Daisypath Anniversary tickers

2012. április 13., péntek

Akcióba lendült a Finanzpolizei

Külföldi rendszámú autók a téma, akit nem érdekel vagy nem érint - ne olvasson. :-)

Ma reggel autóval jöttem be és mint rendesen, rádiót hallgattam.
Fő téma a Finanzpolizei autó ellenőrzési akciója volt. Mindenütt nekifogtak, mert a büntetésekből szép bevételre számíthat az államkassza.
A külföldi (nem osztrák) rendszámú autókat ellenőrzik, akár úgy is, hogy ellátogatnak a nagyobb cégek parkolójába és berendelik a külföldi rendszámú autók tulajdonosait egy kis beszélgetésre.
Erről már Antalk is beszámolt a blogjában hetekkel ezelőtt.
Az utakon is erős ellenőrzésre lehet számítani, mert bedühödtek az osztrákok, hogy jó sok NoVA*-tól esnek el a vendégmunkások és természetesen a gazdag csalók miatt. Mert itt is vannak olyanok.
Néhány hete Graz-ban 214 autót ellenőriztek, ebből 76-t nem törvényszerűen üzemeltettek. Ezek közül 30 luxuskategóriába tartozott.

*NoVA - teljesítmény és motor méret függő. Az autó nettó árának akár 20%-t is elérheti. Részletes infók itt.

Német nyelvű tájékoztató külföldi rendszámú autóval kapcsolatban:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.063160.html
http://portal.wko.at/wk/format_detail.wk?angid=1&stid=665121&dstid=685

12 megjegyzés:

paha írta...

Arra nem tudok rájönni még, hogy pontosan mennyit is kell fizetni:

o Az autó átírásakor

o Havonta a biztosításra / adóra

Arra már rájöttem az ilyen-olyan blogbejegyzésekből, hogy a környezetvédelmi osztálytól és a teljesítménytől (?) függ, de van erre valami pontos kalkulátor?

Köszönöm!

Soma írta...

http://www.nova-rechner.at/
egész jó kis kalkukátor.
Soma

Nikol írta...

paha: az autó átírása 500-800 EUR körül van. És jól írtad, ez mindenféle paraméter függvénye.

A biztosítás is hasonló. Én egy 5 éves 1400 cm-es autóra 84 EUR-t fizetek havonta. Ez a CASCO + kötelező és még valami adót is tartalmaz. Viszont nekem figyelembe vették az otthoni CASCO bónusz fokozatomat, így itt most a legkedvezőbb besorolásban vagyok.

SzIA írta...

a Soma által írt kalkulátor mellett a letölthető nyomtatvány 3-4 oldala tud azoknak magyarázattal segíteni NOVA-ban, akik értenek németül: http://formulare.bmf.gv.at/service/formulare/inter-Steuern/pdfs/9999/NOVA2.pdf

honosítás folyamata és költségei témában mi is tájékozódtunk:
www.haftpflicht24.at
Telefon: +43 (0)1 890 4942

SzIA írta...

Lépések:
- otthon autó forgalomból kivonatása
- Gépkocsi ausztriai rendszámozásához ez kell:
• osztrák Törzskönyv - Typenschein megigénylése ca. 190 €
• Műszaki vizsga és engedély - §… azaz az un. Pickerl / Prüfgutachten §57 (für Plakette) megszerzése 60 €
• Finanzamt, NOVA – gépjárműadó megfizetése, rendszámozáshoz NOVA megfizetését igazolni kell
• Biztosítási igazolás beszerzése
www.haftpflicht24.at – örömmel vesszük, ha ehhez az általunk üzemeltetett oldalt veszed igénybe és itt kötsz biztosítást (ebben az esetben akár a rendszámoztatásban itt Bécsben tudunk segíteni, bár egyszerű)
• régebben kértek Meldezettelt, de most már elektronikusan kérdezik le személyi okmány alapján a tartózkodást
• Rendszám kérelmezése a “ Zulassungstellé”-nél – 182 €

SzIA írta...

gépkocsi biztosítás téma
valóban, ha magyarországi biztosítótól tudunk hozni idegen (angol vagy német) nyelvű bónusz igazolást, akkor azt a kiválasztott osztrák biztosító figyelembe veszi.

oldalunkon több biztosító kötelező és (hamarosan casco) ajánlatai között választhatsz, a neked megfelelőt online megkötheted
www.haftpflicht24.at
Telefon: +43 (0)1 890 4942

eweres írta...

Kedves Nikol, Kedves SzIA!

Titkos olvasója vagyok a blognak :)
azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek, ha kötök osztrák bizosítást, de a magyar autóm még a nevemen van (még meg sem hírdettem), annak eladása után érvényesíthetem-e a bonus fokozatomat? pl. egy hónap múlva. A holnapi biiztosítás kötéshez kell valamit tennem?
köszönöm:
Endre

Nikol írta...

Endre: amig a birtokodban van az auto, addig a biztosito nem ad bonusz igazolast. Ezt jol tudtad. Holnap a legrosszabb fokozattal fogsz biztositast kotni. Amikor eladod a regi autodat, akkor megkerheted a bonusz igazolast otthonrol. Ha megkaptad, bemutatod az osztrak biztositonak es onnantol az uj besorolas szerintfogsz fizetni. De azert holnap beszeld majd meg, hogy elfogadjak a magyar igazolast kesobb.
Sok sikert!

Nikol írta...

Mi pontosan igy csinaltuk, csak annyi volt, hogy a kolleganom ismerose kototte a biztositast es kaptam tole egy hetet az auto eladasra. Annyi idore megelolegezte a legjobb fokozatot. El is adtuk az autot 5 napon belul es letettuk az igazolast hataridore. :-)

Névtelen írta...

Egy ismerősöm felvetette, hogy "papíron" adjam el az autómat egy rokonnak, barátnak, aki Magyarországon lakik. Erről mit gondoltok? :o

Nikol írta...

Én csak annyit tudok, hogy a külföldi rendszámú autó vezetéséhez meghatalmazás kell, de hogy azt milyen gyakran kell megújítani, azt nem tudom.

Nikol írta...

Én csak annyit tudok, hogy a külföldi rendszámú autó vezetéséhez meghatalmazás kell, de hogy azt milyen gyakran kell megújítani, azt nem tudom.