Daisypath Anniversary tickers

2012. szeptember 17., hétfő

Osztrák jogosítvány

Hosszabb-rövidebb európai kiruccanás után itthon vagyok ismét.
Pénteken a reptérről azonnal a swechat-i Bundespolizei-ra vezetett az utam.
Senkit nem jelentettem fel, semmi problémára nem akartam megoldást kerestetni a rendőrséggel, szimplán csak a jogosítványomat szerettem volna "osztrákosítani", mivel hamarosan lejár.
Még valamikor 2010-ben nekifutottam Bécsben ennek a procedúrának, de akkor hiányzott egy igazolásom, így félbe maradt a dolog. Most új erőt merítettem illetve a WU-listán közéadott ötletek is lendítettek az ügyemen. Így kerültem Scwechat-ra, mert ott alig megy valaki ügyet intézni, így megúszható a hosszas sorbanállás és a tömeg miatt frusztrált ügyintézők. Egyedül a kétszeri uatzás nem úszható meg, de nem akkora távolság, hogy ez nagy problémát jelentsen.
Szóval, milyen okmányok is kellenek az ügyintézéshez?
- Antragsformular (letölthető innen: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/resources/documents/FormularFuehrerscheinantrag2.pdf)
- 1 db színes fénykép
- 49,5 EUR - szigorúan készpénzben!
- magyar kártyás jogosítvány másolata (eredeti is legyen nálunk)
- útlevél másolata (eredeti is legyen nálunk)
- vittem a Meldezettel másolatát is, de azt nem kérték. Biztos, ami biztos alapon azonban érdemes mégis elvinni.
- egyes tájékoztatók szerint kérhetik a jogosítvány fordítását is, de tőlem nem kérték, bár azt is vittem magammal.
- igazolás a magyar hatóságtól és annak hivatalos fordítása.
Ezt az igazolást lehet e-mail-ben intézni.
Írni kell egy levelet zsuzsanna.nagy@ahiv.hu címre, hogy szeretnénk kérni egy igazolást jogosítványunk külföldön történő cseréjéhez. A levélben meg kell adni egy fax számot, amire a további tennivalókról tájákoztatást küldhetik.
Ez pár napon belül meg is érkezik, kacifántos jogi szövegbe ágyazva, de mindösszesen 1.250 Ft utalását kérik tőlünk, hogy megküldhessék hivatalosan a magyarországi jogosítványra vonatkozó adatainkat.
Ha az utalás megvolt, akkor el kell küldeni az utalást bizonyító igazolást és meg kell jelölni a külföldi címet, ahová a határozatot küldhetik. Pár nap múlva érkezik is postán.
Ekkor nincs más más dolgunk, mint a határozatot lefordíttatni. Én az első oldalt - ahol mindenféle hivatalos jogi szöveg van a kiállítást és felhasználást illetőleg - nem fordíttattam le, csak a második oldalt, ahol a lényegi mondandó található. Simán elfogadták.

Az osztrák jogosítvány korlátlan ideje sajnos megszűnik. 2013-tól 15 évre adják. Kiváncsi vagyok, hogy az enyém meddig lesz érvényes.

A swechat-i Bundespolizei címe: 2320 Scwechat, Wiener Str. 13.
Félfogadási idő: H-P 08:00-13:00

Ha valaki inkább Bécsben intézne ügyet: 1090 Wien, Josef-Holaubek-Platz 1
Félfogadási idő: H-Sze: 08.00-12.30
Cs: 08.00-12.30 és 13.30-17.00
P: 08.00-12.00

Egy héten belül lesz kész az új igazolvány. Postán nem tudják kiküldeni, mert be kell vonni a magyar jogsit, amikor átvesszük az újat.
Ezen a héten pénteken megyek érte. :-)


12 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia,

ismerősök ajánlották a blogodat. (Mi is lassan 4 éve élünk kint Salzburgerland-ba.)Nagyon hasznos dolgokról írsz, mint pl ez a mostani is.

Lenne egy dolog ami érdekelne engem és családomat. Arra gondoltam, hogy hátha Te...

Szóval az oszták állampolgársággal kapcsolatosan tudsz-e valami információt. (Hány évet szükséges itt élni, melyik hivathoz kell fordulni stb.)
Én már több helyen keresgéltem - lehet, hogy rossz helyen - konkrétumokat nem tudtam meg róla.

Ha esetleg ebben tudnál segíteni megköszönném.

Üdv.:
Évi

Nikol írta...

Évi: Az osztrák állampolgárságot 10 év kint tartózkodás után lehet kérvényezni. Hosszú eljárás, van hogy 6 hónapba is beletelik mire döntés születik. És még teszt/elbeszélgetés is van, ahol Ausztria történeleméről, földrajzáról és politikusairól faggatják az embert.
Itt találsz a tesztről infot: http://www.staatsbuergerschaftstest.com/
Egy B1-es nyelvvizsga sem árt.
Itt találsz részletes tájékoztatót:
http://www.migrant.at/aktuell-rechtliche-infos-2006/stbg/stbg-deu-2009.pdf

Nikol írta...

Még hasznos linkek (bár ezek Bécsre vonatkoznak):
Dokumentumok, amelyek kellenek: http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/pdf/stb-erforderliche-unterlagen.pdf

És még info: http://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/personenwesen/staatsbuergerschaft/verleihung.html

Hajnalka Nagy írta...

hát kiv.leszek meddig lesz érvényes :) ha jól értelmeztem 2013-tól lesz 15 évig érvényes, akkor 2012. dec.31-ig, ha pl.Imi elintézi neki ne lesz lejárati dátuma, mint nekem?..:)neki is tervben van jó ideje...:D
Amit az állampolgársághoz hozzátennék az az, hogy jó tudni, hogy osztrák mellett MÁS állampolgár nem lehetsz ergo a magyarról le kell mondani!!

Névtelen írta...

nedtkhiSzervusz Nikol,
én most készülök Ausztriába dolgozni egy hotelben és a cég,akivel beszéltem azt jelezte, hogy próbáljam meg még a munkába állás előtt megszerezni az osztrák jogosítványt. Szerinted el tudom intézni ezt a ,,Meldezettel,, nélkül is ? Egyelőre még nem tudom, hol fogok bérelni lakást. Köszönettel Árpád

Nikol írta...

Kedves Árpád!
Szerintem nem megy Meldezettel nélkül sajnos.
Ezek a csere feltételei:
Bei Ungültigkeit, Umtausch:
- Amtlicher Lichtbildausweis
- Alter Führerschein
- Ein Passfoto (Hochformat 35 mm x 45 mm) nicht älter als sechs Monate (wenn möglich nach bestimmten Passbildkriterien)
- Eventuell Bestätigung der Meldung (erleichtert die Abwicklung bei der Behörde)
- Gegebenenfalls Heiratsurkunde, Scheidungsbeschluss oder Scheidungsurteil bzw. amtliche Unterlagen, die die Namensänderung belegen

Névtelen írta...

köszönöm szépen a visszajelzést, akkor majd intézem, ha már kint leszünk, arpad
UI: Jó hétvégét !

Névtelen írta...

Üdvözlet!
Itt az oldalon találtam rá arra hogyan tudom kicserélni a jogsim (évtizedek ota itt élő nem tudta megmondani)Pénteken elmentem Schwechatra és 30 perc alatt elintéztem a cserét.Ilyen pozitív hozzá állást rég nemláttam.Adtak egy adatlapot, töltsem ki és egy fotot mellékeljek.Irány a másik oldal Niedermeyer ott csinálnak képet 14,6 ért 4 db.Vissza a hívatalba jogsit(15 éves német) fénymásolták,49.5 leadva,Meldezetelt elsem olvasta, Szem.ig. megnézve ,semmi egyébb .Jan 2 hetében kell visszamennem a jogsiért.Igaz "csak" 20 évig lesz érvényes,de akkor már 66 leszek.
Köszönet Neked,Nektek!

Hajnalka Nagy írta...

Neked, Nikolett, 1 hét alatt kész volt s nem is kértél rá express-t?

Imi ma volt Schwechat-on 3 perc volt az egész, de neki 3 hetet mondtak :( express-t azt mondták nem tudnak, mert magyarokkal le kell kommunikálják :( bazi rég óta rágom fülét intézze el, elodázta rohadtul... dec.elején is szóltam, aztán 2 ünnep közt elmentünk, hátha, de nem zárva voltak, gondoltma bukta a 2033-ig érvényes o.jogsit.. aztán olvastam, h jan.18-ig van idő..
((most meg tök frusztrált, h.semmire se megy, mert 3 hét múlva kell mennie, az meg 18 után van...meg jaj, ha A kategóriát akar, akkor amiatt itt kell majd vizsgáznia, nem mintha holnap motort venne, haha, de most ha jan.18-ig nincs kiállítva az új jogsija, akkor csak 10 évig v. meddig lesz érvényes... khmmm háááát nem rajtam múlott, 2010 decembere óta noszogattam... s duplán frusztrál, h.a fenébe is körmére égett s lekési/te))

Unknown írta...

Hello mindenki!!! Tudja véletlenül valaki ha Becsben akarok jogsit hosszabbítani de a magyad le van járva akkor is meg tudjak nekem oldani itt az osztrák oldalon? Köszi

Nikol írta...

Úgy emlékszem, hogy csak érvényes jogosítványt lehet osztrákra cserélni.

Unknown írta...

Sziasztok!
En a mult heten csinaltattam meg, lejarttal. +10 EUR