Daisypath Anniversary tickers

2010. november 29., hétfő

Bécsi autó

Ha az ember életvitelszerűen Ausztriában él, akkor az autóját honosíttatni kell vagy vennie kell egy osztrák rendszámú autót (ezt egy korábbi bejegyzésben már kitárgyaltuk). Ez a pillanat az elmúlt héten érkezett el az életünkben. Két hete kicsit rendetlenkedett a pesti autóm és amúgy is kötelező felelősségiztosító váltás előtt állok illetve lassan meg kell az éves autópályamatricát is vennem. Minden csillag együtt állt az autóvásárláshoz.
Így elkezdetem a használtautó hirdetéseket nézni (http://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/auto/ és http://www.willhaben.at/) illetve a jobbakat meg is tekintettem vagy tekintettük személyesen. Majd az elhatározást követő héten hétfőn reggel rábukkantam az ideális autóra. És innentől felpörögtek az események.

  • Hétfő este: megtekintettem a tökéletes autót. Próbavezettem is, majd lealkudtam az árból 6%-ot és a téli gumi szettre is kedvezményt kaptam.
  • Kedd 12 óra: elfogadtam az árajánlatot, megegyeztünk, hogy másnap mehetek fizetni és az autó összes papírját is megkapom.
  • Kedd délután: a kolléganőm felhívta a biztosítási ügynökét, megbeszélték, hogy csütörtök délelőtt jön az autó papírjaiért és intézi a rendszámot.
  • Szerda reggel: elmentem a bankba felvenni az autó ellenértékét.
  • Szerda délután: elmentem kifizetni az autót. Megkaptam az összes papírt, törzskönyvet, szerződést.
  • Csütörtök 10 óra: megjött a biztosítós ember, elvitte a papírokat.
  • Csütörtök 10 óra 40: megjött a rendszámmal és az előbiztosítással. Addig sajnos nincs "igazi" biztosítás, amíg Magyarországról meg nem kapom a kártörténeti igazolást és bónuszfokozatomról szóló igazolást.
  • Csütörtök 17 óra: ÖAMTC tagságot váltottam, megvettem az eü dobozt és az elakadásjelző háromszöget.
  • Csütörtök 17 óra 30: átvettem az autót egy egy órás részletes ismertetés keretében.
  • Csütörtök 18 óra 30: hazavezettem az autót szerencsésen. :-)

Az autó vételárán kívül a forgalombahelyezésért kellett 175 Euro-t fizetni illetve az ÖAMTC tagság került 78 Euro-ba egy évre. Más költség nem volt.

Már csak a pesti autó eladás van hátra, hogy az itteni biztosítást lehessen mihamarabb véglegesíteni. Laci vasárnap este kijött velünk, ma reggel elment a nyári gumikért, majd hazavitte a régi autót a gunikkal együtt Magyarországra.
Mindenki rettenetesen gyorsan, korrekten dolgozott, pedig az autót egy kis márkaszervízben vettem, ahol a főprofil nem az autóértékesítés, hanem a szervízelés.
Kiváncsi vagyok, hogy Magyarországon is sikerül-e ilyen gyorsan eladnom az autót. Még van rá 5 napom. :-) - És igen! Sikerült az eladás. :-)

5 megjegyzés:

Notburga írta...

Minden jót az új "jövevényhez", használjátok egészséggel.

Eszter írta...

És mit szóltak hozzá a lányok?????

Ildi írta...

Gratulálok! Meg szabad tudni a típust?
Üdv,Ildi

Nikol írta...

A lányok? Eltátották a szájukat. Az egyik sikított, a másik a "szokott" vulgáris stílusában fejezte ki magát. Most nem írom ide, hogy mit kérdezett, mert még letiltják a blogot. :-) De nagy volt az öröm, meg minden részletet tudni akartak.

Ildi: Hosszas mérlegelés után mi is a Meriva mellett döntöttünk. :-) Minden benne van, ami nekünk kellett. Több hely a lányoknak, nagyobb csomagtartó, én magasan ülök, nagyon könnyű kiszállni, ugyanakkor csak 20 cm-el hosszabb, mint az előző autónk, erősebb motor és a hab a tortán a tempomat meg az automata klíma.
Nagyon klassz autó!

Unknown írta...

Hello.

Az előbb rossz helyre írtam, bocsi :) Ide való a kérdésem.

Most fogunk kiköltözni Grazba a családommal, és pár dolgot szeretnék kérdezni autóvásárlással kapcsolatban.

Osztrák rendszámos autót szeretnék venni mindenféleképpen, és szeretnék pár információt kérni tőled/etek, hogy mi mennyibe kerül kb. meg, hogy milyen adókat is kell kint fizetni autóra.
(Biztosítás,vizsga,súlyadó,...)

Előre is köszi a választ!

Üdv