Daisypath Anniversary tickers

2010. június 16., szerda

Magyar rendszámú autó honosítása Ausztriában

Tudom, hogy titokban számos olvasóm van, csak nem mernek hozzászólni semmihez (mert talán nincs is mihez...). :-D De nem is ez az érdekes most, hanem hogy adnék egy kis munkát osztrák olvasóimnak.

1. Hogyan kell magyar rendszámú autót "osztrákosítani"? És hogy ezt kell-e egyáltalán? Meg hogy mennyibe is kerül?

Mivel a német nyelvtudásom még nem tökéletes, így akár egy szimpla jogszabály, info fordításnak is nagyon örülnék.

2. Illetve, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy a magyar kötelező illetve Casco bonuszt beszámítják-e Ausztriában? (Ha nem, az igen nagy szívás, mert akkor iszonyat magasak a kezdő díjak...)

Előre is köszi bárminemű segítséget. Mondjuk jól jönne egy biztosítási ügynök is, aki tudná intézni majd a dolgaimat. :-D

25 megjegyzés:

AnTalk írta...

Mi már hat éve vagyunk itt és még mindig magyar rendszámmal közlekedünk, ami természetesen szabályellenes. Csak azért nem buktunk le eddig, mert hétköznap keveset használtuk az autót, dolgozni gyalog vagy bicajjal járok, iskola, óvoda szintén 5 percre a házunktól. Több német kollégám naponta német rendszámú autóval jár dolgozni, ők sem honosítottak még.

Viszont olasz és francia kollégáim honosították a járműveiket. Az adóhivatalban megállapítják a fizetendő összeget. A hivatalos márkakereskedéstől kell valami papírt szerezni és ezzel műszaki vizsgára menni. Ha minden papír megvan akkor jöhet a biztosítás és az adó befizetése. A biztosítási ügynök intézi a rendszámot is.
A pontos sorrendet nem tudom, de jobb esetben egy hét, max két hét alatt megvan.

Nikol írta...

AnTalk: köszi, bár elég macerásnak hangzik.
Már csak azt áruld el, hogy hogyan "bukunk" le? Jöhet mail-ben is.

AnTalk írta...

Ha gyakran jársz ugyanazon az útvonalon - pl munkába - és történetesen gyakran áll ott rendőr, előbb-utóbb feltűnik neki ugyanaz a magyar rendszámos autó. Most, hogy vidékre költözünk kell egy helyi autó, mert ezen az úton állandóan kint állnak a rendőrök. Faluhelyen hamar kiszúrják az embert. Először még nem büntetnek, csak figyelmeztetnek. Bécsben talán nem kell annyira aggódni, kisebb a lebukás veszélye.

Nikol írta...

Aha, értem. És tudjuk, hogy mennyi a büntetés mértéke?

AnTalk írta...

Na, megkérdeztem a kolleginát, hogy is megy ez.
Kulcsszavak:
- Typishein: Ezt a papírt ke kérni az autód hivatalos márkakereskedésétől itt Ausztriában. Egy-két hét alatt megvan. 200 Euróba fáj.
- NOVA: A typisceinnal el kell döcögni az adóhivatalba, ahol ez alapján megállapítják a fizetendő adót, avagy NOVA-t. A gépjármű korától és környezetvédelmi besorolásától függ. Pár száz Eurótól ezrekig változhat.
- Pickerle, avagy műszaki vizsga, a gépjármű korától függ, hogy kell e vizsgáztatni. 30 pénzt.
- Rendszám, biztosítás és gépjármű adó, a fenti papírok birtokában a biztosítási ügynök intézi. Itt a biztosítással együtt fizetik a gépjármű adót.
Természetesen a kocsit otthon ki kell jelenteni. Ennek a menetét nem tudom.

Nikol írta...

Nagyon köszönöm a segítéséget!
Akkor marad az osztrák rendszámú autó vásárlása. A végén ugyanannyiba kerül az olcsóbban vásárolt magyar autó is és még ráadásul egy csomó időt és energiát igényel a "honosítása".

Névtelen írta...

Sziasztok!

Azt nem tudjátok véletlenül, hogy osztrák rendszámú autó vásárlásához osztrák lakcím is szükséges? vagy esetleg enélkül is lehet? Én magyarországról járok át és gondoltam megéri megvizsgálni ezt a lehetőséget is.

Köszi!

Nikol írta...

Szia!
Az autóvásárlás során sehol nem kértek Meldezettel-t tőlem, bár én mindenhol mondtam, hogy ilyennel rendelkezünk. De az is igaz, hogy én bécsi címet diktáltam mindenhol, így nem akadékoskodtak.

Azt azért nem árt tudni, hogy az osztrák biztosítási díjak magasabbak.
Ezt megírtam egy külön posztban, nézd majd meg.
http://unserwien.blogspot.com/2010/12/kotelezo-biztositas-es-casco.html

Névtelen írta...

Szia Nikol!

Köszönöm szépen, akkor még utánanézek!

Unknown írta...

Hello. Most fogunk kiköltözni Grazba a családommal, és pár dolgot szeretnék kérdezni autóvásárlással kapcsolatban.

Osztrák rendszámos autót szeretnék venni mindenféleképpen, és szeretnék pár információt kérni tőled/etek, hogy mi mennyibe kerül kb. meg, hogy milyen adókat is kell kint fizetni autóra.
(Biztosítás,vizsga,súlyadó,...)

Előre is köszi a választ!

Üdv

micuko írta...

Üdv, mi is 4 éve lakunk Ausztriában, Bécstől 35 km-re egy kisvárosban (vagy falu). Két autónk van, egészen ez év júniusig nem volt gondunk a magyar rendszámunkkal. Aztán megtörtént, aminek meg kellett történnie. A helyi rendőr megállított, közölte, hogy mindent tudnak, pl. mióta lakunk itt és pontosan hol. Ovi, iskola, az ismerős középületek, stb. Közölte, hogy (adó)csalás miatt feljelentést tesz a Finanzamton, a büntetés 5000 euróig terjedhet. Semmi több, elengedett minket. Szerencse, hogy egy kisebb lakatlan utcában ért minket ez a dolog, totál szégyennek éreztük azt, hogy bűnösök vagyunk, holott már évek óta itt élünk.

Folyt.köv.megyek a lányokért

Nikol írta...

micuko: folytatod még a sztorit vagy egyelőre ennyi volt?

micuko írta...

foly...szóval ez történt júniusban. Rá egy hétre kaptam egy levelet a fináncoktól, meg sem vártam a visszaküldési határidőt, hanem bementem személyesen. Lesz, ami lesz, majd mondok mindenfélét, gondoltam. Na az én ügyintézőm szabadságon volt, de a kollegája segítségével írtam pár mondatot csak úgy szabadon, pl.: elnézést kérek, valóban helytelen volt az autót Au-ban használni, de amúgy otthon volt és más használta és csak látogatóba jöttek hozzánk (ezért "látták" a rendőrök)és nekem most létfontosságú volt, hogy autózzak, mert a házibetegápolás-praktikumomat nem tudom máshogy megoldani (itt utazni kell a faluk között) ja és amúgy eladom az autót még a héten (!) és itt veszek pár héten belül. Na ezt én ott leírtam, az üi. átvette, lepecsételte, nem kommentálta. Augusztus végén jött egy kis zöld színű cetli, hogy "KEINE NOVA" aláírás és telefonszám. Na felhívom gyorsan, mert nem értettem mi ez. Kérdeztem, hogy mennyi a büntetés? A válasz: ERLEDIGT! Ezt még kétszer megkérdeztem, hogy biztos? Nincs büntetés, nincs csekk? Mi már annyira elkönyveltük, hogy több ezret kell fizetnünk, hogy ez tényleg váratlanul, meglepetésként ért minket. Hurrá, "spóroltunk" irány autót nézni. Azóta van egy kis tvingónk, 4 éves 20e km-rel, lóti-futi autó, osztrák rendszámmal, az éves (!) biztosítása és adója pedig 370 euró. És ebbe még nincs beszámítva az otthoni kármentes közlekedésem B8-as fokozata. Kár volt idáig halogatni, 4 éven át szégyenkezni, törvényt szegni, reckírozni stb. A magyar autó pedig eladásra kerül, nem kifizetődő behozni, átvizsgáltatni, forgalomba helyeztetni itt. Most büszkén megyünk mindenhova és hétvégén hazaugrunk. Én kíváncsi vagyok, ha a magyar rendőr megállít!!! Üdv szép napot mindenkinek!

Ps: vasárnap óta folyamatosan olvasom (ha ráérek persze) az elmúlt 4 éves történéseiteket, tök jó, érdekes, sok minden velünk is megtörtént!!!! Gratulálok hozzá!

Nikol írta...

Micuko: Üdv a klubban! Jó olvasgatást. :-)

Amúgy csak megerősíteni tudom, amit írsz. A kollégám hasonlóan járt Bécsben. Mire intéznie kellett volna a bírságot, már osztrák rendszám volt az autóján (ő honosíttatta). Így közölték vele, hogy akkor minden el is van intézve, nem kell fizetnie semmit.
Szerintem a hatóság is örül, hogy újabb bárányokat terelgettek a nyájba, nem ezekből a pénzekből akarják az osztrák költségvetési hiányt finanszírozni. :-)

Én is inkább eladtam a magyar autómat, mert csak a macerát láttuk az átiratással és amúgy is autó cserét tervezgettünk.

Be fogják számítani a magyarországi bónusz fokozatodat? Az enyémet beszámították miután vittem egy angol nyelvű igazolást az otthoni biztosítómtól.

micuko írta...

Utólag is ciki, hogy ez történt, de a mi hanyagságunk, nemtörődömségünk volt a fő ok. Provokációnak ítéli sok osztrák a külföldiek szabályszegéseit. Egy olyan kis településen (Leobersdorf) ahol mi is lakunk, nem marad semmi titokban, észrevétlen. Itt dolgozunk, a lányok itt járnak iskolába, zeneiskolába, tornázni, templomba, itt is vannak a barátaik, nekünk is oszrák és magyar családok is, jövünk-megyünk, egyszóval ÉLÜNK, élvezzük az osztrák állam minden családtámogatását, hát akkor igenis BE KELL TARTANI A SZABÁLYOKAT!!!

Igen, beszámítják a bónuszt, német (!) nyelvű kártörténeti igazolást küldenek Bp-ről, amit továbbítok nekik, hát majd meglátjuk!

Unknown írta...

Üdv Mindenkinek!

Mi július óta lakunk hivatalosan is Ausztriában, most szeretnénk megcsináltatni az osztrák rendszámot, tudna valaki segíteni, mi ennek a menete?
Először Mo-ról kell kijelenteni az autót? Előre is köszi

Névtelen írta...

sziasztok!
neken pont fordítva kell az info.
bécsbe vennék autót és hoznám haza, csak azt nem tudom hogy milyen rendszámmal hozhatom el? Hol igényelhetem meg?

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ha Magyarországon lizinges autónk van, azt is lehet itt Ausztriában honosíttatni? Előre is köszönöm a válaszokat!

Nikol írta...

Kedves Névtelen!
Az én logikám szerint nem lehet, mert az autó az ő nevükön van még. De a legegyszerűbb, ha megkérdezed a lízingcéget.

Névtelen írta...

Szia Micuko!
2 hónapja költöztünk Ausztriába és itt a szomszéd faluban (4 km.-re Tőled) élünk a párommal! Nekünk is az autók honosításával van gondunk. Olvasva az ezzel járó procedúrát, és költségeket gyorsan meg is hirdettem eladásra Magyar rendszámú autóm és ha elmegy akkor itt veszek helyette én is másikat.
Mivel még a Német nyelvtudásunk hadi lábon áll szeretném kérni a segítséged az Ausztriában vásárolt autó papírozásánál ha nem gond számodra!

Ez még a Magyar rendszámos autó eladásának függvénye. Ha időd engedi és felajánlod segítséged akkor A keressük a kapcsolat lehetőségét!
Kösz előre is!

passat52 írta...

passat52 írta
mikucunak az előzőt. Sajnos még nem sikerült nevet választanom.
nov. 9.-i névtelen bejegyzésére annyit tudok írni, hogy a lízing cég 3000 ft.-ért ad igazolást amivel 3 hónapig használhatod az autót Ausztriában.
Azt viszont nem tudom, hogy az itteni hatóságok ezt el fogadják e.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Látom, hogy már régen nem írt senki a fórumba, Mégis remlénykedem, hátha valaki tud segíteni honosítással kapcsolatban.
Az egyik válaszban olvastam, hogy a typisheint az osztrák márkakereskedőtől kell megkérni. Nos, én a magyartól kértem, kaptam is egy nemzetközit. Vajon, ez jó, és ezzel mehetek a Novát fizetni? Egyik ismerős azt mondta, előbb vizsgáztatni kell, utána a hatóság. Ha valaki mostanában tapasztalta a menetét, kérem adjon tanácsot. Köszönöm.

Névtelen írta...

Egy fontos dolgot kihagytam, a magyar márkakereskedés COC papírnak nevezi ezt a tanusítványt. Ez a typisein?
Köszönöm.
Ibolya

Névtelen írta...

Ausztriában kell forgalomba helyeztetni márka kereskedésnél.utána finanzamt(nova),aztán pickerl(műszaki)és hajrá.horror ár.a büntetés 500- 5000 eu-ig.inkább venni érdemes osztrák rendszámos kocsit.110 le-re fizetek 63 eu-t havonta,legmagasabb bónuszban.félni egyébként a zöld fehér ruhásoktól kell(ők a finanzamt emberei,pillanatok alatt utánad néznek),nem a sima rendőröktől.

Névtelen írta...

Lizinek is hasonló problémája van, magyar autót szeretném eladni, ez nem nehéz, és osztrák rendszámmal újat venni...bár elég sok magyar autót látok parkolni kis városunkban, de a félsz bennem van.
Graz környékén élek, lízingelni szeretnék kb. 400 euro lesz havonta, milyen költség jön még hozzá?