Daisypath Anniversary tickers

2010. szeptember 24., péntek

E-card és családi pótlék

Ez a két téma kimaradt még a korai időkből.
A TAJ kártyát itt e-card-nak hívják és ez mindenképpen szükséges az orvosi ellátáshoz. A háttérben kell egy biztosító. Nekem a munkahelyem intézte az e-cardot, így a cég által kiválasztott WGKK (Wiener Gebietskrankenkasse) biztosít. Ez Bécsben a legnagyobb biztosító, szinte minden orvos szerződésben áll velük, így az orvosi ellátással kapcsolatos adminisztrációs tevékenységek és költségek minimálisra csökkennek. Magyarországon az OEP-nél be kell jelenteni, hogy külföldön fizeti utánunk a munkaadónk a járulékot, különben a magyarországi orvosok még egy receptet sem állíthatnak ki számunkra.
A lányok részére viszont már nekem kellett intézni a biztosítást, de nagyon egyszerűen ment a dolog. Írtam egy rövid kérvényt a WGKK-nak, amit elfaxoltam a lányok születési anyakönyvi kivonatainak másolatával és a Meldezettel másolataival együtt. Két héten belül meg is jött a két kártya postán.

A családi pótlék igénylése is nagyon egyszerűen ment, bár előtte regisztrálni kellett a Finanzonline-on. Ezt előbb vagy utóbb úgyis meg kell tenni az adóbevallás ügyintézéséhez. Ehhez a regisztrációhoz azonban szükség van az e-card-ra. A PIN kódot postai úton küldik ki, kb. 2 nap alatt meg is érkezik. A bejelentkezés után a Familienbeihilfe menüpont alatt lehet kérvényezni az osztrák családi pótlékot. Nekünk az itteni iskolalátogatási igazolást kellett faxon elküldeni a helyileg illetékes Finanzamt-hoz és egy héttel később meg is érkezett a határozat a családi pótlék kifizetéséről. Természetesen Magyarországon le kell mondani a családi pótlékot, mert két országban nem vehető egyszerre igénybe. Itt is elég egy levél az illetékes központnak, hogy külföldi tartózkodás miatt lemondunk a CSP-ről.
Az osztrák családi pótlék kéthavonta érkezik. Iskolás gyerekek után augusztusban még egy havi CSP jár, mint a régi szép időkben otthon.

Még egy kanyar vissza az e-cardhoz és az orvosi ellátáshoz. Ha az ember orvost keres (fülész, szemész, sebész, bőrgyógyász, nőgyógyász stb.), akkor érdemes megnézni, hogy a kasszánkkal szerződésben áll-e az orvos. Ha igen, akkor semmi gond, nem kell fizetni egyetlen centet sem. Ha nem, akkor más a helyzet. El kell kérni a számlát (bár ezt maguktól amúgy is adják) és postai úton be kell küldeni a kasszához. Egy nagyon kis részét vissza fogja téríteni a biztosító. Pl. egy 120 Euro-s számlából az ember 28,4 Euro-t visszakaphat. A fogorvosi kezeléseknél bizonyos szolgáltatások ingyenesek, mint pl. amalgámtömés, gyökérkezeléshez injekció, egyes szájsebészeti ellátások. De a fehér tömés, érzéstelenítés a sima töméshez már kiszámlázásra kerül. Ezekből is térít néhány Euro-t a biztosító, de ez nem túl jelentős összeg.
Ha az ember ügyesen használja az orvoskereső oldalt, akkor valóban ingyen meg lehet úszni a gyógykezeléseket. Nekünk eddig az egészségüggyel kapcsolatban csak pozitív tapasztalataink vannak. :-)

12 megjegyzés:

Khm írta...

Ki kapja meg a csaladi potlekot? Nezik egyaltalan a jovedelmet?

Nikol írta...

Általános gyakorlat szerint az anyák kapják és nem jövedelemfüggő. Csak a gyerek születési anyakönyvi kivonata és az osztrák Meldezettel kell hozzá.
Ha a gyerekek Magyarországon maradnak, akkor viszont nem jár az itteni családi pótlék.

Névtelen írta...

Ha nincs bejelentett lakcimed akkor is jár a családi potlék. Helyesbitek: családi potlék különbözet.

Nikol írta...

Névtelen: igazad van. Jár, ha Ausztriában van bejelentett munkahelyed, itt adózol, de Magyarországon laksz. Ekkor valóban igényelheted a különbözetet.

Névtelen írta...

én tavaly augusztus óta dolgozok kint hivatalosan, naponta ingázok, 3 gyerekemmel itthon élünk. A családit itthon kapom utánuk. Most viszont, hogy kint van e-card-om, (amit a munkáltatóm intézett),itthon megszűnt a biztosítási jogviszonyom. Ilyenkor mi a helyzet a családi pótlékkal? Így is csak különbözetet kérhetek kint, vagy megkapom kéthavonta? Kinti lakcímem nincs sajnos,de ott adózok, ott fizetem a járulékokat. Ugyanakkor itthon már nem vagyok biztosítva, csak a gyerekek, mert nekik alanyi jogon jár.

Nikol írta...

Ha Ausztriában élnétek, akkor nagyon egyszerű lenne a válasz. Igen, járna.
De a neten nem egyértelmű, hogy mi a helyzet azokkal, akik Ausztriában dolgoznak, de Mo-i lakhellyel rendelkeznek.
Szerintem a legcélszerűbb lenne a munkahelyed szerinti illetékes Finanzamt-ot telefonon megkérdezni.

Ha sikerült megtudnod, feltétlenül írd meg ide is, hátha érdekel mást is.

Törpilla írta...

Szia! Én érdeklődtem névtelenül a családi pótlékról. Megérdeklődtem a dolgokat, de sajnos csak évente egyszer a különbözetet kaphatom. Adtak egy halom papírt, amit ki kell tölteni, mindhárom gyereknek iskolalátogatásit, és anyakönyvi kivonatot csatolni. Ha belegondolok, ez sem olyan rossz, mert ez az összeg egyben is jól jön a családi kasszában. :)

Unknown írta...

Aliz a ferjem kint dolgozik Ausztriaban.Kint fizetik utana a biztositast de e-cardot nemkaptunk.mar juliusban bekuldtem a papirokat csaladi potlek igenylesere de meeg valaszt sem kaptunk..Itt nemszedjuk a csaladit..tudna valaki segiteni?

Évi írta...

A férjem tavaly július óta dolgozik kint oszrák cégnek és van e-cardja sőt nekem is a cége fizeti a tb-met mert én munka nélküli vagyok! A kérdésem az lenne hogy a családi pótlékot hogyan tudnánk igényelni a két gyermekem után! És még egy fő kérdés , az első gyermekemnek nem ő az apukája de összeházasodtunnk így is lehet igényelni mind két gyerek után? "van kint bejelentett lakcíme" Segítsetek!!!

Nikol írta...

Évi: a férjed simán meg tudja igényelni a családi pótlékot.
Mondjuk nem tudom, hogy mi a helyzet a nevelt gyermekkel (bocsi, nem tudom hogy nevezzem pontosan), de gondolom ő utána is jár, mivel egy családban éltek.
A Finanzamt intézi a CSP-t, úgyhogy szerintem egy telefont megér.
És kérhetitek visszamenőleg a különbözetet is, mivel Ausztriában magasabb a CSP összege, mint Mo-n, így jár a különbözet visszamenőlegesen is.
Sok sikert!

Névtelen írta...

Szeretném megkérdezni, ha én az e-cardomhoz szeretném csatolni a gyermekemet és a páromat, azt otthonrol el tudom intézni, vagy be kell menni a WGKKhoz? Ott mi kell nekik?

Unknown írta...

sziasztok lenne nekem is kérdésem csak láttom 2015-ös bejegyzés már nincs itt nemtudom reagál -e valki,ha tudna valaki kérem segítsen nekünk elöre is köszönöm köszönjük