2010. november 29., hétfő

Bécsi autó

Ha az ember életvitelszerűen Ausztriában él, akkor az autóját honosíttatni kell vagy vennie kell egy osztrák rendszámú autót (ezt egy korábbi bejegyzésben már kitárgyaltuk). Ez a pillanat az elmúlt héten érkezett el az életünkben. Két hete kicsit rendetlenkedett a pesti autóm és amúgy is kötelező felelősségiztosító váltás előtt állok illetve lassan meg kell az éves autópályamatricát is vennem. Minden csillag együtt állt az autóvásárláshoz.
Így elkezdetem a használtautó hirdetéseket nézni (http://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/auto/ és http://www.willhaben.at/) illetve a jobbakat meg is tekintettem vagy tekintettük személyesen. Majd az elhatározást követő héten hétfőn reggel rábukkantam az ideális autóra. És innentől felpörögtek az események.

  • Hétfő este: megtekintettem a tökéletes autót. Próbavezettem is, majd lealkudtam az árból 6%-ot és a téli gumi szettre is kedvezményt kaptam.
  • Kedd 12 óra: elfogadtam az árajánlatot, megegyeztünk, hogy másnap mehetek fizetni és az autó összes papírját is megkapom.
  • Kedd délután: a kolléganőm felhívta a biztosítási ügynökét, megbeszélték, hogy csütörtök délelőtt jön az autó papírjaiért és intézi a rendszámot.
  • Szerda reggel: elmentem a bankba felvenni az autó ellenértékét.
  • Szerda délután: elmentem kifizetni az autót. Megkaptam az összes papírt, törzskönyvet, szerződést.
  • Csütörtök 10 óra: megjött a biztosítós ember, elvitte a papírokat.
  • Csütörtök 10 óra 40: megjött a rendszámmal és az előbiztosítással. Addig sajnos nincs "igazi" biztosítás, amíg Magyarországról meg nem kapom a kártörténeti igazolást és bónuszfokozatomról szóló igazolást.
  • Csütörtök 17 óra: ÖAMTC tagságot váltottam, megvettem az eü dobozt és az elakadásjelző háromszöget.
  • Csütörtök 17 óra 30: átvettem az autót egy egy órás részletes ismertetés keretében.
  • Csütörtök 18 óra 30: hazavezettem az autót szerencsésen. :-)

Az autó vételárán kívül a forgalombahelyezésért kellett 175 Euro-t fizetni illetve az ÖAMTC tagság került 78 Euro-ba egy évre. Más költség nem volt.

Már csak a pesti autó eladás van hátra, hogy az itteni biztosítást lehessen mihamarabb véglegesíteni. Laci vasárnap este kijött velünk, ma reggel elment a nyári gumikért, majd hazavitte a régi autót a gunikkal együtt Magyarországra.
Mindenki rettenetesen gyorsan, korrekten dolgozott, pedig az autót egy kis márkaszervízben vettem, ahol a főprofil nem az autóértékesítés, hanem a szervízelés.
Kiváncsi vagyok, hogy Magyarországon is sikerül-e ilyen gyorsan eladnom az autót. Még van rá 5 napom. :-) - És igen! Sikerült az eladás. :-)

5 megjegyzés:

Notburga írta...

Minden jót az új "jövevényhez", használjátok egészséggel.

Eszter írta...

És mit szóltak hozzá a lányok?????

Ildi írta...

Gratulálok! Meg szabad tudni a típust?
Üdv,Ildi

Nikol írta...

A lányok? Eltátották a szájukat. Az egyik sikított, a másik a "szokott" vulgáris stílusában fejezte ki magát. Most nem írom ide, hogy mit kérdezett, mert még letiltják a blogot. :-) De nagy volt az öröm, meg minden részletet tudni akartak.

Ildi: Hosszas mérlegelés után mi is a Meriva mellett döntöttünk. :-) Minden benne van, ami nekünk kellett. Több hely a lányoknak, nagyobb csomagtartó, én magasan ülök, nagyon könnyű kiszállni, ugyanakkor csak 20 cm-el hosszabb, mint az előző autónk, erősebb motor és a hab a tortán a tempomat meg az automata klíma.
Nagyon klassz autó!

Nikolett Kópis írta...

Hello.

Az előbb rossz helyre írtam, bocsi :) Ide való a kérdésem.

Most fogunk kiköltözni Grazba a családommal, és pár dolgot szeretnék kérdezni autóvásárlással kapcsolatban.

Osztrák rendszámos autót szeretnék venni mindenféleképpen, és szeretnék pár információt kérni tőled/etek, hogy mi mennyibe kerül kb. meg, hogy milyen adókat is kell kint fizetni autóra.
(Biztosítás,vizsga,súlyadó,...)

Előre is köszi a választ!

Üdv