Daisypath Anniversary tickers

2015. április 26., vasárnap

Egy hír, ami sokkolja Bangalore-t - India

Meg engem is.
A péntek reggeli újság címlapján megdöbbentő hír állt. Ami itt következik az csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Csütörtök hajnalban 5 fiatal, 19 éves negyedéves mérnök tanuló belefulladt egy bányatóba.
Mindannyian a tóhoz közeli (1,5 km) kollégiumban laktak. A tanárok többször is figyelmeztették a tanulókat, hogy ne menjenek a tóhoz, veszélyes. Főleg fürödni nagyon veszélyes benne.
Az egyik társuk Facebook-on posztolt egy képet a tó gyönyörű smaragd színű vizéről. A fiúknak pedig nagyon megtetszett. Elhatározták, hogy a sikeres vizsgájukat egy éjszakai fürdőzéssel ünnepelik meg. Elgyalogoltak hát heten a tóhoz. Öten bementek a tóba úszni. A tó közepére érve egyikük elkezdett süllyedni. A többiek megpróbálták kihúzni őt, de nem sikerült. Teljesen rejtélyes oknál fogva mind az öt fiatal elmerült és belefulladt a tóba. Két társuk a parton állva sokkos állapotban hívta a rendőröket. Kb. egy óra múlva megérkeztek a vizi mentők is, de reggel már csak az élettelen testeket találták meg a tóban. Meglett mind az öt.

A cikk beszámol arról, hogy Bangalore-ban kb. 60 ilyen elhagyott bányató van. Bangalore talaja sziklás, jól bányászható. Rengeteg bányászati vállalkozás termeli ki folyamatosan a sziklákat. Amikor egy terület kimerül, akkor egyszerűen levonulnak és otthagyják a gödröt. Az pedig szép lassan telik szeméttel (mert a lakosok illegális szemétlerakónak használják) és vízzel. Talajvízzel, eső vízzel. Mivel nincs elfolyásuk ezeknek a tavaknak, vizük rendkívül szennyezett (rengeteg veszélyes hulladék kerül beléjük, mint pl. akkumulátorok), ráadásul a mozdulatlanság miatt a víz sokkal hidegebb a felszín alatt, mint a természetes tavakban, folyókban. Sokszor a hideg okozta görcs miatt fulladnak bele a kiváncsi fiatalok a vízbe.
Gond, hogy legtöbbször senki nem őrzi ezeket az elhagyott tavakat, nincsenek egyáltalán lezárva, elkerítve. A bányavállalatokat hibáztatják mindezért, őket terhelné a felelősség, de a legtöbb vállalat a bányászat befejezésével meg is szűnik. Így a tavaknak tényleg nincs gazdájuk.

Még a szombati újság is foglalkozik a témával. Leírták, hogy az egyik 19 éves fiú egy nepáli kis faluból jött. Ő volt az első a faluból, aki mérnöknek tanult. A szülők épp néhány hete küldtek pénzt a fiuknak. A család és néhány falubeli dobta össze a pénzt a taníttatására. Mindenki nagyon büszke volt a fiúra. Az iskolában is nagyon tisztelték, mert jól tanult, jó focista és testépítő volt. Szegény fiú édesapja csak péntek estére érekezett meg és többször is eltévedett Bangalore-ban. Ez az első alkalom, hogy idegen helyen járt.
Egy másik fiú édesapja meg sírva mondta, hogy külföldre szerette volna küldeni a fiát az iskola befejezése után. Azt tervezte, hogy a földjét eladja és abból fedezi a fia külföldi taníttatását.
Egy édesanya meg elájult, amikor a fia holttestét kék nejlonzsákban kigurították azonosításra.
Volt olyan fiú, akinek a családja teljesen lesokkolódott, mert soha nem hallottak a fiú fürdőzős kalandjairól. Úgy tűnik, hogy nem is tudták, hogy tud úszni.

Idén márciusában már történt egy hasonló eset. Akkor 3 általános iskolás fulladt bele egy hasonló bányatóba. 36 tanuló táborozott a tóhoz közel. A három fiú négy másik fiú társaságában ebéd után indult a halálos kalandra.
2014-ben 6 halálos áldozatot követelt a tiltott fürdőzés. A legídősebb áldozat 20, a legfiatalabb 6 éves volt.

Nincsenek megjegyzések: