Daisypath Anniversary tickers

2012. március 2., péntek

Volt, nincs - lakcímkártya és személyi

Nincs már pesti lakásunk és ez most végre rendet hozott a lakcímeink között.
Amikor kiköltöztünk Bécsbe 2008-ban, akkor bejelentettem az Önkormányzatnál, hogy ideiglenesen külföldre távoztunk. Kaptunk is róla egy kis elismervényt.
Majd Bécsben bejelentkeztünk "Hauptwohnsitz" címszó alatt. Mert, hogy Bécsbe tettük át a székhelyünket és "Hauptwohnsitz" kell munkavállaláshoz, biztosításhoz, mobiltelefon vásárláshoz stb..
És innentől kezdve hosszas jogszabály elemzés következett, mert éreztük, hogy ez nem jó így.
A végső konklúzió az volt, hogy ez valóban nem helyes!
Mert az ember csak egyetlen lakhellyel rendelkezhet (A lakóhely (korábban: állandó lakóhely, vagy állandó lakcím) annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.). Még akkor is, ha az országok nyilvántartása nincs összekötve és soha nem fognak rájönni a duplázásra...
A tartózkodási hely (A tartózkodási hely (korábban: ideiglenes lakóhely, vagy ideiglenes lakcím) annak a lakásnak a címe, ahol a lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül a polgár 3 hónapot meghaladóan tartózkodik (pl. kollégium, stb.).) természetesen eltérhet a lakhelytől.
Vegyük pl. azt az egyszerű magyarországi esetet, hogy az embernek van egy budapesti lakása, ahová be van jelentve "állandóra". Majd a munkája Szegedre szólítja évekre. A pesti lakását nem adja el, mert hétvégeken hazajár vagy épp családjának többi tagja életvitelszerűen ott él, de Szegeden bérel egy lakást magának. Ekkor a szegedi lakása lesz a tartózkodási helye, mert 3 hónapot meghaladóan tartózkodik ott. Az most nem lényeges, hogy hétvégeken Budapestre jár. Az életvitelszerűn van a hangsúly. Ebben az esetben emberünk elballag a szegedi Okmányirodába és bejelenti a tartózkodási helyét a szegedi lakcímére.
Ez tiszta sor.

A külföldi tartózkodásnál is hasonló a dolog, csak egy kicsit más a terminológia. Úgy tűnik, hogy a jogalkotók nem tartottak lépést az EU-s csatlakozással (munkaerő szabad vándorlása) és a terminológia a régi maradt vagyis a külföldi letelepedést kell választani ilyen esetben. Ekkor elveszik a lakcímkártyát és a személyi igazolványt, de cserébe kapunk egy határozatot 3.000 Ft illetékbélyeg fejében.
Ezen az áll, hogy XY ezen és ezen a napon elhagyta Magyarország területét.
Természetesen bármikor dönhetünk úgy, hogy Magyarországra visszaköltözünk, ekkor új személyit és lakcímkártyát kapunk minden további herce-hurca nélkül az Okmányirodában.

A fent vázolt megoldás mindenképpen jó a külföldi rendszámú autót vezetők részére, mert így egy esetleges igazoltatásnál a rendőr nem fog magyarországi lakcímet vagy tartózkodási helyet találni az adatbázisban. Kénytelen lesz kissé csalódott arccal visszaadni útlevelünket, jogosítványunkat és más áldozat után nézni egy 800e Ft-os bírság reményében.

Ügyintézés menete lehet:

1. Lakóhelyünk szerint illetékes Okmányiroda Népességnyilvántartási csoportja
Okmányok: személyigazolvány, lakcímkártya, érvényes útlevél
Költség: 3.000 Ft
Ügyintézési idő: 15 perc

2. Vagy az adott ország magyar konzulátusa
Okmányok: személyigazolvány, lakcímkártya, érvényes útlevél
Költség: Ausztriában 35 EUR (de egy barátunknak mondtak már 50 EUR-t is)
Ügyintézési idő: egyes információk szerint 3 hónap!

További tájékoztató itt.

22 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

Nem akarok belezavarni (egyébként mindig lenyűgöz, higy milyen tudatosan és rendezetten intézed a dolgaid, egy példakép vagy számomra!), de pont múlt héten beszéltem egy volt kollégámmal, aki régen ezt rendesen elintézte, kapott egy üres magyar lakcímkártyát, de most megint ügyintéz mindenféle lejárt jogsik meg szemelyik miatt, időkímélendő a magyar okmányirodákban, és nem a konzulátuson ÉS most megint kapott lakcímkártyát a magyar címére IS, és ez állítólag most már nem baj...

AnTalk írta...

Decemberben készítettem új útlevelet otthon. A kérvényező lapon meg kellett adni a státuszunkat, hogy Magyarországon élő vagy külföldön letelepedett magyar.
Elég faramuci a helyzet, mert a nyilvántartásba 97 óta benne van, hogy hosszabb távon külföldön tartózkodom, ezt az ügyintéző is látta a monitorján. Ez még nem letelepedés, vagyis megtarthatom a személyim és lakcímkártyám. Ez azért fontos mert ezek nélkül otthon semmilyen hivatalos ügyet nem lehet elintézni.
Ha bejelenteném a letelepedést, akkor mindent -mint pl útlevél kérelmet - a követségen keresztül kellene intéznem, ami számunkra igen macerás, főleg 4 gyerekkel. Számunkra egy magyarországi önkormányzat közelebb van, mint Bécs.

AnTalk írta...

Arról nem is beszélve, hogy személyi nélkül mindenhová a vaskos, papír útlevelet kellene cipelnem magammal.

Nikol írta...

Lehet személyi és lakcímkártya nélkül ügyet intézni!!!!!

Laci miután lejárt a régi típusú személyije nem csináltatott újat, hanem az útlevelét használja. És nincs lakcímkártyája sem. Mindenhol tud ügyet intézni!
Mindösszesen annyi, hogy át kell jelenteni p. a bankban, hogy innetől az útlevelet használod, mint azonosító okmányt!
Tegnap előtt én is bementem az OTP és elintéztem, hogy innentől kezdve nincs mo-i lakcímem (kértek egy postázási címet) és az útlevelemet fogom használni. Mindent szépen átírtak és mehettem is. A szemük nem rebbent, pedig ez az OTP volt!

És tegnap előtt óta először érzem úgy közel 4 éve, hogy összes faramuci, néha egymásnak ellentmondó törvénynek végre eleget tudtam tenni és nem fog az ájulás körnéykezni, ha az út szélén rendőrautót látok.
Az útlevelem meg elfér a táskámban. :-)

Nikol írta...

És itt egy részlet a 1992. évi LXVI. törvény

a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról törvényből:
"A polgár személyazonosságát - a személyazonosító igazolványon túl - az érvényes útlevél vagy a kártyaformátumú vezetői engedély igazolja. A személyazonosítás céljából - jogszabályban meghatározott kivételekkel - a polgár nem kötelezhető más okmány bemutatására."

Vagyis a lakcímkártyát sehol nem kérhetik tőled mint igazoló okiratot.

AnTalk írta...

Ehhez képest mikor tavaly hagyatékügyben jártam el kérték a személyit, a lakcímkártyát és az adó kártyát.

Nikol írta...

Feladom. :-)

perger írta...

Nyugi, nincs ellentmondás. A lakcímkártya 3 esetben kell a törvények szerint:

1. választáskor ezzel igazolod, hogy az adott választókerületben laksz,
2. postán, ha a veled egy háztartásban élő közeli hozzátartozód csomagját, érkezett küldeményét akarod átvenni,
3. szürke nemzetközi jogosítvány kiállításához.

Minden más esetben bemondásra is elfogadják a lakcímet. Természetesen mindenhol kérik a lakcímkártyát, mert úgy egyszerűbb az élete mindenkinek, nem kell hallás után leírni, le lehet fénymásolni stb. De ha nincs, akkor sincs semmi, a polgár miért hazudna a lakcímét illetőleg? Ráadásul ott a központi lakcímnyilvántartó, ha valamelyik hivatalnak nagyon kell, le tudja kérdezni.

Én már voltam esküvői tanú is lakcímkártya nélkül...

janoszen írta...

Arra kell figyelni, hogy az útlevél semmiképp ne járjon le, különben állampolgársági vizsgálatot kell csinálni.

A konzulátus nevezséges ügyintézési idei azért vannak, mert gyk. eljönnek Magyarországra és megcsinálják helyetted. Tipp: a mosonmagyaróvári okmányiroda nagyon flottul működik.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Egy kicsit összezavarodtam...
Azt irja Nikol a cikkben, hogy 3000 Ft fejeben kapott egy hatarozatot, vmint par sorral lejjebb, hogy 'egy esetleges igazoltatásnál a rendőr nem fog magyarországi lakcímet vagy tartózkodási helyet találni az adatbázisban'.
Nekem eppen azt mondtak az Okmanyirodaban, hogy mindenkepp meg kell adni egy magyarorszagi tartozkodasi cimet, ha kervenyezem az adataim nyilvantartasba vetelet (ezert kell a 3000 Ft-os illetekbelyeg).
Igy most nem egeszen ertem, hogy ha vkinek allando lakcime nincs, de tartozkodasi cime igen, meg ugyanugy buntetheto-e, ha kulfoldi rendszamu autoval kozlekedik.
Valaszokat elore is köszönöm!

p.s. Nalam most erett be a dolog, eddig nem is tudtam errol a jogszabalyrol (ugy hivtak fel a figyelmem ra Husvetkor), ezert a kesoi reagalas...

Nikol írta...

Apáááám! Már megint újabb önkormányzati értelmezése a jogszabálynak...
Ha kérvényezed a nyilvántartásba vételed, az csak egy statisztikai adatbázis. Oda nem kell mo-i lakcím. Ez csak arra jó, hogy ha mégis történne veled valami (mondjuk elvesznél), akkor a hatóságok tudnák, hogy merre tartózkodtál utoljára.

De tudod mit? Ne kérvényezd a nyilvántartásba vételedet és akkor nem zavarod össze a hatóságokat. Ez a legtisztább. :-)

Nikol írta...

Na, szépjónapot Magyarország!

Megint utánanéztem, úgy tűnik esetünkben nem jártak el jól.
Gödöllő város önkormányzatának honlapján ezt találtam:

"Az ügyintéző átveszi a lakcímbejelentő-lapot, melyen az állampolgár bejelenti azt a tényt, hogy az országot külföldi letelepedés szándékával elhagyja. Ezt követően az ügyintéző bevonja az érvényes hatósági igazolványt és a személyazonosító igazolványt, továbbá nyilatkoztatja a polgárt, hogy külföldön élő magyarként továbbra is a nyilvántartásban szerepeltetni kívánja-e az adatait. Amennyiben a nyilvántartásban továbbra is szerepeltetni kívánja adatait (az eljárás illetékköteles), úgy részére új lakcímigazolvány kerül kiállításra."

Mi semmiféle kártyát nem kaptunk.
Asszem lesz még egy utunk az Önkormányzathoz.
Hol a lesz@rom tablettám? :-(

Névtelen írta...

Hu, nagyon szepen köszi a gyors valasz(oka)t!
Teljesen osszezavarodtam, mert ugye, van otthon lakasom, ahonnan kijelentkezem, de a lakast eladni (egyenlore) nem tervezem.
Ha nem kervenyezem a nyilvantartasba vetelt (ez volt az eredeti tervem) es megis el akarnam par ev mulva adni a lakast, vajon megtehetem? Hiszen nem szerepelek sehol, bar az igaz, hogy az en tulajdonom, de ki tudja, mi jon meg eztan, marmint milyen rendelkezesek...
Ugy erzem, ujra kezdodik az uldozes, meg majd megeljuk, hogyha Mo-ra latogatunk (amig engedelyezik), be kell jelentkeznunk a Rendorsegen, mint regen...
A legrohejesebb az, hogy en erdeklodtem a lakhelyemen a Rendorsegen, de nem tudtak erdemleges felvilagositassal szolgalni azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen papirt (es annak forditasat) fogadja el az igazoltato rendor.
Na, en is kerek egy olyan tablettat!

Nikol írta...

Áááá, nem érdemes idegeskedni. :-)
Akármennyi tulajdonod lehet és nem kell, hogy bármelyikben lakjál. A külföldi tulajdonosok sem biztos, hogy a pesti lakásaikban laknak. Sőt, azokat csak befektetési célokból veszik.
Szóval ne aggódj az eladás miatt.
És végül is max. visszajelentkezel az eladás idejére a saját lakásodba. Ezt bármikor megteheted. :-)

Névtelen írta...

Köszi! ;-)
Megprobalok nem idegeskedni.
Szep napot!
Holnap elvileg megyek haza - lehet, vonattal/busszal inkabb ;-)

Névtelen írta...

Ja, azt elfelejtettem irni, hogy amugy nagyon informativ az oldal.
Orulok, hogy ratalaltam!

Nikol írta...

Hö-hö! Mi sem mertünk autóval visszamenni a kijelentkezésre. :-)
Úgy féltünk, hogy az utolsó pillanatban dobunk egy hátast a banánhéjon. :-)

Örülök, ha tetszik az oldal, további jó olvasgatást! És jó ügyintézést!

perger írta...

Külföldi rendszámmal és magyar lakóhellyel rendelkező kedves olvasóinknak akciósan 200 ezer forintért ad LESZ@ROM tablettát a NAV:

http://www.origo.hu/itthon/20120409-ketszazezres-birag-a-jogtalanul-hasznalt-kulfoldi-rendszam-miatt.html

Névtelen írta...

Sziasztok
Akkor ezek szerint mindenképpen érdemes kijelentkezni az otthoni lakásombol és külföldön mint állando bejelentkezni( nem csak ideiglenesre)
Útlevelem van hála ég még 9 évig érvényes :-D

Anti írta...

En meg azt gondolom h lehet ket allando lakhely! Ha annyira akartak volna, akkor egyesitettek volna az europai nyilvantartasi rendszereket. Rengeteg olyan pelda van hogy az ember kettos eletet el, es ezt most foleg gazdasagi tekintetben ertem, ha ket kulon orszagban is van jovedelme. A NAV (Apeh)honlapjan a kovetkezo linket talaltam, erdemes az adozas "illetoseg" resznel olvasgatni, konkretan leirjak (2.3. Az Egyezmény illetőségre vonatkozó szabályai) h letezik a ket allando lakhely esete...

http://nav.gov.hu/data/cms280405/4._IF_Maganszemelyek_kulfoldrol_sz._jov._2013.04.15.pdf


Nikol írta...

Anti: szerintem ne keverjuk a jovedelem szerzes helyet es a lakcimet. Termeszetesen lehet neked Daniaban is vallalkozasod es egyaltalan nem kell itt laknod.
De ha valahol munkat vallalsz (es nem vallalkozast uzemeltetsz!), vagyus 8 oraban dolgozol, akkor 99%-ban feltetelezheto, hogy az addog munkhahely 120 km-es korzeteben tartozkodsz. Ha ingazo vagy, termeszetesen maradhat minden a regiben. De ha pl. Parizsban dolgozol, akkor nehezen elkepzelheto, hogy Budapestrol jarsz napi szinten dolgozni. Vagyus kell, hogy legyen francia lakcimed.
Amugy nekem a munkahelyem mind a Meldezettelem, mind az Anmeldebescheinigung-om masolatat elkerte. Meg sem tudtam volna uszni, hogy ne intezzem ezeket a dolgokat. Kinisan ugyeltek ra, hogy minden papirom meglegyen. Sot, 5 es fel eve meg munkavallalasit is kellett intezni, de az most nem szorosan kapcsolodik ide.

Nikol írta...

Itt a torveny, amit erdemes olvasni ebben a temaban: A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. tv. módosítása
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200066.TV