Daisypath Anniversary tickers

2010. május 10., hétfő

Wien Energie éjszakája 2.

Szombat este fél 8 körül összeszedtük magunkat és tényleg kimentünk Simmeringbe az erőműhöz. Megérte!
Mi az autózást választottuk, megkockáztatva, hogy nem lesz esetleg parkolóhely, de szerencsénkre még sok hely közül választhattunk. Amikor az erőműhöz értünk, pont akkor érkezett a különjárat is a Városházától, a szokásos piros csuklósbusz, különjárat felirattal.
Az erőmű bejáratánál kedvesen üdvözöltek, majd kérték, hogy fáradjunk be az ebédlőbe az eligazításra. Az ebédlőben az erőmű munkatársai csoportokba osztották az embereket és mindenki megkapta a kötelező vadiúj narancssárga sisakját. Minket a 8-as csoportba osztottak, mert elég gyorsan kiderül rólunk, hogy nem vagyunk teljesen birtokában a német nyelvnek és annak a csoportnak az egyik vezetője beszélt angolul.
A csoportok 15-20 fősek lehettek és tényleg 5 percenként indultak. Mi kb. egy 20 percet vártunk. Ha éhesek és szomjasak lettük volna ez idő alatt, akkor kaphattunk volna üdítőt és virslit ingyen a büfében.
A túra az erőműben nagyon érdekes volt. Láttuk a biomasszát használó kis erőművet, láttunk gázhajtású turbinát, láttunk hatalmas gőzturbinákat, megtudtuk, hogy meghibásodás illetve karbantartás miatt az erőmű két része is áll. Azt is megtudtuk, hogy azért zöld néhány épület, mert ott biomasszát használnak, ami nem más, mint használhatatlan apró fatörmelék. Bekukkantottunk a 200m magas kémény belsejébe és megtudtuk, hogy a kémény belseje savas. Beszélgettünk a meg nem nyitott osztrák atomerőműről. És kiderült az is, hogy a régi betontorony bontása jelenleg szünetel, mert az 50 tonnás vasgolyó túl nagy darab betont tört le egyszerre az épületről. Most újabb "rombolási" megoldáson gondolkodnak.
Arról is beszéltünk, hogy tavaly mindösszesen 5 csoportban vezették az embereket, de a nagy érdeklődés miatt idén már 19 csoportot alakítottak ki. Mire végeztünk a túrával teljesen besötétedett. Az ebédlőbe visszatérve jól megszomjaztunk, így kihasználtuk a vendégszeretet, ittunk egy-egy üdítőt és ettünk egy pár debrecenit, meg egy pár frankfurti virslit zsömlével és mustárral. Ekkor már 10 óra is elmúlt és a látogatók még mindig folyamatosan érkeztek a buszokkal. Az éjjel során több ezer ember fordulhatott meg a különböző helyszíneken.
Az est végén elhatároztuk, hogy jövőre a közlekedési nyílt napon éjszakán fogunk részt venni.

Nincsenek megjegyzések: