2009. december 23., szerda

Kocsma, borozó, söröző

Rengeteg féle néven futnak itt a vendéglátóipari egységek. Nézzünk csak néhány megnevezést belőlük:

Beisl – jellegzetes bécsi vendéglátóhely, szigorú értelemben harmadrendű ivót vagy talponállót jelent. Általában rendszeres vendégkörrel rendelkezik, de a betérő vendéget is szívesen fogadják, aki néhány perc alatt a legfontosabb helyi híreket is megtudhatja egy pohár sör vagy egy tál étel mellett. Visrslit sült krumplival bármikor kaphat az éhes ember az ilyen helyeken.
Stöckl – lehet Bier vagy valemely egyéb szó az előtagja. Bierstöckl, Liebstöckl, Steierstöckl
Hangulatos kisvendéglő, rendszerint kerthelységgel és hagyományos osztrák ételekkel.
Heuriger – borozó, a szó maga újbort jelent. Bécs külvárosaiban találhatók, leghíresebbek a Grinzingben vannak. Nevéből adódik, hogy itt sört kérni illetlenség. Ősszel a legjobb a kerthelységben borozgatni. Az ételeket általában egy pultnál kérheti az ember és viheti az asztalhoz. Jellegzetes osztrák ételeket lehet fogyasztani a jóféle borok mellé.
Bierstube – söröző
Bräu – tipikus söröző, de ételt is lehet kérni, korlátozott választékban. Némelyikben akár helyi sört is főznek, mint pl. a Salm Bräu-ban a Belvedere oldalában.
Gasthaus – fogadó – hangulatos étterem, rendszerint szállást is lehet kapni a vacsora mellé.
Restaurant – a klasszikus étterem az olcsótól az exkluzívig.

Nincsenek megjegyzések: