Daisypath Anniversary tickers

2011. április 29., péntek

Kairói élménybeszámoló - 3. rész

Még néhány érdekesség, megfigyelés.

A házak tetejét sűrű parabola erdő borítja. Anyagi helyzettől függetlenül. Meg még látható valami lábakon álló építmény a tetőkön, de nem sikerült megfejtenünk, hogy az milyen célokat szolgál.

A lakásokat szerkezetkészen szokták megvásárolni, mindenki magának fejezi be ízlése és pénztárcája szerint. Ezért gyakran lehet félkész sokemeletes házakat látni, ahol néhány lakásban már évek óta laknak.


Rengeteg a szemét. Ez leginkább "száraz" szemét, törmelék, sitt, papír, műanyag hulladék. Meglepő módon nincs büdös sem Alexandriában, sem Kairóban. Csak a nagy szemétlerakók környékén. Kairóban a koptok feladata a szemétszállítás, szemétválogatás. Gyakran a saját lakásukba viszik a szemetet és ott válogatják szét azt. Megfigyelésem alapján nem lehet túl sok "ehető" dolog a szemétben, mert a kóbor állatok (macskák, kutyák) rettenetesen soványak, hiába túrják a szemetet egész álló nap.

Számos ló- és szamárfogattal találkoztunk Kairóban is. Némelyek vágtázva húzzák a kordékat, némelyek pedig épp csak ballagnak terhükkel.

Nemre, korra, vallási meggyőződésre tekintet nélkül mindenkinek van mobiltelefonja. És a legtöbb nő mobiltelefonál az utcán. Valaki elsütötte azt a poént, hogy biztos mobilon keresztül kapják az instrukciókat, hogy merre menjenek... A legviccesebb az az volt, hogy láttunk hölgyeket, akik keze szabadon mozoghatott, mert a kendőjük alá dugták telefonálás közben a telefonjukat. :-) Sajnos ilyet nem tudtunk fényképezni.

A kötelező programokról nem írok részletesen, mert azokról remek jó leírásokat lehet találni utikönyvekben, neten. Csak annyit említek meg, hogy jártunk a kopt negyedben, az Iszlám múzeumban, kirándultunk Alexandriába, bepillantottunk az Egyiptomi múzeumba (sajna csak 2 óránk volt rá, bár az egyiptomi kisérőnk megjegyezte, hogy az nagyon sok idő ám...), sétáltunk Gizában a piramisoknál, láttuk a Nap-bárkát, a cicust (Szfinx), jártunk az iszlám negyedben és láttunk szúfi táncot (dervistánc).

Életemben először nem bántam, hogy hazajövünk egy utazásról, ugyanakkor abban egyetértettünk Lacival, hogy Kairóba még vissza kell menni máskor is. :-)

Végezetül még néhány "kötelező" kép.
















4 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

en ugy tudtam, hogy amig nem kesz a haz, addig nem kell ra adozni (vagy nem annyit), ezert van olyan sok felkesz haz (pl a teton kilogo vasdarabok, hogy barmikor lehessen mondani, hogy ok meg fel akarnak ra huzni meg egy emeletet, szoval nincs kesz)
de persze lehet, hogy ez urban legend

Nikol írta...

NH-né: igen, azt hiszem, hogy ez még mindig létezik. De elfelejtettük konkrétan megkérdezni... :-(

perger írta...

Szifinkisz. Így mondják az arabok, mert nem szeretik a mássalhangzó-torlódásokat. Ráadásul a pé hang sincs meg nekik, úgyhogy a kedvencem a bilíz, értsd: please.

Névtelen írta...

A kendo ala rejtett telefonalast felenk (USA) is gyakran latni..."handsfree"...:)