Daisypath Anniversary tickers

2011. január 30., vasárnap

Technisches Museum

Látszik, hogy letelt a szabadság, beindult ezerrel a munka, mert az épp-hogy-élünk üzemmódban alig történik velünk valami érdekes illetve időm sem maradt a blogolásra. A héten sikerült napi átlag 10 órát dolgoznom. Remélem, hogy a jövő hét már nem lesz ilyen kemény.
A tegnapi nap általános kikapcsolódással, vásárlással és rendfenntartással telt. Ja, meg Laci salátát készített. Finomat!
Ma viszont elmentünk a Technisches Museum-ba a "Macht Musik" c. kiállítást megnézni. A kiállítás megtekintése után jócskán ottragadtunk a múzeumban, mert annyi érdekes dolgot láttunk még.
A "Macht Musik" kiállítás egy interaktív zenei kiállítás. Van táncszoba, ahol lehet utánozni a kivetítőn látható koreográfiákat. Laci legnagyobb örömére épp egy 7/8-os racsenyica (bolgár tánc) ment. Van stúdió, ahol lehet gitáron játszani, dobolni, zongorázni. Van klasszikus hangszer-szoba. Ott fogtam életemben először hegedűt a kezembe. Cincogtam rajta egy sort. A dob-szobában dobkoncertet adtunk Lacival. Egy másik helységben végignéztünk egy gitár készítéséről szóló filmet. Minden nagyon érdekes volt, bár megállapítottuk, hogy egy felnőtt számára elég kicsi volt a kiállítás, de legalább sok mindent meg lehetett fogni és kipróbálni.
Utána megnéztük az állandó hangszerkiállítást is. Megcsodáltuk a zongorabillentyűk mechanizmusát, minimum 5-féle technikát láttunk. Játszottunk a különböző orgonákkal, orosz harmonika felvételeket hallgattunk. Ez is nagyon klassz és érdekes volt.
Gondoltuk mostmár itt az ideje, hogy elinduljunk haza. Ehelyett, nézd, ott valami kiállítás van a szívről! Ott meg egy repülőgép van szétszedve. És nééézd, ott egy mentőhelikopter! Itt meg írógépek! Jééé ott egy működő hírolvasó stúdió! Na, ez nagy élmény volt. Be lehetett ülni híreket felolvasni. A kamera rögzítette és utána vissza lehetett nézni saját ügyetlenkedésünket. A hír, amit a súgógépen vetítettek valami pakisztáni tüntetésről szólt. Én megpróbáltam németül felolvasni, amiből nagy nevetés lett a végére...
Aztán interaktívkodtunk egy sort, néztünk egy örökmözgóhoz hasonló szerkezetet, ahol a lefolyó víz hozott működésbe különböző szerkentyűket. Kipróbáltuk, hogy egy elektromágnes környezetében hogyan változik az elektromágnesesség, majd különböző ellenállásokkal játszottunk. Egy számítógépről lehetett múzeumi képeslapot küldeni bármilyen e-mail címre.
Láttuk még egy szélkerék óriási lapátjait, kohót felülről, gőzmozdonyt, motorokat, régi számítógépeket. És nem láttunk még rengeteg mindent. Feltételnül el kell mennünk máskor is a múzeumba megnézni a kiállítás többi részét is. :-)


2 megjegyzés:

Notburga írta...

Hát itt még nem voltam... Jó program lesz, pár hét múlva a keresztfiammal, köszi.
(Nézz be hozzám, találsz ott valamit, ami talán Téged is érint :-)

Nikol írta...

Notburga: tuti jó program lesz! Ráadásul 19 év alatt ingyenes a kiállítás. Majd mesélj, hogy tetszett-e neki illetve neked.