Daisypath Anniversary tickers

2011. május 31., kedd

Éves autószerviz Bécsben

Tegnap meg volt ez is a 4 éves Meriva típusú személygépjárművünkön.
Meg az ezzel járó hátas dobása is megvolt.
Mondjuk nagyjából számítottam rá, de akkor is... Még mindig tud Ausztria meglepetéseket okozni...
Mint pl. az Opel márkaszerviz.
Az éves szerviz 420 EUR volt. Ebből 30 EUR mondjuk a nyári gumik cseréjét tette ki, de a maradék is nagyon sok.
Olajat (3,5 litert) 87 EUR-ért adtak. Ezen kívül pollenszűrőt, légszűrőt, gyertyákat cseréltek az autóban, más baja nem volt.
Ismét megállapítást nyert, hogy Ausztriában a szolgáltatások ára kb. 2-3-szorosa a Magyarországiaknak. Illetve azt is megállapítottam, hogy az Opel itt nem az olcsó autó kategóriába tartozik. A logót meg kell fizetni. :-)

2011. május 26., csütörtök

A világ és az ő változása

Tegnap rá kellett jönnöm, hogy a világ nagyot változott az elmúlt 20 év alatt. :-)
Lilla nyílt napon volt az egyik főiskolán (Fachhochschule Technikum Wien), majd az eseményről délután beszámolót tartott.
"... és led-sort is programoztam. C-ben kellett programozni, amit ugye már ismerünk..."
Na, innentől kb. háromszor ismételtettem el vele a mondatot és nem értette, hogy miért nevetek. Mert iszonyat vicces volt, ahogyan egy programozási nyelvről úgy beszélt, mintha egy szimpla gyökvonás lett volna. Mintha mi sem lenne természetesebb, minthogy egy 18 éves lány (!) képes aprócska programokat sk. írni...
20 év alatt nagyon fordult a világ. Nekünk még misztikus dolog volt a számítógép is ennyi idős korunkban. Programozás? Hááát, azt csak otthon tanulgattuk (de csakis a megszállottak), gimiben még egyáltalán nem oktatták.
Kicsit irigykedem rájuk és nagyon jó, hogy változik a világ. :-)

2011. május 22., vasárnap

Csend és nyugalom

Az elmúlt hetekben semmi izgalmas nem történik velünk, peregnek a szürke hétköznapok.
Engem magába zárt a munka-testmozgás-háztartás-alvás négyszög, nem sok időm marad kalandozásra, izgalmas élmények gyűjtögetésére.
A lányokat pedig a nagy évvégi hajtás emésztgeti, de egyelőre a lányok állnak győzelemre. Dolgozatok, felelések, referat-ok állnak ellenük hadban, de már csak 3 hét és jön a semmittevős két hét a sulikban.
Tegnap Pesten, szűk családi körben megünnepeltük Nóri 19. szülinapját.
Brassóit kért, meg fehércsokis epertortát. A torta családi erőforrás hiányában átalakult áfonyás túrótortává a Zila kávéház cukrászainak bevonásával.

Hát, ennyit az elmúlt hét történéseiről.

2011. május 15., vasárnap

Tájékoztató tábla a metróban

Végre sikerült lefotóznom a metróállomásokon található kijelzők egyikét.

Mutatja, hogy merre, melyik irányba és mikor érkezik a két következő szerelvény.

A végállomásokon meg természetesen azt mutatja, hogy mikor indul a következő két metró.

Wiener Stadtwerke - Nyílt nap 2011 - beszámoló

Tegnap este Nórival elmentünk a nyílt napra. Idén két programot választottunk: a villamosozást a Ringen és a metrózást egy használaton kívüli alagútban.
Mindkét program aranyos volt, de egyik sem adott olyan katarktikus élményt, mint a tavalyi erőmű látogatás.
A villamos a Ringen ment körbe, a Schwedenplaztról indulva. Útközben rövid városnézést hallgathattunk, időnként régi bécsi zenével fűszerezve. Ez amúgy egy hétvégi turista program, de most ingyen élvezhettük és egy rövid időre átmehettünk turista üzemmódba.



Utána a shuttle busz-al (kifejezetten a nyílt nap színhelyei közötti közlekedésre állítottak üzembe - ingyenes a használata) elmentünk majdnem Erdberg-ig, ahol is várt bennünket a Sonderzug. Épp jókor érkeztünk, pont beszállás volt. Ha csak egy kicsit is késünk, kb. 30 percet kellett volna várakozni. A bejáratnál volt ingyen szendvics, meg üdítő, ahogy azt már megszoktuk az ilyen rendezvényeken.
A metrózás nem volt túlságosan érdekes, mert csak egy szimpla alagútban haladtunk viszonylag lassan. Aláfestésnek volt űrzene, metróhangokkal megspékelve és a szerelvény középső részén neoncsövekkel fényjátékot csináltak. Kisgyerekekkel lehet, hogy remek jó program, de felnőttként nem volt túlságosan nagy élmény. Kicsit mást vártunk.

Jövőre a Spittelau-i szemétégető lesz majd a terítékünkön, az biztos érdekesebb lesz.

2011. május 10., kedd

Erdbeerland

Lassan beérik a szabadföldi eper itt, Ausztriában is.
A piacokon kívül számos "szedd-magad" eperföldön is hozzájuthatunk a gyümölcshöz.
Bécs környékén pl. Guntramsdorf-nál, Tribuswinkel-nél, Wiener Neustadt-nál lehet majd epret szedni május végétől.
Részleteket lsd. Erdbeerland.

Kicsit messzebb, útban Sopron felé, Klingenbach határában is van egy hatalmas eperföld (a Google maps-en 47.766849,16.531742).
Mi tavaly ott jártunk.
Idén azt hiszem, hogy közelebbit fogunk kipróbálni.

Csatlakozik valaki? :-)

2011. május 4., szerda

Provision

Tegnap elmentem egy kiadó lakást megnézni.
Nem mintha érdekelt volna maga az ingatlan (már az alaprajz alapján láttam, hogy ezt nem nekünk találták ki), hanem inkább barátkozni egy kicsit. Mert mindig jól jön a háznál egy ingatlanügynök. :-)
Nem, nem ment el az eszem teljesen, csak egy kicsit.
Kezdjük kinőni a lakásunkat, de a költözés egyáltalán nem sürgős, van még hátra 2 évünk a bérlésből . Csak nyitva tartom a szememet, hátha felbukkan a lakások nagy "Ő"-je.
Az ingatlanügynök azonban rettentő kedves volt, egy kellemes külsejű középkorú úr és kifogástalanul beszélt angolul. Ráadásul az egyik legnagyobb ügynökségről van szó. Kb. 3 perc alatt végeztem az ingatlan megtekintésével (nem akartam feleslegesen az idejét rabolni), majd szomorúan csóváltam a fejem, hogy áááá, ez nem nekünk való ingatlan. No, hát milyen kellene nekünk? Sorolom a paramétereket. Bólogat, majd mondja, hogy van a házban még másik ingatlan, megmutatja. Megmutatta, de az kicsi volt. Szabadkozott, hogy elnézést, de tegnap került be az adatbázisba az ingatlan, még ő sem látta. Én nevettem, hogy semmi baj, legalább most mindketten megnéztük. Aztán még beszélgettünk a folyosón vagy 15 percet ingatlanokról, bérlésről, az "eigentumswohnung"-okról (mostmár sokkal okosabb lette e tekintetben is), fenntartási költségekről. Megígérte, hogy szétnéz nekünk megfelelő ingatlan után.
Majd elővett egy dossziét, amiben indigós formanyomtatvány volt. Kitöltötte, hogy megmutatott két ingatlant, én kitöltöttem az adataimmal, majd nagybetűkkel ráírta, hogy "Provision frei für Miete". Én meg elkerekedett szemmel bámultam rá, hogy tényleg? Igen, igen. Kapnak pénzt a lakást kiadó személytől is, tőlem már nem fog pénzt kérni, ha nyélbe ütünk valami üzletet.
Le voltam nyűgözve (ugyanakkor meg is döbbentett, hogy egy lakás kiadásáért két félről is lehúzzák a pénzt általában...)! Végül aláírtam a papírt, ő eltett két példányt (egyet saját részére, egyet meg a bérbeadó kap majd, hogy megmutatta az ingatlant) én meg megkaptam dossziéstul, névjegykártyástul az én példányomat.
Maximális professzionizmus tanúja voltam. Most pedig várom az ajánlatokat. :-)