Daisypath Anniversary tickers

2010. január 1., péntek

Iskolarendszer

Ausztriában 4+8-as rendszer van.

Az első 4 év az alapkézés. Írni, olvasni, számolni tanulnak ezekben az években.
Utána általában ugyanabban az iskolában folytatják a gyerekek a tanulmányaikat, de ekkor kezdik a második lépcső első évét.
A 4. osztály után választhatnak a Gymnasium (humán tárgyak, latin), Realgymnasium (természettudományos tárgyak, geometria, technológiai oktatás) vagy a Wirtschaftskundliches Realgymnasium (közgazdaságtan, kémia, technológiai oktatás) közül.
A második lépcsőben kezdik a második idegennyelv tanulását is, ami szinte mindig az angol.
A lányok Gymnasium-ba járnak, 6. évfolyamra. Mindkettejük első idegennyelve az angol. Az 5. évfolyamtól kezdve azonban újabb nyelvet kezdenek tanulni, ez mindkettejüknek az olasz.
6. évfolyamtól megkezdik az érettségire való felkészülést. Meg kell határozni a szabadonválasztott tárgyakat. Lilla például geometriát, informatikát és rajzot választott a 7-8. évfolyamra.
A 8. év végét a Matura zárja, amit 6 tantárgyból tesznek. 3 kötelező, 3 választott tárgy. Kötelező tárgyak a matematika, angol és német.
Az egyetemre nincs felvételi, kivéve az orvosi.
A mai napig csak jelentkezik az ember az általa kiválasztott szakra és szeptembertől odajár.
Erről a témáról egyelőre még többet nem tudok, de szerintem 2 év múlva kívülről fogjuk fújni a felsőoktatási rendszerről tudnivalókat.
Az iskolakötelezettség 16 éves korig tart.
Érdekességként ugyanez az életkor az alkoholfogyasztás határa. Ha elmúlt valaki 16 éves, kérhet már alkoholt nyilvános helyen.

Nincsenek megjegyzések: