Daisypath Anniversary tickers

2012. május 21., hétfő

A multikulti Bécs

Aki Bécsben jár (és nem csak a turisták által preferált helyeken) az tapasztalhatja, hogy Bécs egy multikulturális főváros. A német szóra szinte felkapja a fejét az ember a piacon. :-)
A mi kerületünk is élen jár ebben a kérdésben. A környékünkön főleg szerbek és törökök élnek, de a névtáblákon felbukkannak lengyel nevek is és sok parkoló autó rendszáma is lengyel.
Tegnap délután sétáltunk haza a Reumannplatzról és néztük a parkban fagyizó embereket. Mindenféle nemzet képviseltette magát. A legjobb az, amikor fejkendős török kislányok németül csacsognak a padon. Mert ők már itt születtek, német az anyanyelvük, de a kultúrájuk az török marad. Az asztaloknál szerb bácsik csapkodták a kártyalapokat hangos mérgelődések közepette.
A templom (hatalmas székesegyház) parkjában fejkendős török asszonyok piknikeztek a fák alatt. Mint köztudott, a török nép nagyon szeret piknikezni és egy idegen országban ennek helyszínéül megteszi egy árnyas park is, ahol vannak asztalok és padok. Az asztalon ott hevertek a piknik maradványai és az elmaradhatatlan termoszok a teával.
Közvetlen a templom fala mellé is padokat húztak, ott is nők traccsoltak, a gyerekek mellettük játszottak, a templom falának dobálva a labdát. A templom előtti szabad téren török kisfiúk fociztak. A templomban egy afrikai pap misézett kifogástalan németséggel, majd az ajtóban kezet fogott a távozó hívekkel.
A kávézó előtt valamely déli nép férfi képviselői játszottak táblajátékot, nem beszélgettek, így nem tudom, hogy milyen nemzetiségűek voltak.
Valamelyik héten új vendéglátóipari egységet próbáltunk ki a lányokkal. Étteremnek nem nevezemném, de kocsmának sem. Olyan tipikus külvárosi hely, ahol lehet sört is inni, de enni is lehet és ha jó idő van, mindezt a teraszon is művelheti a vendég. Ezen a helyen grill ételeket lehetett kapni. Ebből már tudnom kellett volna, hogy szerb hely lesz, de nem igazán izgatott. Beültünk. Valóban nem osztrákok ültek a szomszéd asztalnál. Jött a pincér kislány. Németül kezdtünk hozzá beszélni, mire rettentően megrémült. Mi is. Hogy ennyire nem tudnánk németül? Kiderült, hogy ő nem tudott németül. :-) Mert hogy két hete érkezett Bécsbe a nővéréhez. De azért sikerült német és angol nyelven rendelnünk. Szegény iszonyat zavarban volt. De mi is, hogy ennyire lokál helyre sikerült beülnünk. :-) Az ennivaló azonban (ahogyan apukám mindig mondja) osztályon felüli volt. Máskor is megyünk.

Szóval ez Bécs. Aki nem szereti a multikulti környezetet, annak nehéz lesz itt megszoknia.

7 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

Höhö, szerintem itt az osztrákok nem szeretik a multikulti környezetet :))

Hajnalka Nagy írta...

Mit értünk "itt" alatt N.Hné?

multikulti oké, de valszeg nem ennyire mindenhol (minden kerületben)... Bécs melletti kisvárosban, ahol mi élünk van bőven mindenféle, de az osztrák a többség, ha kilépek az utcára vagy megnézem a házunk lakosait :)
És igen: igaz,h. egyes! osztrákok nem igazán vannak oda sztem sem -nyíltan v.nem nyíltan- a bevándorlókért (légyen az török, szerb, lengyel, magyar, román, szlovák,olasz etc.)
vegyes házasságú osztrákok már más tészta, de aki echte osztrák asszonykát vett el s echte osztrák gyerkőcöket nevel vhogy mindig érzem, h nem örül(ne), ha a "más" ovistárssal haverkodna a gyerkőc :( evvan, én eddig ezt tapasztaltam...
fiam ovis csop.-jában kb.15-20 % a nem osztrák gyerek, s még szülő is van, aki nem fogadja más szülő köszönését!((pedig mondjuk echte görög vezetékneve van hehe :D))

Gyerkőcök pedig az én röntgen szememmel kvázi látom, h. már otthon be vannak "tanítva"... persze, persze tisztelet a kivételnek!

Nils Holgersonné írta...

Hajni, akkor most ugyanazt mondjuk, nem? :)

mondjuk fura is lenne, ha a törökök nem szeretnék a multikultit :P

Nikol írta...

Nem is osztrák szemszögből született a bejegyzés. :-)
De számos olyan "bevándorló" akad, akinek nem jön be Bécs, mert hogy olyan vegyes. Hiába bevándorló, mégis ki van akadva, hogy itt mennyi "külföldi" van. :-)
Amúgy a szvsz pont a törököket nem érinti a multikulturalizmus, mert nekik megvan a saját kis mikroklímájuk (boltok, kajáldák, szabók, piac, orvos, call-shop, sőt iskola is! stb., amiben simán el tudják kerülni az osztrákokkal való érintkezést.
Hajninak meg köszi a tapasztalatot, nagyon meghökkentő, bár mástól is hallottam már, de még mindig meglepődök, hogy emberek név vagy származás alapján mennyire skatulyáznak. És igen, a vidék az teljesen más. Az sokkal osztrákabb, onnan remek jól ki tud lógni az ember lánya. Ha a környezet nem befogadó, akkor sokkal nehezebb oda belesimulni.

Hajnalka Nagy írta...

Ezt vhogy nem értem... friss bevándorolt vki azon akad ki, h milyen sok más külföldi bevándorló van egy fővárosban?!-minden főváros ilyen, kisebb v.nagyobb arányban multikulti! OK Tokióban pl.sógornőmék a szőke hajukkal irtó kilógnak a sorból, Szingapúrban egy barátnőm a szingapúri férje oldalán is jobban kilóg az európai vonásaival, ám az európai fővárosokban, nem beszélve Londonról, NY-ról s a többiről! a szem vágása/színe, bőrszín, hajtípusok s kendők, szárik, csadorok már fel se tűnnek, mert ez a "normális főváros" :)
Tehát meglep, ha vki ezen akad ki bevándorlóként, nah!

Nikol írta...

Hajni: amikor turista vagy, akkor fel sem tűnik a sok nemzet az utcákon. Vagyis feltűnik, persze, de nem sokat foglalkozol vele, hogy ők ott élnek-e vagy sem. Akkor rendszerint azt hiszed, hogy ők is turisták. :-)
Különben meg az ember ritkán jár turistaként az igazi lakóövezetekben.
De értem, hogy mire gondolsz.

Bazsa Bogár írta...

hm