2012. május 27., vasárnap

Német írásbeli érettségi

Az osztrák érettségiben érintettek részére közkinccsé tesszük Lilla már kijavított német írásbeli érettségijét (téma + kidolgozás + értékelés).

Megj: Az itteni 4-es magyar 2-nek felel meg és az elemzett szöveg hiányzik.

7 megjegyzés:

Susu írta...

Hát én egyelőre szóhoz sem jutok, majd egy kicsit később megírom a véleményemet... Addig is kíváncsi lennék a Te véleményedre.
(Én éppen 10 éve érettségiztem Ausztriában...)

Nikol írta...

Susu: felcsigaztal! En nem tudom eldonteni, hogy ez konnyu vagy nehez erettsegi kerdes volt-e. Nagyon varom a velemenyedet, meg hogy valtozott-e a rendszer 10 ev ota. :-)

Susu írta...

Nálunk is így működött anno az érettségi, az úgy látszik nem változott. :)
Engem ez a "guter Durchschnitt" bosszantott fel, mert végigolvastam a dolgozatot és véleményem szerint a szókincs és a fogalmazás módja is magasabb szinten van. Meg ugye az, hogy 15 nyamvadt névelő miatt 2-es kapott egy ennyire jó dolgozatra... Ideje lenne a fogalmazást és a nyelvtant végre külön értékelni...

Nikol írta...

Susu: Lillának az a kettes maga a mennyország volt. :-)
A tanára meg ilyen nem dicsérős fajta, sajnos.
A hibákkal meg az a baj, hogy ezt egy német gyerek tudja/tudnia kell és Lillát meg nem lehetett megkülönböztetetten osztályozni.
De hogy a tanárról jót is mondjunk, 4 éven keresztül nagyon segítette Lillát. Minden hétfő délután korrepetálta teljesen magától és a dolgozatok előtt extra felkészítést is adott Lillának. Azt hiszem, hogy kölcsönösen nagyon megszerették egymást az évek során.
De a legmeglepőbb az egészben, hogy Lilla két osztálytársa is megbukott a német írásbeli érettségin. Na, ez nagyon gáz!

Susu írta...

Persze, nem is arra gondoltam, hogy őt más mércével mérjék.
Csak elgondolkodtam rajta, hogy azért elég rosszul van ez így, hogy az osztályozás során nem tesznek különbséget a nyelvtan és a fogalmazás között.
Lilla pedig nagyon ügyes, minden elismerésem az övé. :)

Volt kint velem egy másik magyar lány is, aki 14 évesen szinte 0 nyelvtudással kezdte a gimit és 2.-ban már nagyon jól ment neki a nyelv. :) Ő azóta is kint él, most éppen Bécsben, ott végezte el az egyetemet is. (Klagenfurtban jártunk gimibe.) Minden esetre mindkettőnk életében nagyon meghatározó élmény, a kint töltött idő. :)

Hajnalka Nagy írta...

Én gratulálok Lillának ezért az eredményért! s igen az a gáz, amikor vki anyanyelvéből bukik meg! s hogy ilyen szigorúan osztályozták, hááát jah ezt le kellett nyelni, mert én se örülnék, ha vkit másképp osztályoznának, csak mert nem az anyanyelve... nekem vmi rémlik haha '98-ból, h nekünk külön volt osztályozva a fogalmazás és nyelvtan s abból lett egy átlag/fő jegyünk -tán németből? vagy magyarból is, meg románból is?- egyikből (vagy mindből?) tuti hogy így volt!...

Robi írta...

Én (sajnos) nem vagyok nagy németes, de szerintem is egy nagyon jó írást olvashattunk! Nem is értem hogy lett 2-es, de mondom, Én jelenleg eléggé alapszinten mozgok.

Mindenesetre gratulálok az eredményhez, mert tényleg nagy teljesítmény volt, és jól sikerült! :D