Daisypath Anniversary tickers

2011. március 21., hétfő

Theatermuseum - Álmok köntöse

A bécsi Theatermuseum-ban magyar érdekeltségű kiállítás van, Mantel der Träume néven.
Magyar írók 1873–1936 közötti bécsi élményeiről szól. A kiállítás tavaly a Petőfi Irodalmi Múzeumban volt látható, az Írók poggyásszal elnevezésű sorozat darabjaként, mely a magyar szerzők bécsi kötődéseit mutatja be. Az uniós elnökségünk során azonban Bécsbe költöztették a kiállítást.
Mint kiderült számos írónk, festőnk, szobrászunk, színészünk kötődött Bécshez, úgy mint Kassák Lajos, Déry Tibor, József Attila, Márai Sándor, Jókai Mór, Hatvany Lajos, Munkácsy Mihály, Bulla Elma, Karády Katalin.
Láttuk József Attila bécsi diákigazolványát, felvételi kérelméről szóló kézzel írt levelét, Munkácsy freskójának vázlatát, melyet a Kunsthistorisches Museum kupola belsőjére készített, olvashattuk egy szász-coburgi-gothai herceg Jókai Mórnak kézzel írott ékes magyar nyelvű levelét, de láttuk Lehár Imre nyitott pipere poggyászát is. Az egyik terem sarkában pedig pedig némafilmek mennek, köztük a Pufi cipőt vásárol - Latabár Kálmánnal.
Egyetlen bánatunk csak az volt, hogy a kiállítás magyarázó szövegeit kizárólag német nyelven lehetett olvasni. Ebben a múzeumban semmit nem írtak ki angol nyelven, így sajnos nem nagyon tudtuk a magyarázatokat úgy élvezni, mint más kiállításokon, amikor mindent angolról tudtam anyukámnak fordítani.

A múzeum első emeletén pedig jelmezek láthatóak híres operákból, operettekből, színdarabokból (Turandot, Lohengrin, Stuart Maria, III. Richard, Varázsfuvola, Denevér, Antigoné, Tosca, Hattyúk tava stb.). Vannak köztük viccesek, modernek, meghökkentők, mázsás súlyúnak vagy éppen izzasztónak látszóak, elegánsak, klasszikusak. Néhány helyen az előadásokból is mennek részletek, ahol a színészek az adott jelmezben énekelnek, szerepelnek.
Legvégül örültünk, hogy nem hagytuk ki ezt a tárlatot sem.

1 megjegyzés:

agnes írta...

Van jó oldala is a kényszerpihenőnek, pl. az, hogy most ráérek blogokat olvasni is:D. Nagyon köszi, hogy ezt leÍrtad, mi is el fogunk menni, amint képes leszek rá:)