Daisypath Anniversary tickers

2010. január 9., szombat

Iskola vagyis nyelvi probléma

Eddig mindig csupa szépről és jóról írtam, de az életünk azért nem mindig ilyen rózsaszín...
Lillának mostanában kicsit meggyűlt a baja a némettel.

Év végére legalább egy "megfelelt" osztályzatot kellene szereznie. De egyelőre nagyon távol áll tőle. A tanára dícséri a dolgozatoknál és most pl. oda is írta, hogy nincs helyesírási hibája, de ez nem elég az üdvösséghez. Ugyanarra a szintre kellene érnie év végére, mint az anyanyelvi gyerekek. Mert ugye ő normál osztrák iskolába jár.
Azon gondolkodtam, hogy talán nem a megfelelő iskolába jár, hátha van más megoldás is Bécsben a külföldi tanulók részére.
Háááát, nincs.
Ha nagyon jól beszélsz angolul akkor van kéttannyelvű gimnázium (Nóri ilyenbe jár), meg a nemzetközi iskola (IB), de hát az horribilisen drága, 13.000 Euro egy évre. És mindkéthelyen a tanítás nyelve az angol. Na, ez megint kínszenvedés lenne, mert annyira azért Lilla nem beszél angolul. Tehát ez sem lenne jobb megoldás.
Oberwart-ban (Felsőőr) van az egyetlen magyar kéttannyelvű gimnázium Ausztriában. Az abból a szempontból jó lenne, hogy nem ő lenne az egyetlen magyar (vagy akár külföldi) gyerek az iskolában. De 127 km-re van Bécstől, ami kb. 2 óra vonattal. És kollégiuma sincs. Szóval ez is kiesett. Néztem Bécsen kívül is középiskolákat, de mind hagyományos osztrák gimnázium.
Minden esetre felhívtam a felsőőri gimi igazgatóját, aki nagyon kedvesen elbeszélgetett velem. Ő azt is ajánlotta, hogy ismételje meg Lilla a 6. évet. Mivel minden egyébtárgyból lesz osztályzata, ezért lesz egy éve, hogy csakis és kizárólag németet tanuljon. Ez vészmegoldásnak jó lesz, de egyelőre még nem erre hajtunk.
A bécsi Magyar Iskola Egyesülettel is beszéltem (http://www.ungarischlernen.at/). Ez nem igazi iskola, leginkább magyar nyelvtanfolyamokat tartanak az itteni magyar családok gyerekeinek, de indítanak német csoportokat is az itt élő, nyelvi gonddal küzdő magyaroknak is. Nagyon készségesek voltak és várják Lillát egy szintfelmérésre. De azt hiszem, hogy Lillának leginkább egy magántanár kellene, akivel azokat a nyelvtani részeket tudják átbeszélni, amit aktuálisan tanulnak a suliban.
Jövő héten megy, majd meglátjuk mi lesz.
Nórinak könnyebb, mert ő angol kéttannyelvű iskolába jár és náluk az angol nyelv az elsődleges nyelv, a német a második idegennyelvük. Elérhetőbb a követelmény számukra.

1 megjegyzés:

nb írta...

Hello,

Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nagyon hasznos infokat tartalmaz. Mivel 2 gimiskorú gyermekkel költöznénk ki hamarosan, szeretnék kapcsolatba lépni veled (természetesen, ha nem bánod), egy-két témát átvenni, főleg az iskolatémát.
Nagyon-nagyon köszönöm, üdv:
Nati
bodonati@gmail.com