot láttunk, ami teljesen rabul ejtett.
Kiskerteket. Avagy németül Schrebergarten vagy Kleingarten.







Körbezárt területen, a vasút és a lakóházak között. Olyan volt mintha egy vidéki víkendházas részre csöppentünk volna. Mint pl. Dunaharaszti külterülete. Aprócska telkek, rajtuk nyaralóházak. Egy részük fából készült, de számos ház volt téglából építve.
További sétáink során újabb Kleingartenekre bukkantunk. A terület általában a város tulajdona, bérelni lehet őket. Ha egyszer valaki egy ilyenre szert tesz, akkor az nem igazán engedi ki a kezéből, öröklődik folyamatosan. A kollégáim szerint nem könnyű ilyen hétvégi telekhez jutni.
Még régebben olvastam valahol ezeknek a telkeknek a történetéről. A II. világháború alatt Bécsben sem volt jó az élelmiszer ellátás, így az emberek a kültelkeken elkezdtek kertgazdálkodást folytatni, saját kezűleg megtermelni a szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Akkoriban a telkeken még nem álltak házak. A gazdálkodósi nagyon bevált a Bécsieknek, a háború véget ért, a telkek maradtak. Hobbinak.
Én kapásból 5 ilyen nyaralóházas területet is ismerek a házunktól 3 km-es körzetben.
Bevallom nekem is nagyon fáj egy ilyen kertre a fogam, valahol a közelünkben.

1 megjegyzés:

Kofa írta...

Angliában is van ilyen, ott 'allotment' a neve, köztulajdonban van és bérlik az emberek. Szintén szerepet játszottak a termelésben a háborús idők alatt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Allotment_%28gardening%29
http://www.allotment.org.uk/articles/Allotment-History.php