2010. március 14., vasárnap

Környezettudatosság és Mistplatz

A héten a Mistplatz felé jártunk, innen jutott az eszembe, hogy még nem is írtam erről a különleges helyről.

A költözésünk után rengeteg papírhulladék halmozódott fel nálunk. Nem csak a költözéshez használt dobozok, hanem az IKEA-ban vásárolt bútorok dobozai is. Az udvarunkon van egy "papíros" kuka, de az elég kicsi és hetente egyszer ürítik csak ki.
Így megérdeklődtem, hogy milyen lehetőségek vannak nagyobb hulladékok megszüntetésére.
Kiderült, hogy Bécsben van számos Mistplatz, amit leginkább szeméttelepnek lehet fordítani. Ide viheti az ember a lomjait a lomtalanítási időn kívül. Hozzánk két Mistplatz is viszonylag közel van. Egy szép vasárnap délután anyukámmal beraktuk az autóba az összes hulladékunkat és felkerestük az egyik Mistplatz-on. A kapuban munkások fogadtak minket, megkérdezték, hogy milyen hulladékunk van. Mondtuk, hogy papír. Erre eligaztottak bennünket, hogy a telep melyik részén találjuk a papírgyűjtő részt. Ott az egyik konténerbe beledobáltuk a szemetünket. Mikor végeztünk, kicsit még körülnéztünk. Rengeteg konténer és konténer ház van a telepen és mindegyik oldalára ki van írva, hogy mit gyűjtenek benne. Külön gyűjtik a TV-ket, mosógépeket, mikrókat, hűtőket stb. Van konténer a festékes dobozoknak, az elemeknek, az izzóknak, a papírnak, a textilnek, a műanyag szemétnek. De lehet a telepre hozni bútort, fa hulladékot és lombos/zöld fa hulladékot is. A nehezebben mozgatható hulladékfélénél a telep emberei segítik a kirámolást. És ugyanezek az emberek szerelik szét a háztartási gépeket, bútorokat.
Roppant szervezett és a "szeméttelep" elnevezés ellenére nagyon tiszta és rendezett volt a hatalmas telep. A maga módján különleges élmény volt számunkra.

Részletes tájékoztató a bécsi szeméttelepekről: http://www.wien.gv.at/umwelt/ma48/entsorgung/mistplatz/adressen.html

1 megjegyzés:

AnTalk írta...

Ilyen hulladék feldolgozó Villachban is van, de egy privát cég üzemelteti és fizetni kell érte. Szerencsére nem sokat, pár Euró volt egy szétesett szekrény.