2011. november 24., csütörtök

Zsebpénz

Semmi izgalmas nem történik továbbra sem velünk. Lányok tanulnak, én dolgozok, miközben próbálok valami tuti jó hosszútávú lakásmegoldást találni számunkra, így már nagyon képzett vagyok a bérlakások különböző típusaiban, a finanszírozási lehetőségekben, illetve az épülő bécsi lakásprojektek tekintetében is. :-)

De nem is erről akarok ma írni. Reggel megakadt a szemem a Heute címlapján szereplő cikken, "Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?" címmel.
A cikkben taglalják, hogy miért jó a zsebpénz. Természetesen nem találták fel a spanyolviaszt, már könyökünkön jöhet ki a "mert a gyerek már kis korától megtanul a pénzzel bánni" szöveg.
6 éves kortól ajánlják a zsebpénzt, akkor még heti rendszerességel, majd 10 éves kortól adhatjuk havonta. Intik a szülőket attól, hogy kipótolják a zsebpénzt, ha az még idő előtt elfogy.
Meglepő volt számomra azonban az, hogy 10 éves kortól már a bankszámlára utalást ajánlják, hogy a gyerek megszokja a bankszámla és bankkártya használatát.
A legérdekesebb azonban a zsebpénz átlagos mennyisége. Íme:
6 év alatt 0,50 € hetente
6-7 éveseknek 1,50 € hetente
8-9 éveseknek 2-2,50 € hetente
10 éveseknek 13 € havonta
11 éveseknek 15 € havonta
12 éveseknek 18 € havonta
13 éveseknek 20 € havonta
14 éveseknek 23 € havonta
15 éveseknek 26 € havonta
16 éveseknek 32 € havonta

Teljes cikk németül itt.

5 megjegyzés:

AnTalk írta...

A bankszámlát én később vezetném be. Modnjuk úgy 15-16 év felett. Akkor talán már lesz egyéb mellék keresete. Szerintem tizen eurókért nem érdemes számlát vezetni. Nekem sem volt huszonéves koromig, oszt mégis egész jól megtanultam használni.

Névtelen írta...

Kedves Nikol köszi a postot:D ha máshogynem esetleg privibe nem írnál a bérlakásokról én kiváncsi vagyok rá, hogy mit lehet kezdeni, illetve, hogy van-e olyasmi rendszer mint itthon a Fundamenta? mert mikor a Heutet olvasom néha elég zavaros nekem az egész lakásszerző rendszer.
köszi. :))) üdv Szilvi

Nikol írta...

AnTalk: a lányaim is elmúltak már 18 évesek, amikor bankszámlát nyitottunk nekik itt. :-)

Szilvi: igen, érik bennem a poszt, csak rettentően összetett ez a téma és még nem akar írásban összeállni. Meg több idő is kellene hozzá, ami jelenleg éppen nics. :-)

Hajnalka Nagy írta...

Huh, s a tinik ennyiből ki is jönnek?! :) hát nemtom... egyelőre a 3,5 évessel azt gyakoroljuk néha, h kap 1eurót vagy előre kiszámolt kis pénzt és a saját kis csokiját vagy pudingját ő fizeti ki :) de már bankkártyámat is kérte el haha, h ő nyomhassa be a gépbe, ám azt nem preferálom...emelgetni kell, de később!?...

A hosszabb távú lakhatási lehetőségek engem is irtóra érdekelnek, mivel Hozzátok hasonlóan érintettek is vagyunk, so nem csak úgy érdeklődés szintjén érdekel, nah :)
Jó ideje agyalunk mi volna a jó, néha beleásom magam a nem túl jó németemmel a dolgokba, de valóban zavaros, ha kész félig-meddig is a cikk/post-ed/od nyugodtan oszt meg, mert várom én is nagyon már :)
Üdv a családnak és kitartást karácsonyi Prága lassan vár már Titeket! :)

AnTalk írta...

A mi nagylányunk, a 8 éves, 3 Eurót kap hetente, mert harmadikos. Ebből vett magának waveboardot a willhabenen.
Az ikrek még nem gazdálkodnak, nekik nincs zsebpénzük.