Daisypath Anniversary tickers

2011. március 17., csütörtök

TV nélküli lét

Tegnap este egy régi jóbaráttal gondolatokat cseréltünk a bécsi élményeinkről. Ő is Bécsben él már közel fél éve.
Két mondat erejéig felmerült a televízió kérdése is. Mondtam, hogy nekünk még mindig nincs...
Hazafelé jövet viszont eszembe jutott, hogy kb. 16 éve sertepertéltem egy kicsit egy Waldorf óvoda alapítása körül. Tetszett az alapötlet, de amikor a konkrét tájékoztatón elmondták, hogy mit várnak a szülőktől, akkor egy csinos hátraarccal magára hagytam a Waldorf rendszert. Mert közölték, hogy a lakásban nem lehet TV. Meg még sok minden mást is közöltek, azok sem álltak valami közel a lelkemhez, de ezzel megspékleve megállapítottam, hogy én nem akarok/tudok ilyen szellemben élni.
Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy TV nélkül éljek. Mert akkoriban kellett a Híradó, a Dallas, a Vészhelyzet, a karácsonyi filmek. De ez 16 éve volt! Múlt az idő, színvonaltalanodott a televíziózás, megjelentek a buta sorozatok, a valóságshow-k. Nem sorolom. Viszont bejött a Spektrum, NG, Discovery. Manapság csak ezen csatornák valamelyikét nézem Pesten.
Aztán jött a költözés. A bútorok egy része kiköltözött, a TV maradt. Mert öreg és akkor mit bámulunk Pesten hétvégeken...
A televízióvásárlás nem szerepelt a prioritásaink között sohasem. Mert drága és mert gyorsan avuló technológia, tehát nehéz a "melyiket válasszam" kérdést eldönteni, ráadásul az előfizetés sem olcsó és még "adót" is kell fizetni havonta. 23 EUR-t. Így mindig a lista végére csúszott, beelőzte még a porszívó, a kávéfőző gép és mostanában egy tejhabosító készülék is. Arról nem beszélve, hogy helyet sem tudunk neki szorítani a lakásban.
A lányoknak hiányzott az elején, de megoldották a laptopjaikkal és néhány DVD-vel. Na, jó nem néhánnyal, van legalább 50 db belőlük Bécsben. Ponyva filmek, romantikus klasszikusok, művészfilmek, örök klasszikusok, egyszer megnézhető romantikától csöpögő izék, horror filmek stb. Mindenféle. És megmaradt a választás szabadsága. Mindenki nézhet különböző filmet hangulatától függően. Ha valaki úgy akarja akár egy egész héten át minden este megnézheti ugyanazt a filmet. Választhat a nyelvek közül, de akár nézheti felirattal is. Bármikor elkezdheti a film nézését és bármikor meg is szakíthatja. Nincs dühöngés, hogy X is pont a legjobb résznél tud hívni vagy anyám belekiabált a legjobb poénba és most lemaradtam róla. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy nincsenek fél óránként 20 perces reklámblokkok vagyis a 120 perces film valóban 120 percig tart!
Én pedig olvashatok csendes magányomban, mert a lányok fülhallgatóval moziznak.
Sosem hittem volna, hogy képesek leszünk egy napon TV nélkül létezni.
Azt nem mondom, hogy néha nem hiányzik, de az olvasás kárpótol. Mert olvasás közben mozizom, pereg a saját belső filmem. Én vagyok a rendező, a vágó, a kameramann, a grafikus. Minden. És meg kell mondani, hogy tehetséges filmes vagyok, mert nagyon jó filmeket készítek. Persze jó forgatókönyvből nem is nehéz. :-)

1 megjegyzés:

AnTalk írta...

Nálunk is erősen háttérbe szorult a TVzés. A gyerekek persze ülnének előtte naphosszat, főleg Bazsi és Emili. Nem is akarom megfosztani őket a jó gyerekfilmek élményétől és néha nekünk is jól jön egy kis nyugalom, de korlátokat szabunk. Tavaly a hőszigetelés miatt lekerült a parabola antenna a falról így nincs KIKA, SRTL és egyéb rajzfilmcsatorna (sajnos Eurosport sem). Maradtak viszont a régi magyar rajz és bábfilmek DVD-n, meg amit felvettem az ORF-ről korábban. Még nem számoltam össze, de van vagy száz mesefilmünk németül, magyarul és angolul. Nekünk maradt négy vagy öt osztrák földi antennával vehető adó. Ezen legalább a híreket meg tudjuk nézni néha, hetente egy filmet és természetesen a síugrást.