Daisypath Anniversary tickers

2011. november 4., péntek

Osztrák érettségi rendszer - folyt.

Kérdés volt, hogy a lányok mit választanak.
Nos, akkor lássuk:
Nóri írásbeli tárgyai: matek, angol, magyar, német
Szóbeli: matek, angol, magyar, kémia
Fachbereitsarbeit (FB): magyar
Spezialgebiet (SG): matek, de még ír másból is csak elfelejtettem...

Az FB egy kb. 40 oldalas esszé. Nem kötelező ilyesmit írni, de előnyökkel jár a szóbelin. Ugyanis a szóbelin 3 kérdést kap a delikvens. Kettő úgynevezett Kernstoff (maganyag) kérdés, ebből egyet kell megválaszolni és egy kérdést az FB-hez kapcsolódóan kap, már ha van FB-je. Ezért mindkét lány ír esszét, még akkor is, ha az nem kevés munkával jár. Nóri híres magyar nőkről elmélkedik, Lilla pedig a nyelvújításról. A Spezialgebiet egy rövidebb elmélkedés valamely tudományos témáról, ez kb. 5-10 oldal. A lányok két konkrét matematikai problémát boncolgatnak.

Lilla írásbeli tárgyai: matek, német, magyar
Szóbeli: matek, magyar, rajz vagy ábrázoló geometria - még nem döntötte el.
FB: magyar
Spezialgebiet: matek, rajz vagy ábrázoló geometria

Nóri, mint már írtam, Angliába készül. Az egyetemek az érettségi átlagát nézik a felvételinél, így Nóri 5 tantárgyat választott, mert ha a német vizsgája nem sikerül túl jól, a többi tantárgy még így is felhúzza az átlagát. Pl. a University of Sussex egyetem 1,5-nél jobb (alacsonyabb) átlagot kér. (1-es a legjobb, 5-ös a legrosszabb osztályzat.) Egyébként Business Management-et szeretne tanulni.

Lilla a bécsi Technisches Universität Medieninformatik szakára készül. Neki csak felvételi beszélgetése lesz, majd az első félévben írnak egy komolyabb vizsgát, amin általában kiszórják a diákok nagy részét.

Hát, ennyit a lányok 2011/12-es tanévéről. Nadrág felkötve. :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a kimerítő választ. Sok sikert kívánok a tanulmányokhoz,biztos fog nekik menni. :D köszönöm a posztot is.
A felkészítés nálatok milyen, tehát kell még magántanárhoz vagy tudom, hogy Bécsben erre rendszer van menni, vagy az iskolai illetve szorgalmi munka elég?

szép napot és mégegyszer köszönöm és jó tanulást és kitartást kívánok:D