2010. február 25., csütörtök

Fánk, avagy Krapfen minden mennyiségben

A hétvégén ugyebár fánkot ettünk.
A Krapfen (ónémet nyelven "kraffo") magyar megfelelője a fánk, ez a kisméretű, sós vagy édes olajban sült sütemény. Magyarországon a farsangi, a szalagos, az ekler, és a képvieslő a legelterjedtebb formája.
De errefelé is rengeteg-féle fajtája, elnevezése ismert:
Berliner Pfannkuchen - sütés után, még forrón lekvárral töltik (ez fut nálunk farsangi fánk néven)
Kameruner - Észak-Németországban honos ovális alakú, töltetlen fánk
Rheinische Krapfen - mazsolával kevert fánk, melyet kanállal szaggatnak a forró olajba. Nincs megtöltve.
Osztrák vagy bajor Kiachln vagy Bauernkrapfen (Parasztfánk) - lyukas közepű, vékonyra sütött fánk, melyet cukroznak, vagy lekvárral kenik, de fogyasztható savanyúkáposztával is.

Mi a Groissböck-ös fánkot kedveljük. A vanília töltelékben szerintünk egy kis alkohol is van. De finom a Ströck és a Felber fánkja is.
Ja, és ne feledkezzünk meg a Klosterkrapfen-ről sem... :-)

Nincsenek megjegyzések: