Daisypath Anniversary tickers

2011. november 24., csütörtök

Zsebpénz

Semmi izgalmas nem történik továbbra sem velünk. Lányok tanulnak, én dolgozok, miközben próbálok valami tuti jó hosszútávú lakásmegoldást találni számunkra, így már nagyon képzett vagyok a bérlakások különböző típusaiban, a finanszírozási lehetőségekben, illetve az épülő bécsi lakásprojektek tekintetében is. :-)

De nem is erről akarok ma írni. Reggel megakadt a szemem a Heute címlapján szereplő cikken, "Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?" címmel.
A cikkben taglalják, hogy miért jó a zsebpénz. Természetesen nem találták fel a spanyolviaszt, már könyökünkön jöhet ki a "mert a gyerek már kis korától megtanul a pénzzel bánni" szöveg.
6 éves kortól ajánlják a zsebpénzt, akkor még heti rendszerességel, majd 10 éves kortól adhatjuk havonta. Intik a szülőket attól, hogy kipótolják a zsebpénzt, ha az még idő előtt elfogy.
Meglepő volt számomra azonban az, hogy 10 éves kortól már a bankszámlára utalást ajánlják, hogy a gyerek megszokja a bankszámla és bankkártya használatát.
A legérdekesebb azonban a zsebpénz átlagos mennyisége. Íme:
6 év alatt 0,50 € hetente
6-7 éveseknek 1,50 € hetente
8-9 éveseknek 2-2,50 € hetente
10 éveseknek 13 € havonta
11 éveseknek 15 € havonta
12 éveseknek 18 € havonta
13 éveseknek 20 € havonta
14 éveseknek 23 € havonta
15 éveseknek 26 € havonta
16 éveseknek 32 € havonta

Teljes cikk németül itt.

5 megjegyzés:

AnTalk írta...

A bankszámlát én később vezetném be. Modnjuk úgy 15-16 év felett. Akkor talán már lesz egyéb mellék keresete. Szerintem tizen eurókért nem érdemes számlát vezetni. Nekem sem volt huszonéves koromig, oszt mégis egész jól megtanultam használni.

Névtelen írta...

Kedves Nikol köszi a postot:D ha máshogynem esetleg privibe nem írnál a bérlakásokról én kiváncsi vagyok rá, hogy mit lehet kezdeni, illetve, hogy van-e olyasmi rendszer mint itthon a Fundamenta? mert mikor a Heutet olvasom néha elég zavaros nekem az egész lakásszerző rendszer.
köszi. :))) üdv Szilvi

Nikol írta...

AnTalk: a lányaim is elmúltak már 18 évesek, amikor bankszámlát nyitottunk nekik itt. :-)

Szilvi: igen, érik bennem a poszt, csak rettentően összetett ez a téma és még nem akar írásban összeállni. Meg több idő is kellene hozzá, ami jelenleg éppen nics. :-)

Hajnalka Nagy írta...

Huh, s a tinik ennyiből ki is jönnek?! :) hát nemtom... egyelőre a 3,5 évessel azt gyakoroljuk néha, h kap 1eurót vagy előre kiszámolt kis pénzt és a saját kis csokiját vagy pudingját ő fizeti ki :) de már bankkártyámat is kérte el haha, h ő nyomhassa be a gépbe, ám azt nem preferálom...emelgetni kell, de később!?...

A hosszabb távú lakhatási lehetőségek engem is irtóra érdekelnek, mivel Hozzátok hasonlóan érintettek is vagyunk, so nem csak úgy érdeklődés szintjén érdekel, nah :)
Jó ideje agyalunk mi volna a jó, néha beleásom magam a nem túl jó németemmel a dolgokba, de valóban zavaros, ha kész félig-meddig is a cikk/post-ed/od nyugodtan oszt meg, mert várom én is nagyon már :)
Üdv a családnak és kitartást karácsonyi Prága lassan vár már Titeket! :)

AnTalk írta...

A mi nagylányunk, a 8 éves, 3 Eurót kap hetente, mert harmadikos. Ebből vett magának waveboardot a willhabenen.
Az ikrek még nem gazdálkodnak, nekik nincs zsebpénzük.