Daisypath Anniversary tickers

2011. március 18., péntek

Baden

Múlt vasárnap Baden-ben voltunk. Több oka is volt. Már a kezdetek óta el szerettem volna látogatni a fürdővárosba. Nem mintha a fürdőzés megszállotjai lennénk, de hallottam, hogy nagyon hangulatos városka. Egy másik ok a Badner Bahn volt. Ez egy félig villamos, félig vonat teremtmény, amely 40 percig zötyököl Baden-ig. És volt még egy nem titkolt szándék, szétnézni ingatlanügyben. Épp ingatlan válságban vagyok. Nem akut a dolog ugyan, mert most jó nekünk ott, ahol van, de a jövőnket próbálom tervezgetni. Keresem a helyünket. Mert tervek nélkül nem élet az élet. Latolgatom, hogy belváros, külváros, tetőtéri lakás terasszal, lakás erkéllyel, kertesház Bécsen kívül, lakás Bécsen kívül? Mi lenne jó nekünk? Mind mellett szólnak érvek és természetesen rengeteg ellenérv is van. Ha nem Bécs, akkor mennyire messze? Hát, Baden nagyjából kiesett. Nekem messze van. Hangsúlyozom: nekem/nekünk. Mert vannak kollégáim, akik onnan járnak be naponta.
A kisváros maga nagyon helyes, ódon utcácskákkal, hangulatos belvárossal. Impresszív. Több nagy park is van benne padokkal, virágórával, fura lovasszoborral, Casino-val, hangosan zúgó folyócskával, Perger strasse-val. Van piaca is, ez mindenképpen sokat nyom a latba nálunk. :-) Van még Beethoven-ről elnevezett mozi, számos templom, magyar étterem is.
Mindezt körbelengi a tipikus fürdőző helyi hangulat, mint Karlovy Vary-ban vagy Bad Ischl-ben. De éltek itt híres emberek is, mint Mozart vagy Beethoven. Baden megihlette a Strauss-okat is.
A városka a hegyek lábánál van, ideális hely a hegyi kirándulásokat kedvelők számára. A fürdő mellett, pedig Ausztria legnagyobb rózsakertje (Rosarium) található. 175 ágyás, 600 faj, 30.000 rózsatő, kétszeri virágzás, júniusban és októberben.
Pihenés, kultúra, szórakozás, természeti szépség minden egy helyen. Kell ennél több?
A városkának - a Bécstől való távolsága mellett - van azonban egy nagy szépséghibája. A szag. Erősen kénes szagot áraszt a fürdő. Kb. olyat, amilyet egy óriás csinál egy óriási főtt tojás lakoma másnap reggelén. Iszonyatos! A fürdő közelében még érthető. De a város távoli pontjain teljesen váratlanul és elemi erővel tör fel a szag a csatornákból. Meg lehet szokni, tudom. Meg legalább lehet büntetlenül tojást enni, senki nem fog semmire gyanakodni. :-D
Legvégül pedig, nem tudom elhallgatni azt a tényt, hogy a Badner Bahn-t nem próbáltuk ki. Ugyan erőteljes nyomást gyakoroltam a hétvégi kirándulás szervezőre (szúrós nézés, csípőre tett kéz, lábbal toppantás), de a pénzügyminiszter (én) végül nem engedélyezte a vonatos kirándulást. Ugyanis 5,4 EUR egy irányban a jegy ára a felnőttek részére. Autóval - 2 személy részére - kb. 9 EUR. Egyértelmű a döntés, nem? :-)
Minden súlyosbító körülménytől eltekintve remekül éreztük magunkat Baden-ben, a rózsakertet mindenképpen meg kell néznünk virágzási időben is. A látvány mellett izgat, hogy megtudjam milyen lehet a rózsaillatú kénszag. :-D
További képek itt.

1 megjegyzés:

Eszter írta...

Volt szerencsém már nekem is ott járni. A szagra nem emlékszem, de a hely tényleg "nyomot hagyó" volt.
A szagról: Bükön voltunk dédit látogatni. Blanka a fürdő mellet hirtelen megkérdezte: "Dédi! Te ilyen büdös vízben fürdesz?" Ez van a fürdőhelyekkel kérem szépen. Valamit valamiért.