Daisypath Anniversary tickers

2011. február 1., kedd

Német nyelvű fejtágítás és én

Mint már írtam nagy cégnél dolgozom. Több, mint ezer dolgozó. Multikulturális. Soknyelvű.
Sok a nem német anyanyelvű kolléga. Van, aki tud németül, van aki nem. Van akinek kell a német nyelv a munkájához, van akinek nem. Nekem nem alapfeltétel. De azért tanulom, tanulom. Mert mégiscsak kell. A napi élethez. Meg hát itt élek. És egyébként is a cég globálisan nem nagyon van tekintettel a németül nem vagy csak alig beszélő kollégákra. Érthető is. Hiszen kevesen vagyunk. A tréningek, fejtágítások nagy részét németül tartják. A részvétel viszont kötelező. Legalább is nekem. Mert ahogy hallom néhány kollégától, ők nem minden fejtágításon vesznek részt, neki tartanak a kollégák kisebb, helyi tájékoztatást. De azon az osztályon a német anyanyelvű kolléga ritkaságszámba megy.
Múlt héten is ülök egy fontos fejtágítón. Még a projektoron vetített prezentáció sem segít, mert az is németül van. Feszülten koncentrálok. Jó lenne mindent megérteni, mert fontos. A közvetlen kollágáimat meg nem érdemes utólag faggatni, mert rendszerint két mondtaban elintézik az összefoglalást, azzal meg nem vagyok ki a vízből.
Próbálok a kulcsszavakra koncentrálni. De azok sajnos nem olyan könnyűek, mint Brot, Freundin, Buch, nehmen, essen, gehen vagy sagen. Bonyolultabbak. Lilla épp Magyarország felé tart a busszal. Zsebemben mobiltelefon. Kezem mozdul felé. Legyűrhetetlen vágyat érzek, hogy elővegyem. Mint ahogyan azt Frodó az Egy Gyűrűvel tette. Valami sejtésem van a kulcsszavakról, de a sejtés itt nem elég. A hallgatóság nevet. Mosolygok én is. De vajon mi a csudán? És ekkor előrántom a mobilt. Agyamban zakatolnak a kulcsszavak. Nyomkodom a gombokat. A címzett Lilla. Mit jelent a ....? 10 mp és jön a válasz. És a...? Közben óvatosan leskelődöm, hogy valaki látja-e hogy a mobillal babrálok. Senki nem néz. Jöhet az újabb szó. Összesen négy kulcsszó volt. Meglett mindegyik. Lilla átért a határon. Hátradőlök a széken és figyelek. Megértem a mondandót. Örülök.
És büszke vagyok, hogy nekem saját interaktív, szupergyors német szótárom van. :-)

5 megjegyzés:

AnTalk írta...

Ha esetleg böngészős mobilod van akkor próbáld ezt:
http://dict.leo.org/

Ebből a szempontból szerencsém van, mert minden fejtágító angolul megy nálunk.

emberrichard írta...

frappáns megoldás :)

Nikol írta...

AnTalk: most sárgulok. Az irigységtől...
Nem a böngészős mobilért, természetesen. :-D

AnTalk írta...

Jó, mert olyanom nekem sincs, mármint böngészős mobilom.

Andris írta...

Telefonos segítség? :)