Daisypath Anniversary tickers

2011. szeptember 13., kedd

Külföldi rendszámú autóval Magyarországon

Ez amolyan 21-es csapdájára emlékeztet, bár egy laza mozdulattal át lehet vágni a gordiuszi csomót. :-)

Teljesen logikusan minden ország azt szeretné, hogy ha már az adott országban dolgozol, élsz, akkor az ő rendszámát viseld az autódon (most mindegy, hogy az adott országban vetted a gépjárművet vagy honosíttattad). És természetesen az összes út- és autóhasználattal kapcsolatos adókat, járulékokat is oda fizesd, mert az év nagyobb részében ott koptatod az utakat, ott szennyezed a levegőt stb. A biztosításról már nem is beszélve.
Vagyis, ha pl. Ausztriában 1 hónapot meghaladóan folyamatosan tartózkodsz, akkor osztrák rendszámú autóval kell, hogy rendelkezz. Ez eddig OK. De most a magyar kormány is csavart egyet a dolgon. Nagyon leegyszerűsítve, ha magyar személyid van és ehhez még egy magyar lakcímkártya is tartozik, akkor megkérdezik, hogy ugyan már, miért van pl. osztrák rendszámú autód. Mert talán Ausztriában dolgozom? De ezt ugye nekünk kell bizonyítani. Egyelőre még nincs definiálva, hogy mi számít egyértelmű bizonyítéknak. A Meldezettel-re azt mondják, hogy nem elég. Olyan papírja bárkinek lehet. Munkáltatói igazolás? Hááát, mondjuk én azt nem lobogtatnám szívesen és csak csendesen megjegyzem, honnan tudja a hatóság, hogy az még érvényes? Adóigazolás? Na, azt már végképp nem szeretnék mutogatni. Ráadásul mindezen papírok ékes külföldi nyelven vannak írva. Mi a biztosíték, hogy a hatóság képes azon a nyelven hivatalos dokumentumokat értelmezni?

A tökéletes megoldást egy másik magyar szabályozás adja. Konkrétan ez:
Be kell-e jelenteni Magyarországon, ha egy másik uniós tagországban tartózkodom huzamosabb ideig, illetve ha munkát vállalok?
Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell bejelenteni.
Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. Az egyik a bejelentett (állandó) lakóhelye, melynek nincs elévülési ideje; a másik a tartózkodási (ideiglenes) lakóhelye, amelyhez a lakcímkártyát Magyarországon minden esetben 5 évre adják ki.
Ideiglenes átköltözés esetén
Abban az esetben, ha valaki csak ideiglenesen, pl. munkavállalás miatt költözik át egy másik tagországba, az önkormányzati hivatalnál a lakcímbejelentéshez szükséges nyomtatványon az „Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése” című részt kell bejelölnie, illetve értelemszerűen kitöltenie. Az eljárás során szükség lesz személyi igazolványra és a lakcímkártyára.A kinti tartózkodás során az adott tagállam tartózkodásra, lakcímlétesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A kint létesített állandó lakcímet nem szükséges Magyarországon bejelenteni.

További infók itt.

Vagyis az ember besétál a magyarországi területileg illetékes okmányirodába, kitölti a Lakcímbejelentő lapot, melyen beikszeli az "Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentését". Visszakap egy kis sajtcetli aláírással, pecséttel. Beteszi a hivatalos okmányai közé és onnantól autózhat vígan a külföldi rendszámú autójával. Még nyelvi nehézségekre sem hivatkozhatnak a hatósági személyek. :-)

Ha meg már semmiféle intéznivaló nem köti az embert Magyarországhoz, pl. már lakása sincs, akkor egyszerűen a "Külföldi letelepedést"-t választja, de ebben az esetben a lakcímkárytáját bevonják.

Hát kérem, ilyen egyszerű a megoldás. :-)

9 megjegyzés:

AnTalk írta...

Na, ja. Én 97-ben jelentettem be a tartósan külföldön tartózkodást. Erről nem emlékszem kaptam e bármilyen papírt. Rég volt.
Lakcímkártyám viszont azóta is van. E nélkül meg is lennénk lőve rendesen. Ugyanis útlevelet, személyit csak ezzel lehet otthon intézni. Ha ez nem lenne, akkor Bécsbe kellene járkálnunk minden hivatalos okmányért. 4 gyerekkel ugye ez nem lehetetlen, de kicsit macerás. Persze aki Bécsben dolgozik, vagy bármely más EU tagállam fővárosában, egyszerűbb dolga van.

Nikol írta...

Az nem is baj, hogy van lakcímkártyád (a törvény szerint sem kell megválnod tőle). Nekünk is van, mert egyelőre még kell Magyarországon ügyeket intézni. A Meldezettel meg ugye az összes itteni ügyintézésünkhöz kell.
Csak az a kis sajtcetli kellene neked is, hogy hivatalosan külföldön tartózkodsz.
Próbáld meg felhívni az otthoni önkormányzatot, hátha kiküldik neked az otthoni címedre.

Hajnalka Nagy írta...

Szia,

én sem emlékszem, h tavaly nyáron!,amikor ezt az okmányirodában megléptük (beXelése az ideiglenes külföldi tartózkodás)kaptunk volna vmit vissza, kérdeztem is, h.ennyi? Azt mondták jah ennyi, azóta az a lakcímünk megszűnt (eladtuk a lakást) és férjem szüleihez vagyunk otthon állandóra bejelentve, ott viszont asszem nem X-eltünk... én azt hiszem tök mindegy és nincs már jelentősége..:)

Robi írta...

Örülök, hogy visszatértél! :) Mindig örömmel jövök ide olvasgatni. Még mindig nagyon hiányzik Bécs, rég volt már június...:/

Névtelen írta...

Na már most, én Mosonmagyaróváron lakom, Bécsben dolgozom, minden nap az osztrák rendszámú céges autómmal járok haza. Ilyenkor mi van ha levadászik egy rohamdroid ?

Nikol írta...

Ha osztrák céges autód van, akkor a törvényben le van írva, hogy milyen papírok kellenek a magyarországi használathoz.

AnTalk írta...

Magyar vagy osztrák törvényben?

Nikol írta...

Antalk: a magyar törvényben.

Quasi írta...

Én Németországban dolgozom.Szeretnénk ha a német barátnőmnek vehetnénk egy autót Mo-n.Lakcímkártyát kellene majd csináltatni neki.Be tudom jelenteni a saját házamba...de komolyan mondom hogy sehol nem találtam meg szépen pontokba szedve azt hogy ilyenkor pontosan milyen papírhegyekre van szükség...