Daisypath Anniversary tickers

2010. március 21., vasárnap

Osztrák krumplisaláta - Erdapfelsalat

A vasárnapi ebéd hagyományos osztrák ételekből állt a vendég tiszteletére.
Wiener Schnitzel (bécsi szelet) és Erdapfelsalat (krumplisaláta) volt.
Következzék most hát az eredeti osztrák krumplisaláta receptje is.

Erdapfelsalat

4 személyre
1 kg burgonya

bors
2-3 fej lila hagyma
olaj
Hesperidenessig
cukor
víz

A kolléganőm anyukája áthívott magához, hogy nézzem meg, ő hogyan készíti osztrák módra. A végeredményt hazahozhattam. :-)
Hát ő így készítette:
A krumplit héjában megfőzte jó puhára. Meghámoztuk és kis darabokra vágtuk (nem karikára, hanem össze-vissza darabokra, de viszonylag kicsikre). Még melegen összekeverte sóval, borssal és a finomra vágott hagymával (ő aprítógéppel aprította, nem vacakolt késsel). Majd hozzáadta az olajat (na, ő ezt sem mérte ki, csak öntötte rendesen. Kb. 5-6 evőkanál lehetett.).
Állni hagytuk. Ezalatt elkészítette az öntetet. Na, ő ezt sem mérte deciliterre pontosan. Ecet, három evőkanál cukor kevés víz. Az egész kb. 3 dl lehetett. Elég édes lett a három kanál cukortól, legközelebb én kevesebb cukrot fogok beletenni. És az egésznek kellemesen ecetesnek kell lennie. A végén ráöntötte a krumplira és még egyszer összekeverte.
Így készült hát a vasárnapi krumplisalátánk.

2 megjegyzés:

Nilüfer írta...

:) Ez nincs befejezve:))
Ebben a lében egy éjjelen át pácolódik, akkor éeszűröm, és készítek egy majonézes krémet, sok majonéz, tejföl némi mustár, és pár tojássárgája/ fött tojásé, natürlich/. Sárgákat összenyomni, mindent homogénre keverni, és rá a leszürt kolompérra. A fehérjét közé léehet aprítani, nem árt meg neki:))
Ja, hogy így már nem bécsi? nem baj, attól szerssük:DDDDD

Nikol írta...

Tartalmas, továbbfejlesztett verzió. :-)