Daisypath Anniversary tickers

2013. március 31., vasárnap

Levelek családomnak - Gardens by the Bay folyt.

Egyszer sem írtam semmi turistalátványosságról részletesebben, mert a neten minden jól elolvasható (én meg lusta vagyok lefordítani illetve inkább a személyes tapasztalataimat szerettem volna közvetíteni, nem tárgyi tudást, ami nem is igazán az enyém), ha valakit mégis részletesebben érdekelne. De úgy érzem, hogy tegnap elég hanyagul bántam a Kerttel, még ha mesterséges kertről is van szó, de ez tényleg olyan hűűűű, meg háááá látványosság.
Szóval álljon itt most néhány mondat róla. A többi angolul itt: https://www.gardensbythebay.com.sg

A kert a két kupolával
A hideg-száraz kupola
A Flower Dome (az a hivatalos neve az épületnek) klímája pontos mása a hideg-száraz mediterrán régiónak, amilyen pl. Dél-Afrika, Kalifornia és Spanyolország vagy Olaszország egyes részei.
De ez a hely ad még otthont számos növénynek a világ különböző sivatagaiból.
Valamint van itt egy évszakoknak megfelelően változó virágzó és illatozó mező.
A látogató felfedezheti és megcsodálhatja a változó növényvilágot a mediterrán medencén, Dél-Ausztrálián, Dél-Afrikán, Közép-Chile-n és Kalifornián keresztül.  És mindez egy helyen...

A héj egy része a speciális üveggel
Ami érdekessége magának az épületnek:
A világ legnagyobb (Figyelitek? Megint egy "leg".) oszlop nélküli üvegháza. Az üvegeket a fémgerinc tartja a helyén és az egész úgy funkcionál, mint egy tojáshéj.
Összesen 3332 darab 42 féle alakú speciális üvegtábla képezi a hatalmas puzzle részét. Az üveg specialitása abban rejlik, hogy a nanotechnika segítségével átengedi a fényt, de a hőt nem. Részletek: http://www.bdcnetwork.com/spectrally-selective-glazing%C2%A0more-daylight-less-heat-gain

A benti levegőt folyamatosan hűtik a speciálisan hűtött vízcsövekkel az alsó szinten, míg a meleg levegő a kupola felső részében áramlik kifelé.

A hideg-nedves kupola
A 35 m-es vízesés kívülről

Ez pont az ellenkezője az előző üvegháznak. Itt mesterségesen teremtenek nedves környezetet, pl. a 35 méteres beltéri vízeséssel, amely körül bemutatják a a trópusi magas síkságoktól a tengerszint feletti 2000 m-es magaságig található növényvilágot.
Érdemes előbb lifttel felmenni a felső szintre és a felhők közül ereszkedni alá, miközben megismerkedhetünk a különböző vegetációkkal, az esőerdők geológiájával és az elmaradhatatlan környezetszennyezési veszélyekkel. Itt jegyzem meg, hogy Szingapúr valóban nagyon környezettudatos. Mindenhol, a vízi életvilágot bemutató helyeken, a Night Safarin, a botanikus kertben, az itt említett Kertben és biztosra veszem, hogy az állatkertben is külön helyeket szentelnek, ahol felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A városban is viszonylag kevés a szemét. Természetesen akad, de szorgos kezek folyamatosan takarítják az utcákat, parkokat. Figyelemre méltó a tisztaság tekintve a város méretét és a turisták jelentős számát. Viszont kukából is rengeteg van. Sehol nem volt problémám (még a botanikus kertben sem!) megszabadulni 50-100 m-en belül a szemetemtől.

Ott vannak még a spéci fák is.

Szuper Fák










Szuper Fa és a függőhíd egy része
Szuper Fa - séta 25 m magasban
Ez 18 darab 16 emelet magas Szuper Fát jelent kert szerte. 12 egy kupacban, majdnem a kert közepén, 6 pedig az Ezüst és Arany kertben található.
Speciális, 128 méter hosszú sétaút köt össze a két 25 méter magas Szuper Fát, amelyeknek a tetején található büféből, 50 méter magasságból gyönyörködhetünk a kert panorámájában.
A Szuper Fák törzsén 162.900 darab 200 kölönböző fajta növény taláható, köztük broméliák, orcideák, trópusi virágos kúszónövények.  
A fáknak még más rendeltetésük is van, 11 Szuper Fa rendelkezik napkollektorral.
A szingapúri OCBC bank (Oversea-Chinese Banking Corporation Limited - kié is lenne másé, mint a kínaiaké? :-)) a kert legnagyobb szponzora, ők szponzorálják a fák közötti sétautat illetve az éjszakai "Kert rapszódiát", amikor is a Szuper Fákat milliárdnyi színváltós fényforrás borítja fényárba (na, ez nem az energiatakarákosság része, az tuti!).

És néhány szó magáról a Kert történetéről.
A Kert
2006-ban pályázatot írtak ki a Kert létrehozására. 70 pályázat érkezett 170 cégtől, 24 országból, közte 35 Szingapúrból.
Egy 11 tagú helyi és nemzetközi szakértőkből álló bizottság döntött. 2006 szeptemberében kihirdették a két angol nyertest: Grant Associates for Bay South és Gustafson Porter for Bay East. (Mily véletlen, angolok...)
Ezután, még 2006 szeptemberében kiállítás következett a nyertes tervekből. Több, mint 10.000 ember tekintette meg az immár nyilvános terveket, közülük 700-an véleményezték is azokat. A véleményezők 85%-ának tetszettek a tervek, 97%-uk pedig biztosra mondta, hogy megnézné a kertet.
2007 novemberében megkezdődtek a munkálatok. Úgy tervezték, hogy 2010-re otthont ad a kert az akkor megrendezésre kerülő Fiatalok Olimpiai Játékán az evezős versenyeknek. (Nem is tudtam, hogy van ilyen olimpia is...). Az olimpia után folytatódtak a munkálatok és 2011 októberében átadták a Kertet a nagyközönség számára. 
2011 novemberében az Nemzetközi Orchidea konferencia alkalmából adták át a kupolát, a Flower Dome-ot. Kb. 300.000 ember látogatta meg a kiállítást és a kertet.

A két kupolába a belépő együttesen 28 dollár (a helyieknek csak 12 dollár!).
A fák közötti sétaút a magasban pedig 5 dollárba kerül.
A Kert egész napos elfoglaltságot nyújt, érdemes eszerint tervezni és elég időt hagyni rá.

Lehet, hogy mégis kár volt kihagyni tegnap a fizetős programokat?
No, mindegy. Kell valami a legközelebbi látogatásra is. :-D

Ui: mint érdekesség, a piknikezés majdnem a kert egész területén megengedett, egyedül kerti bútorokat nem szabad hozni és sütögetni (barbecue) sem szabad.. :-)

Ui2: az elnevezések tőlem erednek, semmi sem hivatalos fordítás. :-)

Ui3: bocsánat, idáig sikeresen lepleztem (öööö vagy mégsem? Nem is tudom, hogy a képei és videóim hány százaléka kapcsolatos állattal/növénnyel), de most kibukott belőlem az igazi természetrajongó...

Ui4: azt hiszem, hogy fáradt lábaim, a távolság és a forróság ellenére mégis ki kell ma mennem az esőerdőbe. Muszáj majmokat és "monitor lizard"-ot látnom még. :-D Fényképezőgép feltöltve, én megreggelizve, kicsit pihenve (máskor ilyenkor már rég úton vagyok...). Szóval irány a McKenzie Reservoir, végtére is vasárnap van. :-)

Nincsenek megjegyzések: