Daisypath Anniversary tickers

2010. augusztus 31., kedd

Iskolai tölcsér

Mindig mondogattuk a lányoknak, hogy a suliban nem fogják tölcsérrel a fejükbe tölteni a tudást.
Erre mit láttunk az első tanítási napon Bécsben? Hogy az elsősök szülei hatalmas tölcsérekkel a kezükben várták gyermekeiket az iskola kapujában.

Mint kiderült, a tölcsérekben édesség található és a borítón természetesen az épp aktuális vagy klasszikus rajzfilmfigurák láthatóak, mint Micimackó, Kis hableány, Hello Kitty, Verdák, Pókember stb.

A tölcsérek ára kb. 10 Euro, de egyes kézzel készített tölcsérek ára akár a 70 Euro-t is elérheti, méretük pedig 70-80 cm körül mozog.


Egyébként a tölcsérek eredete egészen 1800-as évekig nyúlik vissza Németországban. 1817-ben jelentek meg az első papír csodák Szászországban és Türingiában, hogy megédesítsék a legkisebbek első iskolai napját. Az első írásos emlékek Jénából (1817), Drezdából (1820) és Lipcséből (1836) származnak. Akkoriban a gyerekeknek azt mondták, hogy az iskola kertjében nő az "iskolatölcsér" fa és ha már elég nagyok a tölcsérek, akkor kezdődhet a tanítás.

A valódi eredete azonban egy régi zsidó szokáshoz köthető. Az iskola megkezdésekor a gyerekek
édes tésztából sütött betűket kaptak, hogy emlékeztessék őket a Tóra szavaira: "A te szavaid a számban édesek, mint a méz." (119. Zsoltár).

Erich Kästner is ír a cukortölcsérről visszaemlékezéseiben. Beszámol arról, hogy 1906-ban Drezdában az első tanítási napon egy nagy selyemmel borított cukortölcsért kapott. Amikor meg akarta mutatni a barátainak, akkor leejtette azt a földre és cukorkák, csokoládé bonbonok, húsvéti nyuszifigurák, datolyák, narancsok, fügék, sütik, ostyák potyogtak szanaszét belőle.

Eleinte az iskolatáska készítője adta ezeket a tölcséreket ajándékba a táskával együtt a nagyvárosokban, azonban manapság ezeknek a beszerzése már a szülők feladata.

Tavaly majdnem vettünk mi is a lányoknak, ha már az első évben kimaradt... :-)

6 megjegyzés:

AnTalk írta...

Nem muszáj jó pénzétt megvenni, lehet otthon barkácsolni is. A mi lányunk tavaly ilyet kapott, övé volt az egyik legnagyobb az osztályban.

Nikol írta...

Végül nem mertük megvenni, mert mégis 16 és 17 éves gyerekről volt szó. :-)
De mondasz valamit ezzel a saját készítéssel. Idén lehet, hogy mégis készítek kézzel két tölcsért és majd csak otthon kapják meg. :-)

Notburga írta...

Én a "kisebbiknek" (23 éves most) készítettem, mikor egyetemre ment ;-) ,jót nevettünk és nagyon örült neki.

Nikol írta...

Meggyőztetek. :-)

Lele írta...

Iskolakezdö lányomnak én is barkácsoltam-persze besegitett- tölcsért,és az egész nem került több mint 6 euróba,plusz a ráfektett idö.De megéri.Nagyon vicces ötlet elsöéves egyetemistának is késziteni.Felírom magamnak,majd 10 év múlva fiamat meglephetem ilyennel.Hi!Hi!

Ps.Emöke(Anyamadár)blogjáról keveredtem ide.

Nikol írta...

Üdv a blogon Lele! :-)