Daisypath Anniversary tickers

2011. március 29., kedd

Pánikkeltés

Az osztrákok is remekül értenek a pánikkeltéshez!
A ma reggeli ingyenes bulvárlap főcíme:
"Nach Kernschmelze in Japan"
"AKW unserer Nachbarn so unsicher wie Fukushima"
A cikkben arról írnak, hogy valószínűleg zónaolvadás történt. Már 100.000-szeres rádiokativitást mértek a hűtővízben. Ez a legmagasabb mért érték az elmúlt két hétben. Az 1.000 millisievert/óra 50-szerese az atomerőműben dolgozók éves megengedett sugárdózisának.
Egy másik cikk meg azt taglalja, hogy Ausztria határaitól 180 km-es körzetben 24 erőmű található, közöttük a paksi, dukovany-i, bohunice-i, krsko-i, philipsburg-i stb. Ezekből 14 reaktornak nincs biztonsági tartálya (konténment).
Arról persze nem ír, hogy melyik milyen technológiával működik (nyomottvizes vagy forralóvizes), csak riogat, hogy nagggyon veszélyesek!
Részemről no comment.
Remek rémcikkek ezek naív olvasók részére! Egy pillanatra még én is megijedtem, de - mint a modern kor gyermeke - előkaptam a telefonomat és benéztem a BBC meg a CNN oldalaira és ott semmiféle újabb tragédiáról nem közöltek híreket, csak azt, hogy a Japán kormány készenlétben áll a kiszámíthatatlan helyzet miatt.

Kedves olvasóimtól sem várok semmiféle tudományos kiegészítést, magyarázatot kommenként - és természetesen nem elbagatellizálni akarom a helyzetet - a fenti híreket csak a nép riogatásának iskolapéldájaként említettem meg. Kiemeltek egy-egy apró információt, mely azonnal felnagyítódik egy helytelen szövegkönyezetben.
Igen, mértek a 2-es blokk turbinacsarnokában összegyűlt vízben 1 Sv sugárzást, de a rendkívül magas értékei összefüggésben lehetnek azzal, hogy a 2. blokk nedvesaknája (a tórusz - suppression chamber) feltételezhetően megsérült, erre azonban nincs egyértelmű információ. Akit komolyan érdekel az atomkatasztrófa vagy az atomerőművek, az úgyis szétnéz megbízható és tudományos helyeken. :-)

http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/index-e.html
http://nukleraj.blog.hu/
http://energiaklub.hu/blog/a-helyzet-fukushima-i-atomeromuben
http://energiaklub.hu/blog/mazlifaktorral-szorozva

1 megjegyzés:

AnTalk írta...

A múlt héten a helyi kanászkürtben már megírták, hogy melyik cég halkészítményét ne vásároljuk, mert az Japánból jön és sugárfertőzött! Ezt meg a nép a Facebookon terjesztette tovább. Azt hittem leolvad az agyam.