Daisypath Anniversary tickers

2011. január 9., vasárnap

Biró Mihály kiállítás

Tegnap vendégeink voltak, egy nagyon kedves volt kolléganőm és a férje látogattak meg bennünket. Gondoltuk valami kulturális élménnyel is kedveskedünk nekik a remek házi kávénk mellé.
Így esett a választás a Bíró Mihály kiállításra a MAK-ban. Szombaton egyébként éppen ingyenesen lehetett a múzeumot látogatni.

Bíró Mihály az a művész, akit a Népszavában megjelent vörös alakja tett híressé. Az amelyik a kalapáccsal lesújtani készül. A kiállítás maga egy kisebb teremben volt található, de a tartalom lenyűgöző volt. Bíró Mihály szociáldemokrata képei mellett számos kereskedelmi reklámot is tervezett (Julius Meinl, Palma, UFA, MEM, Wiener Messe, Humanic stb.) meghökkentő stílusban. Ezeket már Ausztriában készítette, mert híressé vált Horthy-albuma miatt menekülnie kellett. Ez a 20 képből álló album egyben a kiállítás fő meglepetése (és sokkoló élménye). A Horthy-kormány nemcsak hivatalos tiltakozást adott ki a magyar emigránsok beszámolóit vizuálisan összefoglaló album ellen, de megkezdte Bíró Mihály üldözését is. A képeken akasztások, sírásás, lelövés, csonkolás, börtönbeli kínzások jelentek meg. Fehér terror, zsidó üldözés. 3 képén érdekes megjelenítést használ: tükrözi a képet. Az egyik képén pl. egy bíróságot jelenít meg. A bal oldalon oldalon kommunisták ítélik el a burzsoá osztály tagjait, a jobb oldalon pedig a Janus-arcú bíró a rendszer ellenségei fölött ítélkezik. A kedvencem azonban, amikor a kép bal oldalán Horthy pribékjei vállán nyugtatja kezét, mialatt a katonák egy lavórban mossák véres kezüket, a háttérben egy megkötözött fogoly látható. A képaláírás: "A legjobb embereim". A másik oldalon Horthy bíróság előtt áll. Kezét esküre emeli. Aláírás: "Esküszöm, hogy nem ismerem ezeket az embereket!"
Egy kisméretű képe azonban mosolyt csalt az arcunkra. A kép egy könnyező Mária képet ábrázol. A kép egyik oldalán emberek borulnak le a kép előtt, a másik oldalon pedig izzadó csuhás barátok töltenek fel vízzel egy szerkezet és tekerik a kart, ami biztosítja a kép könnyezését. :-)

Egyébként Bíró 1919-től 1947-ig külföldön élt illetve folyamatosan menekült (Ausztriába, Csehszlovákába, Párizsba) nagy szegénységben, betegségben. Ausztriában ugyan megnősült, kislánya is született, de elvált, hogy zsidósága miatt ne keverje bajba családját, ekkor menekült Csehszlovákiába. 1947-ben (37 kg-osan) azonban sikerült visszatérnie Magyarországra, barátja és modellje Fischer Tibor, az olimpiai bírkózó segítségével. Itthon Pro Urbe díjjal tüntették ki még halála előtt.

Sajnos a kiállítás a mai nappal bezár.

Ui: A Népszavában január 10-én megjelent egy cikk a kiállításról.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Horthy-rendszer megfogalmazás használata kissé pontatlan. Helyesebb lett volna a szövegben is előforduló fehérterror kifejezés használata. Amihez (már az eseményekhez) persze Horthynak komoly köze van.

Kofa írta...

"Janus-arcú"
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ianus

Nikol írta...

Köszi. Javítva.