Daisypath Anniversary tickers

2010. április 12., hétfő

Életminőség index 2010

Laci talált egy érdekes oldalt.
http://www1.internationalliving.com/qofl2010/?field=country
Ausztria a 13. Magyaroroszág pedig a 20. helyen áll a listában.
OrszágMegélhetés költségeSzórakozás és kultúraGazdaságKörnyezetSzabadágjogEgészségügyInfrastruktúraBiztonságKlímaÖsszpontszám
Ausztria4186688710085681007677
Magyarország587648771008477937674

Érdekes:
- hogy a megélhetés költsége ausztriában mennyivel kevesebb,
- hogy a biztonság magyarországon nem igazán 100%,
- hogy az infrastruktúra magyarországon mennyivel magasabb,
- hogy az egészség csak 1 ponttal tér el a százas skálán a két ország között...

4 megjegyzés:

AnTalk írta...

Ez tényleg érdekes. Főleg annak tükrében, amit nemrég olvastam a Kurierban az osztrák, illetve főleg bécsi bűnözési statisztikákról. Háromszor több autót lopnak el mint pl Budapesten. A lakásbetörések száma is kétszer olyan magas. Igaz, az elkövetők többnyire külföldi bűnbandák, köztük magyarok is.

Az egészség statisztikákat pedig nem tudom honnan veszik, mert nekem az átlag osztrák nyugger a magyar sorstársától fényévekkel egészségesebbnek tűnik.

Nikol írta...

A nyugdíjasok egészen megdöbbentőek Ausztriában. Nemhogy egészségesebbnek tűnnek, hanem fürgék, éltevidámak, jól öltözöttek, hihetetlen aktívak. Rengeteg idős emberrel találkozunk hétvégeken a kirándulásaink során és rendszerint megleődünk, hogy milyen fittek és képtelenek vagyunk a korukat megsaccolni...
De azt hiszem, hogy a nyugdíj összegében van a lényeg. Hogy meg tudnak belőle élni rendesen és még a kikapcsolódásra is marad pénzük.

AnTalk írta...

Szerintem nem a nyugdíj összege a lényeg. Hiszen mire a magyar ember nyugdíjba megy, már kész roncs. Ő is elmehetne kirándulni, sétálni, mosolyoghatna, az nem kerül semmibe, de már csak nyűglődik szegény. Azt a fürgeséget, életvidámságot konzerválni kell, az nem jön csak úgy magától vagy a nyugdíjjal.

Nálunk a tízemeletesben legalább kétharmad nyugdíjas. Azzal szoktam viccelődni, hogy ki lehetne tenni a bejáratra az alterheim táblát. De bicajoznak, hegyet másznak, van amelyik évente kétszer megy külföldre (ehhez viszont már tényleg kő pénz).

Nikol írta...

OK. Ez igaz.
De aktívan sem hajtja agyon annyira magát, mint egy magyar dolgozó ember. És több anyagi megbecsülést is kap, ezt ne felejtsük el.
Szóval csak a pénznél lyukadtam ki megint... :-)