Daisypath Anniversary tickers

2010. szeptember 21., kedd

Iskola számokban

Egy korábbi posztban megemlítettem, hogy a tankönyvek 17 Euroba kerülnek, ami némi irigykedésre adott okot az anyaországban élőknek.
Azonban az itteni iskolai költségek iránt érzett optimizmust szeretném kicsit objektivizmusra váltani, vagyis kicsit többet is megmutatnék két kamaszom iskolai költségeiből.

Nézzük előbb az éves egyszeri költségeket:
Utazási hozzájárulás: 19,6 Euro
Tankönyv: 17 Euro
Osztályfénykép: 15 Euro
Szülői hozzájárulás: 160 Euro
Osztálykirándulás vagy síelés: 200 Euro
Külföldi kirándulás: 700-1.000 Euro (uticéltól függően)
Egyéb iskolai költségek (rajzeszközök, mozi, múzeum): 100 Euro
Havi költségek:
Bérlet: 6 Euro

Egyik lány sem étkezik a suliban. Nóriéknál nincs erre lehetőség, csak az alsó tagozatban. Lilláéknál lenne lehetőség étkezni (ebéd és uzsonna) kb. 10 Euro/napért.

Ezekhez még van mobiltelefon és fittneszterem bérlet, a két lánynak közös internetelőfizetés, plusz Lillának az iskolai tandíja.

Közben megtaláltam egy régebbi táblázatomat a pesti költségekről.
Éves egyszeri költségek:
Tankönyvek: 10.000-30.000 Ft között
Osztálypénz: 5.000 Ft
Osztálykirándulás: 10.000-15.000 Ft
Sítábor: 80.000 Ft
Nyári tábor: 15.000-30.000 Ft között
Egyéb iskolai költségek (rajzeszközök, mozi, múzeum): 15.000 Ft
Havi költségek:
Bérlet: 4.000 Ft
Ebéd: 6.000 Ft

Azt kell, hogy mondjam, arányaiban ugyanott vagyunk a kiadásokkal mind a két országban. Ennek megfelelően a prognosztizált életszínvonal emelkedés elmaradt...

5 megjegyzés:

Zsófi írta...

kérdés, hogy van-e minőségi különbség a két oktatási rendszer között :)

Nikol írta...

Látod, ez egy nagyon nehéz kérdés.
Ugyanis a lányok teljesen egyedül készülnek, nekem már semmi rálátásom sincs az oktatásra. Csak az időnkénti mesékből tudok egy, s mást. Például Nóriék kémiából sokat kisérleteznek, angolból félévente egyszer esszét írnak és véleményezik egymásét. Sok a kiselőadás is. Nóri moduláris rendszerben tanul, nagyon sok érdekes modulja van. Pl. Japán kultúra, filmtörténet, divattörténet stb.
Lilláék németen folyton fogalmazásokat írnak. De ugyanakkor most mesélte, hogy a többiek nagyon gyengék földrajzból, kínlódtak Ausztria vaktérképével.
Itt is viszik a gyerekeket múzeumba, filmvetítésre.
Egyszóval nem tudok véleményt alkotni az osztrák oktatásról. :-)

Andris írta...

Hogy mekkorák az iskolai költségek, meg hogy ettől függően/függetlenül volt/nem volt életszínvonal-változás, az bár érdekes, de. Nekem az ütött szöget a fejembe, hogy az várható volt, hogy lesznek kiadások, amik magasabbak, mint itthon (jellemzően szolgáltatások, pl. utazás, fénykép stb.), dehogy a tankönyvek a fele-negyedébe kerül, mint itthon, azért mégis meglepő. Mitől? Kevesebb könyvet kapnak? Állami támogatás van rajt'? Vagy idehaza indokolatlanul drága?

Nikol írta...

Andris: igen, támogatás van a könyveken.
2007/2008-ban 104 millió euro volt a támogatás mértéke, ami kb. 87 Euro-t jelent gyerekenként.

Nikol írta...

Zárójelben jegyzem csak meg, hogy a magasabb kiadásokra számítasz, az addig OK. De nem tudsz felkészülni ekkora különbségekre. Egyszer majd összeszedem a szolgáltatások költségeit. Érdekes.