Daisypath Anniversary tickers

2011. november 1., kedd

Osztrák érettségi rendszer

Gondoltam Nóri kommentjét kiteszem egy önálló posztba is.
Amúgy az érettségit "Matura"-nak hívják Ausztriában.

Irtó bonyolult az itteni érettségi rendszer, de dióhéjban annyi, hogy összesen 7 db vizsgánk van melyet a következőképpen lehet felosztani:
(a három írásbeli kötelező: angol, matek, német, de aki nem kéttanos annak csak az utolsó kettő)
- lehet 3 írásbeli és 4 szóbeli
- 4 szóbeli és 3 írásbeli
- 3 szóbeli, 2 írásbeli és egy Fachbereitsarbeit (FBA), amit egy kicsit a diploma munkához hasonlítanék, azaz egy választott témát 40-60 oldalon keresztül kidolgozni az adott tantárgy keretein belül, majd a szóbeli érettségin ezt "megvédeni".

Ezenkívül még vannak követelmények, de azok szerintem kevésbé fontosak egy olyan embernek, aki csak információt szeretne.:-)

A lényeg, hogy borzasztóan bonyolult, de 2 év múlva itt is bevezetik a központi érettségit, igaz hogy csak pár tantárgynál.

Megj. (by blogszerző): jelenleg a gyerekek saját szaktanárai állítják össze az írásbeli és szóbeli vizsga kérdéseit vagyis ez iskolánként teljesen eltérő lehet. Gondolom, hogy azért van valamiféle központi guideline a kérdések összeállításához, de erről egyelőre bővebb információink és összehasonlítási alapjaink nincsenek.
Idén október elején a végzős osztályokkal irattak próbaérettségiket az egységes központi feladatsorok tesztelése céljából. Szóval a jövőbeli végzősök a lányok évfolyamát fogják szidni, ha a központi érettségi netán erősebbre sikeredik. :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Nikol,

köszi az irást nagyon érdekes, azt meg lehet kérdezni, hogy a lányok melyiket válasszák, és hogy merre felé mennek tovább.

köszi szép napt Szilvi