Daisypath Anniversary tickers

2013. november 7., csütörtök

Téli gumi

Fut robog a kicsi kocsi...
Bár most épp nem, mert kereket cserélnek rajta. Én meg az idôsödô bécsi hölgyek életét élem, egy kavezoban uldogelek a cappuccinom felett es posztot irok. (Megj. Az idosodo holgyek valoszinuleg nem egy i-micsodaval a kezukben uldogelnek, de ez most nem is lenyeges.)
Szoval, Ausztriaban van egy jogszabaly (tuti, hogy mar irtam rola korabban itt a blogban), ami arrol beszel, hogy november 1. utan teli gumi kell az autok kerekeire. Eddig mindig pontosan tartottam ezt a dolgot, oktober vegere mar le is voltak cserelve a gumik az automon.
Iden azonban mindig halogattam a dolgot (rendszerint az esti zuhanyzas kozben jutott az eszembe, hogy oooo, mar megint elfelejtettem idopontot kerni, abban az idoben pedig mar az autoszerelok is otthon soroznek, az asszisztensekrol nem is beszelve. Szoval olyankor nem lehet mar telefonalni.)
Vegul mara sikerult bejelentkeznem.
Mivel rendes majdnem osztrak allampolgar vagyok, ismerem a rendelkezeseket, igy hosszas gyotrodes utan nem mertem az autot hasznalni a heten. Nehogy megbuntessenek.
De azert furta az oldalamat a kivancsisag, hogy megis mi tortenik, ha megcsuszok a kerekcserevel es kulonben is, egyaltalan nincs meg teli ido.
Szoval, az pontosan ugy van, hogy november 1. utan eloirt a teli gumi, de a kotelezoseg havas, fagyos, igazan telies idore vonatkozik. Vagyis most meg lehet autozni a nyari gumikkal, de ugye nagy a rizikoja, hogy barmikor telbe fordul hirtelen az idojaras, akkor viszont bukta van, mert hogy jut el az ember a szervizbe kereket cserelni havazas kozben vagy netan tukorjegen? Tehat valoban erdemes felszereltetni a teli gumikat meg november 1. elott, hogy ne kelljen kapkodni vagy rizikozni.
Mert ha telies idoben az ember balesetet szenved es nyari gumija van, nagyon megjarja. A rovidebbet huzza akkor is, ha nem o volt a karokozo. Ha mast nem, hat megbuntetik.
Viszont az is igaz, hogy ha az auto telen csak az utcan all, nem mennek vele sehova, akkor nem kell ra teli gumi. Mondjuk nehezen kepzelem el, hogy egy autot csak 6 honapig hasznal valaki es telviz idejen csak a havat fogja fel az utcan, de talan masodik auto eseten ez elkepzelheto. Meg vannak ugye a noi soforok is. :-)
Na, eleg is az eszmefuttatasbol, eltelt az ido, kihult a kavem es ideje, hogy visszamenjek a szervizbe az automert. 
Ui: bocsanat az ekezetek hianya miatt, de eluntam a bonyolult gepelesi format az i-kutyumon, hogy nektek ekezeteket prezentaljak. :-)

3 megjegyzés:

Igor írta...

Nekem ez (is) nagyon szimpatikus, hogy kötelező a téli gumi: biztonságosabb, felelősségteljesebb és akinek autója van, az igenis rakjon rá télen téli gumit - vagy ne használja!

Ui: egyébként meg biztosan van olyan (18+-os) i-kütyü, amit korosabb hölgyek is használnak:-)

perger írta...

A poén adja magát, vajon milyen kütyüre gondolhatott iGor? :-)

zsuzsi írta...

A noi sofor nem kellett volna...