2010. március 7., vasárnap

ÖKO Box

Ausztria is beállt a környezettudatos országok sorába.

Szinte minden sarkon van szelektív hulladékgyűjtő, főleg ugyan az üvegeknek és a PET palackoknak.
De mit csináljunk a tejes dobozokkal és az üdítős dobozokkal? Nálunk mindig szép számmal termelődik belőlük.
Azokra is van megoldás. Mégpedig nagyon profi.
Az ember a Hofer-ből (otthon Aldi) szerez úgynevezett "ÖKO Box"-ot, amibe gyűjtögetheti a kiürített, összelapított tejes vagy üdítős dobozait. Az ÖKÖ Box oldalán van egy táblázat, amelyből leolvashatjuk, hogy az adott kerületben mikor gyűjtik be a dobozokat. Egy hónapban általában kétszer jönnek értük. Nálunk pl. szerda a gyűjtős nap, most március 10-én viszik őket. Ilyenkor az ember nem csinál mást, mint megfogja a lezárt dobozt és reggel, munkába menet leteszi a kapu mellé, az utcára. A nap folyamán a cég emberei jönnek, elviszik a dobozokat és ugyanannyi számú új dobozt ott is hagynak a kapuban. Az ember este csak felviszi a megfelelő számú dobozát.
A mi házunkban csak én ÖKÖ Box-ozok, mert a többi külföldi úgy tűnik, nem ismeri a rendszert. Hónapokig nagyon meglepett, hogy a szállítás estéjén mindig a kapuban vártak az üres dobozaim. Senkinek nem jutott még véletlenül sem eszébe elvinni őket...

A rendszerről itt lehet bővebben olvasni: http://www.oekobox.at/

3 megjegyzés:

peter/avi írta...

ez mekkora jóság :) nagyon tetszik. Főleg az a részre, hogy estig nem nyúlják le a dobozaidat....

Névtelen írta...

oko box gyüjtöként dolgozom :) jo kis melo

Nikol írta...

Huhh, azok a szagok, amik a tejesdobozokban lakoznak...

Megéri gyűjteni őket? Mármint felhasználási szempontból. Nem akarsz erről írni részletesebben? Akár posztba is kitenném, mint vendégtollnok írását. :-)