Daisypath Anniversary tickers

2013. november 14., csütörtök

Lakásbérlési kislexikon és egyben a 499. bejegyzés

Ezt a "kislexikont" már régóta őrizgetem és most úgy gondolom, hogy a 499. bejegyzéshez jól illene.
Ablöse – beépített bútorokért fizetendő díj. Ezt általában új konyhabútor vagy bútorozott lakás esetén kérik. Az összeg nem jár vissza.
Anmeldebescheinigung – tartózkodási engedély. A Meldezettel kiállításától vagy a munkavállalás első napjától számított 4 hónapon belül el kell intézni minden családtagnak. További infók:
Befristet – határozott időre szóló lakásbérlet. Általában 3 vagy 5 év. Ezalatt az idő alatt a tulajdonos nem mondhat fel, de a bérlő a szerződésben rögzített feltételekkel felmondhat. Rendszerint 3 hónap a felmondási idő. Ha előbb fogunk kiköltözni, akkor is ki kell fizetni a 3 hónapot. Egyezkedés a bérbeadóval temészetesen lehetséges, de a pozitív végkifejlet nem garantált.
Betriebskosten – üzemeltetési költség vagyis közös költség. Szemétszállítás, liftdíj, takarítás, felújítási alap stb. költségét takarja. Erre jön még a víz, fűtés, elektromos áram költsége, ami lakásonként ill. Családonként eltérő. Kb. 2 EUR/nm díjjal lehet számolni.
Erstbezug – első lakó. Lehet vadi új a lakás vagy épp teljeskörű felújítás után van a lakás, de aki beköltözik az fogja a bent lévő dolgokat először használni.
Gefördert – támogatott lakás. Ez leggyakrabban vásárlásnál vagy Genossenschaftswohnung-oknál fordul elő. A lakás vételi árához jár állami támogatás.
Gemeindewohnung – állami bérlakás. Legelőször is két év folyamatos tartózkodás kell ugyanazon a lakcímen minden családtagnak. Ha ez megvan és az egy főre eső jövedelemhatárba is belefér a család, akkor be lehet adni a jelentkezést az Önkormányzathoz. Ekkor várólistára kerül az ember. A várakozási idő akár 2-3 év is lehet! További infók: https://www.wienerwohnen.at/interessentin/fuenfschritte.html
Genossenshaftswohnung – támogatott bérlakás. További infók: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/21/Seite.210250.html
Hauptwohnsitz – lakóhely. Ha valaki életvitelszerűen Ausztriában tartózkodik (vagyis Ausztriában dolgozik és ausztriai lakcímre jár az év nagy részében haza illetve onnan is indul munkába, Ausztriában adózik), akkor ilyen lakhellyel kell hogy rendelkezzen. Mivel egy embernek az EU-ban csak egy lakcíme lehet, ki kell jelentkezni a magyarországi lakcímről.
Kaution – kaució vagyis letét. Egyszeri összeg, melyet a bérleti szerződés megkötésekor kell átadni. A bérleti idő lejáratakor vagy felmondás esetén visszajárhat, amennyiben a tulajdonos mindent rendben talál. Ha valami gond van, akkor az összeg egy részét vagy akár a teljes összeget is visszatarthatja a javítási költségek fedezésére. Általában 3 hónapi bérleti díjat kérnek szerződés kötéskor. Ha határozatlan idejű a szerződés, akkor gyakori, hogy látraszóló betétkönyvet kérnek. Ebben az esetben teljes hozzáférése van a tulajnak az így elhelyezett összeghez, viszont a kamatok a bérlőt illetik. Nagyobb összegnél ez nem mindegy. Mindenképpen legyen papírja a bérlőnek arról, hogy mennyi kauciót fizetett, ha ezt készpénzben kérték. Kauciót megúszni lehetetlen, még akkor is kell fizetni, ha ingatlanügynök közreműködése nélkül jön létre a szerződés!
Kaltmiete – nettó bérleti díj. Nincs benne a közös költség (Betriebskosten), az áram, a fűtés illetve a vízfogyasztás költsége.
Kündigung – felmondás. A bérleti szerződés szabályozza a feltételeit.
Meldezettel – a magyar lakcímkártyának felel meg. A helyi önkörmányzatnál intézhető beköltözés után. Ha kiköltözünk, akkor elég az új címen bejelentkezni, nem kell a régin kijelentkezni. Esetleges magyarországi visszaköltözéskor mindenképpen ki kell jelentkezni.
Mietvertrag – bérleti szerződés.
Nebenwohnsitz – tartózkodási hely. Ez azt jelenti, hogy van Magyarországon lakhelyünk, Ausztriában csak átmenetileg tartózkodunk. Nem igazán jó megoldás, mert pl. Munkanélkülihez osztrák Hauptwohnsitz szükséges.
Provision – Lakásbérlésnél az ingatlanügynöknek fizetendő ügyintézési díj. Maximum 2 havi bérleti díj. Nem jár vissza.
Unbefristet – határozatlan időre szóló lakásbérlet. A tulajdonos nem tudja könnyen kitenni a bérlőt, ha az rendben fizet. Ha mégis meg szeretne szabadulni a bérlőtől (pl. tulajdonosváltás), akkor egyik lehetősége, hogy keres a bérlőnek egy hasonló bérleményt, hasonló bérleti díjért, amit a bérlő nem köteles elfogadni vagy fizet neki egy jelentős összeget (a bérleti díj többszörösét), amiért a bérlő vállalja a kiköltözéssel, lakáskereséssel járó extra erőfeszítést. Általában hónapokig vagy akár évekig is tartó huzavona lehet belőle.

És most kezdhetek gondolkozni, hogy mi is legyen az 500. bejegyzés. Mert az nem lehet ám csak olyan hétköznapi ez-meg-az...
Lehet, hogy inkább át is ugrom és folytatom az 501. bejegyzéssel. :-D

1 megjegyzés:

Igor írta...

Ez nagyon hasznos és remekül összerakott kis post lett. Ebbe a témába beleolvastam a linken:

Gemeindewohnung

Hát, itt azért elég szigorú feltételek vannak (amikből még legalább egyet kell teljesíteni) a 2 éven és a jövedelem-határon kívül :-(