Daisypath Anniversary tickers

2015. április 18., szombat

Bandh, avagy 12 órás tiltakozás - India

Nem is sztrájk, hanem inkább tiltakozás van ma az egész tartományban.
Van két tartomány, Karnataka (ejtsd Karntaka) és  a szomszédos Tamil Nadu, meg van egy projekt, a Mekedatu-projekt.
A projekt Bangalore és a környező települések valamint, Tumakuru, Kolar és Chikkabalapur ivóvíz ellátást javítaná. Egy gátat és két víztározót szeretne Karnataka tartomány építeni a Cauvery folyóra. A tartománynak megvan hozzá a pénze és a kormány már ki is jelölt 3 céget a részletes tervek kidolgozására.
Ugyanakkor a projekt ellen van a szomszédos tartomány, Tamil Nadu. Az ott élő farmereknek nem tetszik a terv.
Március 28-án Tamil Nadu tartomány tartott tiltakozást a projekt ellen.
Ma meg Karnataka tartomány tiltakozik a Tamil Nadu-iak ellenkezése ellen. Tiltakozás a tiltakozás ellen. Tetszik.
De van ebben az egészben még egy aranyos csavar.
Az egész tartományra kiterjedő 12 órás tiltakozást (reggel 6 órától este 6 óráig) a Kannada* szervezetek hirdették meg. Viszont Karnataka tartomány északi részén fekvő Vijayapura nem csatlakozott a tiltakozáshoz, mondván, hogy amikor ők folytatnak agitációt a nekik fontos témákban, akkor a Kannada szervezetek nem támogatják őket. Élejen az egységesség. :-)

Szóval ma nincs semmiféle tömegközlekedés, taxik és riksák is korlátozott szolgáltatásokat nyújtanak (előzetes megrendelés vagy vészhelyzet esetén), és a közúti fuvarozók is leálltak. Semmiféle bolt és iskola nincs nyitva.
Egyedül a tejszállítás van ma biztosítva illetve a kórházak, gyógyszertárak és benzinkutak üzemelnek a tiltakozás idején.

További cikk angolul

*Kannada - egy a sok az Indiában beszélt nyelvek közül. Kannadigák pedig a kannada anyanyelvű emberek mintegy 44 millió fős csoportja. Főleg Karnataka tartományban élnek, de megtalálhatóak a szomszédos Kerala (ejtsd Kerla) vagy Tamil Nadu tartományokban is.


1 megjegyzés:

Nils Holgersonné írta...

kicsit elgondolkodtatott ez a poszt. Mostanában sokat olvasni arról, hogy a jövö (10-20év) háborúja a vízröl fog szólni. Kicsit ennek az elöszelét érzem ebben a tiltakozásban, most még csak sztrájkolnak, de ha nagyon szorul a hurok, frankó polgárháborúk lesznek Indiában (gondolom a távolság, meg az embermennyiség miatt nem lehet a hazafiasságra apellálni). Ijesztö.