Daisypath Anniversary tickers

2013. február 20., szerda

Párásító készülék

Nagyon száraz a lakásunk és ennek a fenyő parkettánk látta kárát az idei fűtésszezonban. Nyikorog és láthatóan kiszáradt. Hatalmas rések keletkeztek a parketta csíkok között. Megnéztem az időjárás állomáson, hogy mennyi is a benti páratartalom, hát csak 23% volt. A fűtőtestre azonnal tettem két műanyag dobozban vizet, ezzel sikerült is 28%-ot elérnem. :-)
A betegségem alatti ágynyugalomban időmből kitellett, hogy beleássam magam a párásítás tudományába (részletes cikk a párásítók fajtáiról itt)  és szerelembe estem egy csinos készülékkel (Beurer LB50). Nem nehéz kitalálni, hogy hol, hát nem máshol, mint az amazon.de-n. :-)
Szóval múlt csütörtökön megrendeltem és tegnap meg is érkezett.
Azonnal munkába is állítottuk a nappalinkban.
5 l vizet kell a tartályába tölteni és két fokozata van. Az I-es fokozatban 0,15 l vizet, a II-es fokozatban 0,4 l vizet párologtat el óránként. Mivel a lakás páratartalma igen alacsony volt, azonnal II-es fokozatra állítottuk. Miután becsuktuk a nappali ajtaját hamarosan felkúszott a páratartalom 45%-ra.
Késő délután azonban nyitva hagytam az ajtót és lejebb vettem a masina teljesítményét, de így is csak 41%-ig csökkent a páratartalom. :-)
A masina a hasznossága mellé még okos is, ha a tartályból elpárolog a víz, hát kikapcsol.
Amúgy ez egy meleg párásító készülék, kellemes meleg levegőt fúj ki a tetjén, max. 40 nm párásítására használható.
Az már tény, hogy a parkettánk kevésbé nyikorog, de kiváncsi vagyok, hogy lesz-e valami negatív hatása a készüléknek. Remélem nem.
Lilla szobája is kap majd egy kisebb készüléket, mert nála rettentően hideg van és ahogyan olvastam, a párologtató készülék fokozza az ember komfortérzetét. De az övé ultrahangos készülék lesz.
Szóval megint remek jó játékszerre tettünk szert. :-)




4 megjegyzés:

Kofa írta...

Az ultrahangos párásítókkal az a gond, hogy a vizet a benne oldott ásványi anyagokkal együtt szétporlasztják. A víz elpárolog, az oldott anyag porként kicsapódik, és mindent belep. A polcról letörölheted, de az elektromos kütyük belsejéből nem fogod.
A lágyított (ioncserélt) víz sem megoldás, mert a kalcium ionokat cseréli nátriumra, tehát vízkő helyett sófélét fog köpni a gép, de ezzel nem vagy kisegítve.
Van olyan hidegpárásító (pl. Boneco 1359), ami egy szivacson át fújja a vizet, így a vízkő a szivacsban marad, azt néhány havonta cserélni kell (Boneco 7032 szűrő 1359-hez).

A gépet kb. 15e, a szűrőt kb. 3000 Ft-ért vettem.

Kofa írta...

A légmosók is hasonlóan működnek. Sok ilyen kütyü itt:
http://www.plaston.com/de/ats/produkte/

watermill írta...

Hali,

nekünk egyetlen de nagyon olcsó megoldás jött be: vizes törölköző a fűtőtestre. Egyszerű és százalékosan tényleg sokat dob a páratartalmon.

Unknown írta...

Igen, szerintem is hatásos az a régi jó, hagyományos frottir törölköző, ami bazi sok vizet tud magába szivni. Csontkeménnyé tud száradni, hatásos, kevésbé tetszetős, mert hát ronda.

Milyen érdekes, két országgal arrébb mi meg azzal kinlódunk, hogy ne legyen pára a lakásba annyi. Itt meg pont olyan készülékeket lehet kapni, amik begyüjtik a párát a lakásból. Valaki egyszer mondta, hogy szerinte nincs is olyan lakás, ház Belgiumba, ami nem vizes. :(