Daisypath Anniversary tickers

2012. január 28., szombat

Rettunsgasse

2012. január 1-től új szabályt vezettek be az osztrák autópályákon, Rettunsgasse néven.
Ez annyit tesz, hogy torlódás esetén az autóknak
- 2 sávos autópálya esetén a belső sáv bal illetve a külső sáv jobb oldalára kell húzódni, hogy helyet adjanak a rendőr/mentő/tűzoltó autóknak a két sáv között.
- 3 sávos autópálya esetén a belső sáv balra húzódik, a szélső sávok pedig jobbra húzódnak le, így biztosítva a helyet a mentéshez.
Mindkét esetben rá lehet hajtani a leállósávra.
Videókat és további infókat itt lehet találni: http://www.rettungsgasse.com/

És egy kis személyes tapasztalat: Múlt pénteken Sopronba autóztunk. Az A2-n kifelé stau volt. Kicsit bizonytalankodtunk, hogy most kell-e Rettunsgasse-t nyitnunk avagy sem, de mindenki előttünk szépen elkezdett széthúzódni, így mi is gyorsan beálltunk a helyünkre. Érdekes volt látni, hogy a külföldi rendszámú autók vezetőjének fogalma sem volt, hogy mi történik a pályán, ők autóztak továbbra is a sávok közepén. Valamelyik reggel volt is erről szó a rádióban, hogy egész jól működik az új szabály, csak még a külföldiekkel kell valamit kezdeni. :-)

Tulajdonképpen ezt szeretem Ausztriában, hogy ha hoznak egy szabályt, akkor azt mindenki betartja illetve be akarja tartani. Lehet, hogy nekem vannak rejtett német gyökereim? :-)

1 megjegyzés:

perger írta...

Csináltak magyar nyelvű ismertetőt is, pdf-be:

http://www.rettungsgasse.com/Content/_uploads/rettungsgasse/sputter/2011/November/10a94bfb-9f31-4a80-aad8-a862c3c4a447/RG-InfofolderAllgemein-HU.pdf