Daisypath Anniversary tickers

2011. január 10., hétfő

Családi pótlék 2011-ben

2011 Ausztriában is a költségcsökkentések éve. Az egyik vágás a családi pótlékot érintette.
1. 26 évről 24 évre csökkentették a családi pótlék felső korhatárát. Ez kb. 58 millió EUR megtakarítást jelent.
2. A 13. havi családi pótlék csak 6 és 15 éves kor között jár és 100 EUR-ban maximálták. Ez kb. 168 millió EUR megtakarítást jelent.
3. 18 és 21 éves kor között nem jár a családi pótlék, amennyiben a gyermek nem tanul tovább, de még munkában sem tudott elhelyezkedni. Ez további 30 millió EUR megtakarítást jelent majd.

A 13. havi megnyírbálása minket is érint és személy szerint kicsit sajnálom. Mert ez augusztusban jelentett dupla pótlékot és az iskolakezdés előtt minden pénz jól jön, hiába nagyok már a lányok. A 24 éves korhatár meg Nóri esetében érint, mert ő a legjobb esetben is 25 évesen fogja az 5. évét befejezni. De túl fogjuk élni, mert szerintem addigra már a saját lábán fog állni és nem lesz akkora érvágás a családi pótlék hiánya. :-)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!!

Az élettársam kint dolgzoik ausztriában,velünk él egy háztartásban,de a lányom nincs a nevén,ilyen modon ő nem igényelhetne kintről családipótlékot??Köszi a választ :Csilla

Nikol írta...

Csilla: ha Magyarországon igényelhet vagy netán már igényel is családi pótlékot, akkor Ausztriában is jár neki. De vigyázzatok, két helyen nem lehet igénybevenni!
"Amennyiben nem az egész család költözik, és az itthoni családi pótlék továbbra is jár a gyermek(ek) után, a kinti illetékes szerv megkeresi a magyarországi folyósítót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a család Magyarországról kap-e családi pótlékot."
Az igényléshez szükséges nyomtatványokról itt olvashatsz:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1100

Remélem tudtam segíteni.

anyahajó írta...

Csökkentik, igaz, de még így is minden utaláskor meglepődök, hogy - a magyarországihoz képest - ennyire érezhető összeg a bankszámlán.