Daisypath Anniversary tickers

2011. február 14., hétfő

Budapest és Bécs margójára

A hétvégén a gyalogtúra kapcsán kicsit elgondolkodtunk. Méghozzá azon, hogy Bécsben sokkal aktívabbak vagyunk, mint Budapesten. Ennek több okát is felfedezni véltük.
- Mertugye Budapestet születésünk óta ismerjük vagyis közel 40 éve. Nem sok meglepetést, felfedezni valót tartogat - véli ennyi idő után az ember. Pedig ez nem is igaz, mert Budapest számos részén nem jártunk még, de valahogy már nincs is olyan intenzív felfedező vágya az embernek. Az ember ennyi év alatt ellustul, elveszti az érdeklődését, elmúlik a felfedezőkedv, ráadásul ez valahol mélyen rögzül és a pesti hétvége egyenlő a tunyulással. Ok is van bőven, annyit dolgoztunk a héten, elfáradtam, sok a házimunka, inkább vásárolni kellene menni stb. Pedig Bécsben is sokat dolgozunk, itt is kell vásárolni (sőt! Szombaton muszáj is, mert vasárnap nincs nyitva semmi.), takarítani itt is kell. De itt máshogy szocializálódtunk már a kezdetekben. Pénteken takarítás, szombaton vásárlás, utána felfedezés és minden egyéb lakáson kívüli aktivitás vasárnap estig. Ha rossz az idő, akkor vasárnap délelőtt közös ebédkészítés.
- Aztán ott vannak a programok. Valahogy az volt az érzésünk, hogy Pesten nincs ennyi jó program, vagy aktivitásra lehetőség. Itt mindig van valami izgalmas kiállítás, nyíltnap, szabadtéri program. És soha nem éreztük még azt a tömeget, zsúfoltságot, ami az ilyen programokon Pesten van.
- És a távolságokról se feledkezzünk meg. Mint szombaton tapasztaltuk, a város 3 km-re, szinte karnyújtásnyira van. Persze ebben szerencsénk van a hellyel, ahol lakunk. A lakásból kilépéstől számítva 20 perc alatt a Stephans-nál vagyok. Pesten ennyi idő alatt a Határ útig sem jutok el. Az ember Bécsben nem érzi nyűgnek, hogy nekiinduljon a városnak, mert nem érzi, hogy az fényévekre lenne. Én Pesten már pusztán abba is belefáradok, amikor belegondolok, hogy mennyi időbe telik a Belvárosba beérni...

A végkövetkeztetésünk az volt, hogy időnként mindenkinek más városba, netán országba kellene költöznie. Hihetetlenül vérpezsdítő dolog. :-)

Nincsenek megjegyzések: